Egy fiatal portugál művész, Akacorleone festette újra a Kőleves kert melletti, mintegy száz négyzetméteres Kazinczy utcai tűzfalat, ezzel pedig megkezdődött az idei Színes Város Budapest Fesztivál.

A magyar népmesék világából kiinduló, de az alkotó kézjegyeit is magán viselő festmény Holló Jankó meséjét jeleníti meg. A központi figura Jankó, a szegénylegény, aki vándorútra indul. A művész köré komponálta a történet többi fontos szereplőjét – úgymint a hangya, holló, hal és a sípok –, melyek későbbi kalandjai során a segítségére voltak. A formák egymásra tolódása és halmozása a kalandok sokaságát jelképezi, viszont a kép tetején ülő holló mégis a célba érést szimbolizálja. Az élénk, vidám színek pedig a folyamatos reményt és kitartást hangsúlyozzák.

Az 1985-ös születésű, a lisszaboni Képzőművészeti Egyetem festő szakán diplomázott Akacorleone a portugál Camőes Intézet jóvoltából, a Színes Város meghívására utazott falat festeni Budapestre.

A portugál fővárosban egyébként az elmúlt években egyre színvonalasabb kültéri művészeti alkotások jöttek létre, és ez főként annak köszönhető, hogy Lisszabon felkarolta az ilyen típusú kezdeményezéseket a helyi street-public-urban art felvirágoztatása érdekében, és létrehozott egy tanácsot, amely immáron több éve segíti a projektek megvalósulását. Ez a módszer elterjedt azóta több luzitán városban is.

A népszerű kiülős hely mellett található korábbi alkotás egyébként erősen megosztotta a közvéleményt. A román művész alkotását a legtöbben – így a Kőleves általunk megkérdezett munkatársai is, akik nap mint nap látták – nemigen zárták a szívükbe, a fesztivál szervezői ezért döntöttek az újrafestés mellett: az eredményt látva mindenki jól járt.

Az idén szeptember 23-ig tartó, de már az előző években is megrendezett, tűzfalfestési akciókkal tarkított fesztivál alkotói eddig legkivált a VII. kerületben tevékenykedtek. Az idei évtől viszont más pesti kerületekben és a budai oldalon is, összesen tíz helyszínen találkozhatunk új köztéri műalkotásokkal.

Az alkotások főként a hungarikum témakörét dolgozzák fel, illetve külföldi és hazai művészek segítségével mutatnak be magyar sajátosságokat. A fesztivál fővédnöke Tarlós István főpolgármester, főtámogatója a Földművelésügyi Minisztérium mellett a Magyar Turizmus Zrt.