Rendhagyó helyen, szuper koncepcióval nyitotta meg tavaszi kezdő szezonját a Veres Pálné utca Halkakasának kistestvére, a terasz. Ahelyett, hogy frekventált belvárosi helyen vagy stílszerűen vízparton állították volna fel hipermodern food konténerüket, inkább a hegyvidéken, azon belül is a Gyermekvasút Széchenyi-hegyi végállomásánál kötöttek ki. Ennél zöldebb övezet aligha van, a hangulat természetközeli és egyben retró is, ha a vasútra gondolunk, viszont az ízek nagyon is maiak, a hangulat pedig magáért beszél.

Terasz, rooftop bár, kis kert – ezek azok a helyek, amiket gyakorlatilag nem nagyon lehet megunni, hiszen tavasszal ők rángatnak ki minket a sötét télből, és nyáron ezeken a helyeken tudunk igazán jókat lazítani, még akkor is, ha a városban kell maradnunk. Nem nagyon volt még példa rá, hogy arról írtunk, hogy a XII. kerület erdeiben is dübörög a street food-forradalom, vagy hogy Csillebércen egymást érik a specialty kávézók. A halkakasos Lévai Zsuzsi a fesztiválozók etetése után egy sokkal jobb ötlettel állt elő: a könnyebben elkészíthető halas fogásokkal beveszik a Széchenyi-hegyet. Ezzel még eggyel több indokot adva ahhoz, hogy nyáron gyermekvasutazzunk, kiránduljunk arrafelé.

A vasút végállomásánál egy kisebb placcot bérelnek, ahol felállították az elképesztően modern, két oldalán is lenyitható konténert, kitettek elé néhány asztalt, és felhozták azokat a nagyszerű halas ételeket, melyeket nemcsak éttermi körülmények között lehet kényelmesen fogyasztani, hanem például pénteken, a munka befejeztével, barátokkal, néhány laza rozéfröccsel megtámogatva. A Halkakas húsaira Zsuzsi halászati szakember édesapja a garancia – náluk nem lesz iszapízű, kétes eredetű halhús, csak kiváló minőségű. Ahogy ezt egyébként éttermükben már bizonyították is. Hozzájuk azok is nyugodt szívvel betérhetnek egy fish&chipsre, akik annyira nem rajonganak a folyami halakért, mert az ízek tényleg nem tolakodóak.

Sőt! Mi harcsagyrost (1850 forint) ettünk első körben, mely görög fűszerezésű, kicsit odakapatott harcsából készül, és tzazikivel érkezik. Ott ropog, ahol kell, éppen annyira "halízű", amennyire lennie kell. A legnagyobb kedvencünk mégis az angol street food magyarosított változata, a ház fish&chips-e (1850 forint) volt, melynek bundájába a náluk is kapható duplaköleses sörből is került. Remuláddal érkezett, olyan tétel ez, aminek nehéz abbahagyni a dézsmálását. Az a fogás, amire akkor is jó lenne rájárni, ha nem te rendelted... Megkóstoltuk még a hely egyetlen halmentes fogását, a bivalyburgert is (1550 forint) melynek húsa szintén ellenőrzött gazdaságból érkezett. Muszáj egyszerűen egy ilyen fogást is tartani azok számára, akik mégsem a halra indulnak, hanem a hely szelleme vonzotta őket. Az ételekhez szép borokat is rendelhetünk, és tényleg ajánlatos legalább egyszer a Széchenyi-hegyen naplementézni, ha csak egy pontyropogós (900 forint) mellett is – ezt is megkóstoltuk, és bár annyira nem rajongunk ezért a halért, remek sör/borkorcsolya!Zsuzsiék tervei közt szerepel a lokációból adódóan, hogy bulikat is rendezzenek a teraszon – a decibeleket végülis csak a Gyermekvasút ütközői állíthatják meg, tehát nagyon jó kis ötlet ez is. A tavaszi időszakban (április-május) péntektől vasárnapig üzemelnek, míg nyáron egész héten látogathatjuk majd a Halkakas teraszt.