2016. április 7-én a manhattani zsidónegyedben található Whitebox Művészeti Központban kiállítás nyílik a VII. kerületi zsidónegyedről. A pesti belváros történetét és jelenét bemutató multimédiás tárlat az 585 000 m2 nevet kapta, a hozzá tartozó fotókat pedig a boldogságkeresésről és a giccsgyűjtésről is ismert Szombat Éva készítette.

Az 585,000 m2 című kiállítás a VII. kerületi
zsidónegyed

kilenc szimbolikus terének segítségével teremti meg a párbeszédet múlt és jelen között, s tárja fel a negyed történetét, annak változásaival és a változásokban álló állandóságával, a második világháborút megelőző időszaktól kezdve egészen napjainkig. A cím a zsidónegyed alapterületére utal, arra a sűrű városi közegre, melyet átitat az urbánus kultúra, a vallási újjáéledés és a közösségi élet. A kiállítás középpontjában álló épületek a zsidó élet három alapvető, kultikus terét szimbolizálják: a szakrális, a közösségi tereket és az organikus kisvállalkozásokat.

“Budapesten az épületek múltja többrétegű, minden mai divatos kisbolt, kávézó, kocsma, vagy étterem mögött több száz év történelme húzódik. A képeimmel az volt a szándékom, hogy ezt a múltat összesűrítsem: egy síkon legyen a ma és a tegnap, a külső és a belső. A fotók nem utómunkával kapták a keretüket, hanem fizikai valóságukban helyeztem őket a háttér elé. A néha kellékekkel kirakott keret mindig egy-egy épület karakterisztikus jellemzőjét erősíti, és mindig a házakhoz kapcsolódik.” – meséli Szombat Éva.

A zsidónegyed sokszínűségét tükrözik a közreműködő művészek által használt művészeti stratégiák. A személyes történetek ugyanúgy megjelennek ezekben a vizuális alkotásokban, mint a kollektív kulturális emlékezet darabjai. Az épületek létére és funkcióira egy-egy videó reflektál, az archív fotók, Szombat Éva kortárs felvételei és Kalotás Csaba a negyed hangulatát megidéző zenei kompozíciója mind a negyedbe invitálják a látogatókat, hogy megismerjék az egyes terek izgalmas, különleges szintről szintre építkező portréit. A rendezvény fő szervezője a Balassi Intézet – New York-i Magyar Kulturális Központ, a két kurátor pedig Ausztrics Andrea és Vadász Zita Mara.

Részt vevő művészek: Flohr Zsuzsi (Mikve), Szemző Zsófia (Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga), Szirmai Márton (Kisüzem), Halász Dániel (Fészek Művész Klub), Illés István (Wesselényi utcai Iskola), Csordás Levente partnerségben az Airplan X Kickass Factory-val (Orczy-ház, Madách Ház), Varju Tóth Balázs (Átjáróházak), Csiszár Mátyás (LUMEN), Kopasz Milán (Kőleves) valamint Kalotás Csaba (zene) és Szombat Éva (fotó).