Március 31-én este Budapest különlegesebb helyszínein a nemzetközi irodalmat népszerűsítve futhatunk majd bele a Katona József Színház művészeibe, akik külföldi irodalmi művekből olvasnak majd fel. A program által többek között olyan fővárosi helyszínekre juthatunk be, ahova amúgy nehezen.

Különleges irodalmi happening költözik tehát a belvárosba, amely formabontó stílusban hozza közelebb a kortárs világirodalmat a hazai közönséghez. Az Irodalom Éjszakáján a Katona József Színház színművészei huszonkét izgalmas, esetenként a közönség számára egyébként nem látogatható helyszínen olvasnak fel részleteket kortárs szerzők műveiből. Az esemény az EUNIC Hungary kezdeményezésére jött létre. A klasszikus és a magyar irodalmat sokan jól ismerik és szeretik, de most itt a lehetőség arra, hogy pár szemelvénnyel kedvet csináljanak nekünk ahhoz, hogy kicsit jobban túllássunk a magyar irodalmon. A rendezvény célja, hogy az olvasni szerető emberek egy éjszakán át bepillantást nyerjenek meghatározó európai és Európán kívüli szerzők szövegeibe, és ezáltal a külföldi irodalomba és más kultúrák műveibe is jobban beleássák magukat. Olyan országok íróitól idéznek majd, mint Ausztria, Franciaország, Japán, Finnország vagy Törökország, többek között pedig felolvas majd Kulka János, Keresztes Tamás, Nagy Ervin, Szacsvay László, Szirtes Ági és Fekete Ernő.

Az Irodalom Éjszakája megvalósítására Budapest Főváros Önkormányzatával együttműködésben és támogatásával kerül sor. A rendezvény főpartnere és egyik helyszíne a Katona József Színház, az irodalmi műveket pedig a Katona társulatának tagjai olvassák fel – szinte valamennyi színművésszel találkozhatunk az Irodalom Éjszakáján. A 10-15 perces felolvasások este 19:00-kor kezdődnek, és minden helyszínen fél óránként ismétlődnek meg, az utolsó 22:30-kor indul. Egy helyszínen egy színész egy szerző művének egy részletét olvassa fel, 8 alkalommal. Mindenki maga állíthatja össze az útvonalat, hogy mely felolvasásokat szeretné meghallgatni az este folyamán. Az idei felolvasások Budapest V. kerületében olyan különleges helyszíneken zajlanak, mint a Petőfi Irodalmi Múzeum restaurátorműhelye, a Katona József Színház társalgója vagy az Erzsébet híd kábelkamrája. A programot 22:30-kor a Katonában kezdődő Sziniszlem című koncert zárja, amely színházi előadásokban elhangzott slam-poetry szövegek gyűjteménye.

„Az Irodalom Éjszakájának ötlete Prágában született, és az elmúlt kilenc év alatt a város kulcsfontosságú irodalmi eseményévé nőtte ki magát.

Bízom benne, hogy a budapesti Irodalom Éjszakája az idén és az elkövetkező években szintén hasonló utat fog bejárni.” - vallja Lucie Orbók, a rendezvény főszervezője, a Cseh Centrum igazgatója. Az Irodalom Éjszakájára a belépés ingyenes és előzetes regisztrációt nem igényel. A részletes program és a helyszínek listája itt érhető el.