Sajnos sok kisgyerekes szülőnek jelent problémát az elszigetelődés, hiszen nem igen akad olyan hely a városban, ahová csak úgy be lehet ülni, a nélkül, hogy el kelljen költeniük egy fél fizetést. Erre szeretne megoldást kínálni a nemrég nyílt ODU közösségi ház, amely egy egészen egyedi kezdeményezés: itt a gyerekek játszhatnak, a szülők dolgozhatnak vagy beszélgethetnek, mindezt pedig becsületkasszás alapon. Megnéztük, hogy hogyan is működik.

Budán, a Széll Kálmán tér közelében nyílt nemrég az ODU, amely egy kimondottan kisgyermekesszülőkre szabott, terasszal, valamint kertkapcsolattal is rendelkező közösségi tér. Az ötlet Bőhm-Siska Mariann fejéből pattant ki, aki anyaként pontosan tudja, hogy milyen az, amikor az ember nem szeretné méregdrága játszóházakba vinni a gyerekeit, viszont más opció nem nagyon akad, ha mégis ki szeretnének mozdulni – hacsak nem megy mindennap sétálni, vagy szervez találkozókat másokkal.

A hely tulajdonképpen egy bérelt lakás, rengeteg tágas térrel, krétafallal, hatalmas babzsákokkal, teakonyhával, illetve a gyerekek nagy örömére, annak lehetőségével, hogy rendetlenséget csináljanak. Ezeken felül természetesen fontos az is, hogy itt a szülők beszélgethetnek más szülőkkel, az anyukák pedig nyugodtan szoptathatnak, pelenkázhatnak, anélkül, hogy kellemetlenül kellene érezniük magukat miatta.

Az ODU egyik különlegessége az újszerű üzleti modell: vagyis hogy a hely teljes mértékben becsületkasszás, vagyis nem fognak senkit sem elküldeni, ha esetleg hónap végén szeretne lejönni. Mariann elmondta, hogy nem szeretné kilóra mérni a szolgáltatást, és az egészet úgy képzeli el, mintha megnyitotta volna a nappaliját mások előtt is. Valljuk be, nem mindennapos, de elképzelhető, hogy pont ezért fog a dolog nagyon jól működni. Hozzátette, ha mégsem, és mondjuk senki nem dob be pénzt kávéfőzés után, akkor a következő hónapban sajnos nem lesz kávé.

Emellett, úgy tűnik, hogy a programok miatt is megéri majd ide járni: nyáron táborokat szerveznek, de lesznek előadások például babahordozásról, életmódról, valamint egészségről. A lehetőségek száma végtelen. A tervek szerint lesz egy úgynevezett coworking funkció is, vagyis lesznek idősávok, amikor be tudnak jönni az anyukák dolgozni, vagy akár ügyféllel/tanítvánnyal találkozni, ahelyett hogy bébiszitterre vagy a nagyszülőre kellene bízni a gyereket.

Az ötletek hosszú sorának még ezek után sincsen vége: lesznek ugyanis művészeti témájú workshopok (mind alkalmi, mind pedig tanfolyam jelleggel), illetve kiemelten szeretnék kezelni a testmozgással kapcsolatos programokat is.

Az ODU egyik legszimpatikusabb tulajdonsága egyébként éppen a fent említettekben rejlik: pontosabban abban, hogy nincsenek világmegváltó tervei a jövőre nézve, csupán egy családias, kedves hely szeretne lenni, ahol a szülők és a gyerekeik jól érzik magukat, vigyáznak egymásra, és tanulnak egymástól.

ODU Közösségi TérCím: 1122 Budapest, Krisztina krt. 15.
Facebook