Új étterem, vagy inkább „kantin” nyílt a VII. kerület egyik legforgalmasabb részén. Nem bisztró, nem is street food hely, hanem klasszikus értelemben vett reggelizős, ebédelős és vacsorázós étkezde, modern, nyugati szellemiségben, húsközpontúan. A főszerepet Bertha vitte, a konyhafőnök Füzi Tamás, a környezet kellemes, az ízek pedig olyanok, amiktől a leghangosabb társaság is percekig csendben marad. Beszédes hallgatás ez.

Alig van már vendéglő, kevés a csárda, a presszó is – van helyettük bisztró, faloda, kézműves street food spot, top kategóriás látványkonyha és így tovább. Erzsébetvárosban ezek mennek főleg, tehát nem árt, ha egy újabb étteremmel bővül a kör. Olyannal, ahol noha gyors a szerviz, de valós méretű és kaliberű fogásokat kapunk, kedves a kiszolgálás és mindez az asztalunknál történik, továbbá olyan extra tulajdonsággal rendelkezik, mint a déli menü, a húsokra koncentráló konyha, a változatos nemzetközi ízek. Egy biztos pontjuk volt, mikor megszületett a fejükben az ötlet, ez pedig Bertha volt.

Ő maga a „fat mama”, aki éjt nappallá téve süt a konyhában – csakhogy erős csontú, mosolygós, nagyhangú, vérprofi néni helyett egy faszénnel fűtő sütőt kell elképzelnünk Berthaként. A húsok - mielőtt ő ellátná a bajukat - sous vide technológiával készülnek, így már csak az utolsó simításokat végzi a faszenes sütő és a porhanyós állapot már a készre sütés előtt kialakul. A grillezett zöldségek és extra köretek is a sütőben készülnek el, elég hamar, hiszen odabent 500 C fokos hő éri őket.

A Fat Mama neve eredetileg „csak” a még meg nem valósuló projekt címe volt, majd úgy döntöttek, miért ne maradjon? Nekünk is tetszik ez a név, és külön örülünk, hogy nem „ph”-val íródik. Az enteriőr Fónagy Dóra, a grafikák pedig Orosz Ricsi munkáját dicsérik. Úgy mondanánk, hogy nincs túlagyalva, szétbonyolítva: letisztult a tér, különböző asztalokkal (hosszú, négy személyes, magasított), a két fontos elem pedig maga a konyha és a pult, valamint a szemközti falon lévő hatalmas szőnyeg, ami az egyik tulaj családi ereklyéje. Nem mutogattak nekünk szuper újrahasznosított repülőgépturbinából készített multifunkciós dekorációkat és csak ott, csak akkor megtekinthető sörhűtőt. Tisztában vannak az identitásukkal, már a hivatalos megnyitó előtt is. Ez pedig ritkaság.

A lényeg az ételekben rejlik, amiket volt szerencsénk megkóstolni. Mivel a Fat Mama a Maverick Hostel mellett található, egyértelmű, hogy foglalkoznak büféasztalos reggeliztetéssel, reggel 8:00-tól, 11:00-ig. Ezek után az ebédre készülnek, mely 1500 forintos áron kapható és levest, választható főételt (húsos és vega) jelent ( 390 forintért desszertet is rendelhetünk mellé). Az adagok emberesek, a leves nem gyűszűben érkezik, hanem öblös tányérban, a főétel is kellemes méretű. Látogatásunkkor mustáros lencseleves és sült karaj/paradicsom, zöldséges rétessel és zöldbors-mártással volt a menün. Átgondolt ízeket kaptunk, friss alapanyagokból, érthetően.Az étlapon találunk fix tételeket és havi ajánlatot is – mi az állandó menüsorról kóstoltunk. A rendszer szerint, ha rendelsz egy húsfélét, egy köret és két házi szósz jár hozzá (a szószok üvegben is megvásárolhatók). Átlagolva egy ilyen komplett tál 2500 forint körül mozog. Szerintünk az a legjobb választás, ha többen, sokfélét rendelünk, szószokkal, különböző köretekkel. Nagy kedvencünk lett a ház BBQ oldalasa (2150 forint), a nagyon vidékies ízvilágú, mégis amerikai grill beütésű 70/30 kolbász (2300 forint), de őszintén meglepődtünk a grill csirkén is, ami Bertha hatására már-már halszerűen omlott rostjaira, füstös ízzel. Steakezni is mehetünk hozzájuk, szuper az Angus (6500 forint) és T-bone-t is kínálnak. Köretnek a csicseriborsós, olívás kuszkuszt és a pirított magos jázmin rizst ajánljuk a legjobban; a szószok pedig mind ízletesek (paradicsom lekvár, mangós mustár és BBQ pártiak voltunk). A havi ajánlatos szatmári szilva szuflé fagyos vaníliával és diszkrét sós karamella csíkokkal pedig végképp meggyőzött minket, hogy minden téren korrekt a konyha. Sőt,jó lesz, ha odafigyelünk Bertha, a Fat Mama ügyeire.

(A soft opening alatt feltuntetett árak körülbelül 10%-kal változhatnak.)