Előre szóltunk már, hogy a Belvárosi Piac nemcsak menő, de napról-napra fejlődő gasztroponttá vált. A jelenlegi étkezdék között számos kedvencet találunk, és még közel sincs vége ennek a forradalomnak. Bár több rendezvényen túl vannak már, február első hétvégéjét egy 3 napos "evőbulinak" szentelik, az V. kerületi önkormányzattal karöltve. Péntektől vasárnapig nemcsak a már megszeretett állandó termelők és étkezdék mutatkoznak be, hanem vendégségbe hívják a vidéket is, vagyis az ország legígéretesebb étermeit, séfjeit, de természetesen kistermelőkkel is találkozhatunk majd.

Koncertek, kóstolóreggelik, közös összefogással szervezett rendezvények már eddig is voltak a Belvárosi Piacon, ám a Töltött Hold névre keresztelt gasztrovíkend az első igazán nagyszabású esemény, ami nemcsak a budapesti gasztroszcéna szereplőit vonja be, hanem a vidéki nagyságok is bemutatkozhatnak. Őszintén szólva, ez minden olyan ínyencnek nagy lehetőség, akit életvitele a fővároshoz köt, s bár sokat hallott már egy-egy regionálisan és országosan is méltatott étteremről, még nem volt érkezése, alkalma felfedezni azt/azokat. Mi többek között ezért is fogadtuk nagy örömmel a rendezvény hírét, hiszen bár a WeLoveBalatonon volt szerencsénk bemutatni pár igazán figyelemre méltó balatoni éttermet, az ország többi része nekünk is kimarad, hiszen folyton Budapestre koncentrálunk. Holott szerencsére egyre több a különleges vidéki vendéglátóhely.

A Töltött Holdon olyan éttermek is bemutatkoznak majd, mint a bázakerettyei Bonne Chance, a csopaki Márga Bisztró, a debreceni Ikon étterem, a balatonfüredi Baricska Csárda, a veszprémi Chianti, a vonyarcvashegyi Bock Balaton, a soproni Erhardt, a badacsonytomaji Kishableány és a békési Kira cigányétterem. Végre nem csak a gasztrós toplisták fölött ácsingózhatunk, arra vágyva, hogy megkóstoljuk ezen helyek különlegességeit, kedvenceit.

A "karzat" legjobbjai – vagyis a Séf utcája, a Buja Disznók, a MoszkvaTér, a Panificio il Basilico, a Steamboo, a KOBE Sausages és a Vörös Homár – a már megszokott repertoár mellett külön a Töltött Holdra megálmodott finomságokkal készülnek. Egy instant Osztriga Fesztivállal is előrukkol a piac halspecialistája, a Bull's Eye Grill&Steak House pedig február 6-án, 17:00 órai kezdettel Chili Kihívásr hirdet az erős/csípős ízek kedvelőinek.

A közöséggi stand felhozatala nagyon ígéretesnek tűnik, gyakorlatilag már elolvasva is jól lakunk a felsorolt extra fogásokkal:

zalai totyogós palacsinta, tejfölös kerekrépaleves füstölt hússal, kacsanyak kézzel vágott tésztával, vízikutya (hotdog harcsahurkával), mille-feuille flódni, házi debreceni, mangalica rillette, pontyhalászlé bográcsban, malac kötözve, bodag, citrusos tokhal, keleméri birkapörkölt, cigánykáposzta, füstös csülkös pacal, szarvaspörkölt dödöllével, kínai sólet, marokkói kuszkusz.

A rendezvény ingyenes, célja pedig közösségteremtő és – ha úgy vesszük – "ismeretterjesztő" jellegű is, hiszen még mindig sokan vannak, akik a közelben élnek, mégsem ismerkedtek még meg az újhullámos piaccal. Ahol az étkezdék is lehetőség szerint a helyi árusok termékeit használják nyersanyagként, ha csak nem valami specifikus külföldi alapanyagról beszélünk.


Ígérjük, hogy már a pénteki start után, amilyen gyorsan csak lehet, megmutatjuk, hogy mit érdemes mindenképp megkóstolni, és mi is nagyon várjuk a rendezvényt, amely remélhetőleg hagyományt teremt majd a város egyik legkülönlegesebb piacán.