A mai napon döntött a Magyar Olimpiai Bizottság a 2024-es budapesti olimpiai pályázat helyszíneiről. Nem meglepetés, hogy a legtöbb helyszínt a Duna fűzi egy vonalra. Mindez csak megerősíti a városfejlesztés amúgy is meglévő tendenciáit és irányait.

Az elmúlt néhány évben túlzottan átpolitizálódott az olimpiáról való közbeszéd – tény, hogy ezért a politika mindent meg is tett. Van egy érv, ami elég ütős: drága. Az is igaz ugyanakkor, hogy a NOB a pekinginél és a londoninál sokkal olcsóbb, gazdaságosabb olimpiákat akar, hiszen lassan nincs város, aki tudná tartani a lépést. Az olimpia így sem olcsó, de amúgy is meglévő fejlesztési terveket hozhat előre. Furcsa, de még a vesztes pályázatnak is van értelme, hiszen az oly sokszor hangoztatott közép- és hosszú távú stratégiát ad a városnak.

A 2024-es olimpiára 3 város, Los Angeles, Párizs és Budapest pályázik. A hazai helyszínek egyik előnye lenne, hogy a város kompakt, egész, a helyszínek közel lennének egymáshoz, így a szurkolók, csapatok jobban élveznék a rendezvényt.

A Fővárosi Közgyűlés január 27-én nagy többséggel megszavazta tehát az olimpia lehetséges helyszíneit. Az előterjesztés szerint az olimpia helyszíne a IX., X. és XXI. kerület egyes részein lenne, ezen belül pedig a központi fejlesztési terület Észak-Csepel és környéke. A tervezett olimpiai szerkezet két térségből, és ezeken belül 7 klaszterből áll. A dunai térség részei az Olimpiai park, a Margit-sziget és az Óbudai-sziget, a városfejlesztési térség klaszterei a Hősök tere, a Puskás Stadion környéke, a Vásárközpont és a Népliget lenne.

A Rákóczi híd és a Kvassay-zsilip között épülhet fel a központi stadion, a soroksári Duna-ág mentén pedig a médiaközpont és az olimpiai falu. Az olimpiai park része lenne az új teniszcentrum, a kézilabdacsarnok és a különböző gyakorlópályák is. Itt kaphatnak helyet továbbá az atlétikai, a kajak-kenu és a súlyemelő versenyek is.

A , illetve a Kossuth téren alakítanának ki ideiglenes lelátókat az íjászoknak, a pedig a vízilabdameccseket rendezik majd meg.

A egy nagy úszókomplexum épülhet fel, és a III. kerületi Gázgyár területére tervezik a kerékpáros velodromot.

A kerülne az atlétika (maraton és gyaloglás), az országúti kerékpár, és szintén ideiglenes lelátókat hoznának létre a i Strandröplabdaközpontnál. Az új Puskás a kosárlabda és a labdarúgás döntői, valamint a tornasportok helyszíne lehet. A Vásárközpont területén a tollaslabda, ökölvívás, cselgáncs, taekwondo és birkózás sportágak kapnak főszerepet. A Népligetbe kerül a gyeplabda, a vívás, az öttusa, az úszás, a rögbi és a foci (selejtezők).

Ezek közül sok helyszín fejlesztése az olimpiától függetlenül is esedékes és szükségszerű.

Az olimpiai helyszínek mellett az úgynevezett master planról is döntöttek, ami a városfejlesztés további irányait is meghatározza. Eszerint a Nemzeti Színház előtt fölszednék a síneket, így a Millenniumi Városközpont előtt egybefüggő zöldterület jöhet létre, közvetlen kapcsolattal a Dunához. A HÉV helyett villamos járna Csepelre, a 2-es vonal amúgy is meglévő síneit használva. Igaz, utóbbi nem lenne olcsó mulatság, bár az elavult szerelvények cseréje olimpiától függetlenül mindenképpen szükséges. Megépülhet végre az a régóta tervezett híd is, ami összekötheti Dél-Pestet, Csepelt és Dél-Budát. Utóbbi sokat segíthetne abban, hogy Csepel csak nevében maradjon elszigetelt.