Hozzánk, magyarokhoz hasonlóan keleti szomszédaink is imádják az édességet, így az évszázadok során nagy hagyománya alakult ki az étkezések utáni fogásoknak. Körülbelül fél éve nyílt Budapesten is egy orosz, illetve ukrán süteményekkel foglalkozó üzlet, ahol állítólag hagyományos nagymama-receptekkel dolgoznak. Aki ismeri a magyarok számára néha túlságosan is édes, ezáltal gyakran megosztó ízeket a régi időkből, annak ez kiváló hely a nosztalgiázásra, aki pedig még nem kóstolt ilyesmit, annak remek lehetőség a felfedezésre.

Az orosz és ukránédességek kultúrája, éppúgy, mint a térség gasztronómiája több száz éves múltra tekint vissza: a 16. század végén az egyre erősödő birodalom meghódította a Kazányi és Asztrahányi kánságokat. Ekkor jelentek meg az első édességek, a keleti konyhák, elsősorban a tatár konyha hatására. Kezdetben a már Budapesten is több helyen kapható pirogok mellett fontos részét képezték a desszerteknek a különböző gyümölcsök, lekvárok és természetesen a krémek, amelyek az azóta már igencsak átalakult választékot még mindig dominálják.

Pár hónapja nyílt Budapesten is egy hely, amely az orosz-ukrán édességeket szeretné behozni/visszahozni a magyar köztudatba. Az időzítés egyébként kiváló, hiszen az orosz kultúra egyre népszerűbb, illetve az orosz-ukrán lakosok száma is viszonylag magasnak mondható, akiknek pedig természetesen igényük van a hazai ízekre.

Ami a kínálatot illeti, a pultban minden megtalálható, ami a keleti szomszédainkra édesség téren jellemző: van klasszikus „Uzsgorod" torta, hetedik mennyország (600 Ft), karamell túrótorta (500 Ft), sűrített tejes dió (150 Ft), habos kosárka (250 Ft), illetve egy túrórudira hajazó édesség (150 Ft). A tortákat esküvőre vagy születésnapokra is meg lehet rendelni.

Az ízek és a textúra viszont megosztó, amit mi szokásokkal, ízléssel és kulturális különbözőséggel próbálunk magyarázni: míg az oroszok imádják az édes, tömény, vajkrémes ízeket, addig sok magyar manapság a jóval visszafogottabb dolgokhoz van szokva. Ennek ellenére azt mondták, hogy sok magyar vendégük van, akik főleg a környéken lakó gyerekes családok köreiből kerülnek ki.

Az édességek kivétel nélkül helyben, a kétszintes helyiség felső részében készülnek. Mivel egyikünk sem élt még Oroszországban, ezért nem megállapítható, hogy mi mennyire autentikus, keletről jött kapcsolataink szerint az.

A hely hangulata a sütiken kívül is szimpatikus, az egyetlen nehézséget a nyelv okozhatja, ugyanis a tulajdonosok és az itt dolgozók közül mindenki oroszul (esetleg kicsit angolul) beszél, de megnyugtattak bennünket, hogy szorgalmasan tanulják a nyelvet, így a hatékonyabb kommunikáció már csak idő kérdése.

A jövőbeli terv a terjeszkedés, szeretnének nyitni egy helyet a budaioldalon is, illetve még gyerekkompatibilisek szeretnének lenni, így az ő igényeiknek megfelelő tematikus torták gyártásába is belekezdenek hamarosan.
Cherry Orchard CukrászdaCím: 1136 Budapest, Hegedűs Gyula utca 7.


Facebook