Szinte már minden készen áll a nyitáshoz, a legújabb, budapesti Ritz-Carlton nemsokára hivatalosan is kitárja kapuit a vendégek előtt, a hotel elsőosztályú étterme, a Fashion Streeten található Deák St. Kitchen azonban már szombaton várta a kíváncsiskodókat. Mi sem hagyhattuk ki a különleges, kedvcsináló kóstolót, és bár megtudtuk, hogy a menüsor még nem végleges, a felszolgált fogások és koktélok alapján nyilvánvaló, hogy az új egység fő húzóereje a remek konyha és a klasszikus elegancia lesz majd.

A Ritz-Carlton menedzsment és a ZONA-t, valamint a Liberté Grand Cafét is jegyző Baldaszti Csoport együttműködéséből született Deák St. Kitchen lesz az új luxushotel kulináris bázisa.

A fő gasztrovonalat a nemzetközi és a magyar ízek egyedülálló ötvözése adja, ám a Deák St. Kitchen italok egész sorával és könnyebb harapnivalókkal is várja a helyi és külföldi vendégeket. Szombaton az elsők között kaptunk ízelítőt a gasztronómiai felhozatalból.

A Deák St. Kitchen már kívülről is hívogatóbb látványt nyújt, mint néhai elődje (a Le Méridien étterme, a Le Bourbon): az új, árnyas terasz dísznövényeivel a Fashion Street üde színfoltja, ideális egy kis lazításhoz vagy nézelődéshez. A hely legegyedibb oldala a beltérben mutatkozik meg, ahol a századfordulós elegancia és a modern, letisztult irány keveredése kifinomult, mégis barátságos atmoszférát teremt.

A Deák St. Kitchen a klasszikus, budapesti kávéházi hangulatot idézi meg díszes tapétával, bőrhuzattal bevont ülésekkel és patinás dekorelemekkel. A padlót cikcakk mintás parketta, a falakat pedig a Törley pezsgő vintage plakátjai és békés vidéki tájakat ábrázoló fotók borítják. A dekor alaphangulata egyértelműen múltidéző jellegű, de ez inkább előny, mint hátrány: jó látni, hogy az első magyarországi Ritz-Carlton hotel 21. századi stíluselemek mellett a helyi történelem és kultúra esszenciáját is képviseli.Az enteriőrhöz hasonlóan az ital- és ételválaszték sem okozott csalódást. A szombati bemutatón ugyan még nem rántották le a leplet a teljes Deák St. Kitchen menüről, a felszolgált, étvágygerjesztő falatkákra nem lehetett panasz, nemcsak az ízek, hanem az árak miatt sem. Kóstoltunk többek között frissen sült kenyérre halmozott sertés rillette-et ecetes hagymával (900 Ft), rukkolás pestóval és parmezánchipsszel megbolondított serrano sonkát (1100 Ft) és ropogós, fűszeres kenyérchipsszel kínált guacamolét (900 Ft).

Egyik kedvencünk a marinált lazac volt, uborka salátával és könnyű, krémes remuládmártással. Nem tudjuk, hogy a nem mindennapi csemegék az állandó étlapra is felkerülnek-e majd, mi mindenesetre támogatnánk az ötletet.

Természetesen a koktélszelekciót is feltérképeztük. Kezdtünk egy frissítő habzóborból készült, barackos-csipkebogyós-rozmaringos Bonne Femme Bellinivel (2000 Ft), majd áttértünk a Deák St. Martinire (2600 Ft), ami az almapálinkának, a kamillának és a grapefruithéjnak köszönhetően egyedülálló íz- és illatélményt nyújt. A Smoking Hot Old Fashioned (3100 Ft) karakteres ízét a Havana Club Anejo Especial rum, a Sherry PX, a mogyoró, a méz és a csokoládé adja, míg a kesernyés, aranyporral megspékelt Fashion Boulevadier (2600 Ft) ízlésesen elegyíti a Woodford Reserve whiskey-t, az Antica Formulát és a Camparit.A itallapon egyéb nemzetközi kedvenceket is találunk: tartanak többféle skót és japán whisky-t, Beluga vodkát, Kraken Black rumot, sőt a listán megtaláljuk az exkluzív hangzású Deák St. Kitchen House Blend Vermouth tételt is. Zárásként kétféle édességet próbáltunk: roppanós alapon krémes csokidesszertet, passiógyümölcsös sörbettel (900 Ft) és túrótortát tejfölös öntettel (900 HUF), és bár az előbbi kétségtelenül lekörözte az utóbbit, az ár-érték arány mindkét fogásnál rendben volt. Az édes ízekhez jól passzolt a zamatos, Chamomile Fizz nevű alkoholmentes kreáció.Valószínűleg beletelik majd egy kis időbe, amíg a Deák St. Kitchen igazi budapesti törzshellyé válik, nem utolsósorban a Fashion Street szuveníres bódéinak közelsége és a turisták állandó forgataga miatt. A szombati ízelítő zenei aláfestése a DJ-vel és a beatbox show-val kétségkívül modernre sikeredett , ami nekünk sehogy sem illett bele a századfordulós miliőbe. Ennek ellenére az összkép igenis ígéretes, a Deák St. Kitchen szerintünk tehát jó esélyekkel indul a népszerűvé válás útján. Természetesen a megnyitóról is tudósítunk majd, és később visszatérünk, hogy megnézzük, hogy szerepel a Deák St. Kitchen élesben.