Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kultúra

Felbecsülhetetlen kincsek, benőtt sírboltok – bejártuk a Kozma utcai izraelita temetőt

A Kozma utcai izraelita temető az Új köztemető mellett nyílt meg 1893-ban, ennek oka a régi temetők felszámolása volt. Jelenleg ez Magyarország legnagyobb zsidó temetője, ahol körülbelül 300 000 ember nyugszik, a területen pedig felbecsülhetetlen építészeti kincsek találhatóak, néhányuk sajnos rendkívül rossz állapotban.

1893-ban nyílt meg a Kozma utcai izraelita temető, amelyhez 1891-ben hozzáépült a már ikonikus, mór stílusú, fehér ravatalozó, melyet Freund Vilmos tervezett.

Az új területen a Váci úti temetőből áthozott exhumáltakat temették el először, valamint ekkor került kialakításra az első rabbi-parcella is, ahol olyan emblematikus rabbik kaptak helyet, mint Oppenheimer Simon Ben Dávid, a rabbitanács vezetője, Wahrmann Izrael hitoktató, Kunitzer Mózes budai főrabbi, vagy az első magyar nyelvű szertartást megvalósító Kohn Sámuel főrabbi.

A hatalmas terület más hírességeknek is végső nyughelyet adott, itt lett eltemetve többek között Wittmann Viktor, a magyar repülés úttörője, Bródy Sándor magyar drámaíró, az ország első olimpiai bajnoka, Hajós Alfréd, valamint a világhírű magyar autóversenyző, Hartmann László is.

A második világháború után a holokauszt mártírjai, illetve az első világháború hősi halottjai is itt nyugszanak.

A hírességek és hősök mellett itt helyezték végső nyugalomra a századforduló, valamint a XX. század zsidóelitjét is, akiket a temető falai melletti, néha igen látványos mauzóleumokban temettek el: ilyen például a Brüll család kriptája, amely Gerster Kálmán tervei alapján készült, de érdemes kiemelni még a Zsolnay-elemekkel borított Schmidl-mauzóleumot, illetve a Gries-mauzóleumot, amelyet Róth Miksa mozaikjai díszítenek.

A Gries- és a Schmidl-mauzóleumok védettek, műemléknek számítanak.

Sajnos a sírok, illetve épületek gyakran igen rossz állapotban vannak, ez főleg annak tudható be, hogy nincsenek hozzátartozók, de az óriási területen szinte lehetetlen is lenne a karbantartás.

A növényekkel benőtt sírok azonban nem mindig az elhanyagoltság jelei: a zsidószokások szerint a növények jelenléte a tisztelet jele, és még akkor sem lehet elszállítani őket, ha azok lekerültek a sírról.

Hasonló tartalmak

Kultúra

Fűri Judit előadása a Városmajori Jézus Szíve-templomban

Fűri Judit üvegművész–restaurátor december 2-án a Városmajori Jézus Szíve-templom díszüvegablakainak restaurálásáról és rekonstrukciójáról tart izgalmas előadást.

Kultúra

Pulpbrother (US): Sorry I forgot the pizza I was supposed to deliver

November végén amerikai kultművész érkezik a budai minigalériába, a Start Galéria Budapestbe, amit érdemes megnézni a pop-art kedvelőinek. Ha Pulpbrother sikerének titkát boncolgatjuk, olyan címkék kerülnek elő, mint a humor, olykor a fekete humor is. Rendkívül profán, szarkasztikus, csípős és mindig flegma – mégis áthatja az életigenlés.

Shopping Kultúra

PANEL Contemporary: Karácsonyi képzőművészeti kiállítás és vásár

A Faur Zsófi Galéria karácsonyi képzőművészeti kiállítással és vásárral könnyíti meg az ünnepek előtti ajándékhajszát: december 22-ig minden hétköznap 12:00-től 18 óráig nézelődhetünk a galéria művészeinek alkotásai között.

Neked ajánlott

A