Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kultúra

Benéztünk a műterembe – Becskei Andor

Mindig is izgatott bennünket, hogy milyen lehet a műtermek világa. A fejünkben francia, olasz vagy éppen amerikai filmek emlékképei, irodalmi élmények nyomán keletkezett víziók élnek erről, pedig sokan itt vannak köztünk, akik képzettek és egyéni stílust alakítottak ki, mégsem könnyen jutnak el a hazai nagyközönséghez. Ilyen hát a művészek világa, amit sorozatunk segítségével szeretnénk kicsit közelebb hozni. Elsőként egy fiatal és kirobbanóan tehetséges szobrász, Becskei Andor műtermébe látogattunk el, aki az Epreskertben tölti mindennapjait.

Nem egy gondozott közpark, mégis rendkívül hangulatos a szobrászhallgatók bázisa Terézváros szívében. Az Epreskert komoly történelmi tradíciókkal rendelkezik, gyakorlatilag egy jó évszázada a hazai szobrászképzés egyik legfontosabb bázisa. Kissé elhanyagolt bokrok között jutunk be a pavilonszerűen elhelyezett épületekbe. Ezek egyikében találjuk Becskei Andor műtermét is. Kicsit poros, de szépen besüt a nap, és csak első látásra tűnik úgy, hogy rendetlenség van, valójában mindennek megvan a helye. Ketten vannak itt, és jól megférnek egymással.

Andor még csak 25 éves, de nem egy művére jelentkezett vásárló, pedig már-már bosszantóan nem tesz semmit azért, hogy eladja azokat. Mint mondja, a mesterében, Karmó Zoltánban sem a menedzsert látta meg, sokkal fontosabb, hogy megértik egymást és a művészetről, a gondolkodásmódról beszélgetnek, és arról, hogy hogyan lehet szobrásszá válni.

Ez a „szobrásszá válás” azonban kemény munka. A középiskolában díszítő szobrásznak tanult, mestere Borsos Róbert volt, majd innen (majdnem) egyenes út vezetett a Képzőre. Elsőben mindenki együtt tanul, portrékat, feles aktokat és konceptuális műveket készítenek, majd év végén mestert választanak. Másodévben már a mester osztályában vannak, és portrékat, aktokat, domborműveket, érméket készítenek, meg persze élik a művészhallgatók – gondtalannak tűnő – epreskerti életét.

Andornak fiatal kora ellenére meglepően komoly gondolkodásmóddal bír, amelyhez talán az is hozzájárult, hogy még az egyetemre se járt, amikor megszületett a kisfia, Álmos. Innentől fogva nem volt kérdés, dolgozott, amennyit csak tudott, és igyekezett kihasználni az öt évet.

Este lecsúszik persze egy-két sör, de tényleg csak ennyi, az egyetemi évek számára nem a buliról szóltak – igaz, jó ideig gyűjtögethették a poros falak között azt a 130 üveget, amit érkezésünk előtt váltottak vissza.

Persze sokan álmodozó lézengőknek képzelik a művészeket – biztos van ilyen is – a szobrászok többsége kemény fizikai munkát végez. Andor reggel kezd a műteremben és csak 9-10 körül ér haza, addig egész nap a teremben van hallgatótársával, Ecsedi Zsolttal, akivel szinte a teljes napot végigdolgozzák. Mindketten főleg fémmel dolgoznak, így nem zavarja őket a hegesztés villogása és a füst sem.

Andor munkáiban elsősorban Modigliani hatását fedezhetjük fel, és ez nem véletlen. Mint mondja, a mesterein kívül leginkább az olasz művész volt rá hatással, de ami érdekes, hogy ez a választás szinte tudattalan volt: már jó ideje alkotott ebben a stílusban, amikor jobban megismerte Modigliani művészetét. A magyarok közül Schaár Erzsébet, Vilt Tibor, Somogyi József és Kerényi Jenő hatott rá.

Aki még inspirálja Andort, az a barátnője, aki szintén a képzőre, alkalmazott grafikus szakra jár. Sok közös tervük van, többek között szakköröket, felkészítőket szeretnének tartani. Ösztönzik egymást, és tényleg szeretik a másik munkáját. „Legalább neki tetszik, amit csinálok” – mondja nevetve Andor.

Andor munkáiról itt találhatsz több infót:

https://www.behance.net/andorbecskei

Hasonló tartalmak

Kultúra

365 Oldtimer Kiállítás

December elsején nyílt meg a különleges járműkiállítás, a 365 Oldtimer. Az egész évben látogatható rendezvény gazdag és változatos gyűjteményt kínál, az autóipar sokszínűségét megvilágítva, és kiemelt figyelmet szán az oktatásra is. A 365 Oldtimer Kiállítás büszkélkedhet három olyan autóval, amelyek közül csak egy-egy létezik a világon. A legkorosabb jármű a gyűjteményben, a Renault Skiff Labourdette Carrose éppen most 110 éves. Megtekinthető a Galambos József alkotta Ford T modell truck (1926) is, amivel régen még jeget árultak Amerikában, és ami idővel az autóipar egyik alapkövévé vált.

Kultúra

Macskafogó a Corvinban

December 9-én és 10-én minden idők legjobb magyar rajzfilmjét nézhetjük újra 15:30 órai kezdettel, a Corvin moziban. Ternovszky Béla rendező és Nepp József író 1986-ban készült, minden korosztály számára egyaránt szórakoztató rajzfilmje tökéletesen egyesíti magában a kaland-, a gengszter- és a kémfilmek legszebb hagyományait, és utánozhatatlan humorával egyúttal kacagtatóan parodizálja is ezeket a zsánereket.

Kultúra

Sárkány Éve Lampion Fesztivál a Biodómnál

A Sárkány Éve Lampion Fesztivál egy színes és varázslatos világba vezet, amely a fény és árnyék játékával vár bennünket december 16-tól február 24-ig. Az Állatkerti körúton lévő Biodóm kertjében a kínai kultúra iránt érdeklődőket mindenképp megszólítja, de a családosoknak is érdemes belépni ezen a mágikus kapun, hiszen bent 5-8 méteres installációk fogadnak, a sétányon haladva pedig karibi flamingókkal, sarkvidéki jegesmedvékkel, játékos csimpánzokkal, egzotikus állatokkal is találkozhatunk.

Kultúra

Tandori 85

December 9-én Tandori Dezsőre emlékeznek a Három Hollóban. A költő 85. születésnapja alkalmából szervezett összművészeti esten lesz Tandori gombfocitorna, kerekasztal olyan művészekkel, mint 6363, Simon Márton, Závada Péter, 19 órától pedig koncert zárja a programokat.

Neked ajánlott

A