Csupán nyomokban tartalmaz Halloween-tököt a hétvégi programajánló, mert a szombati őrült éjszakára külön készülünk. Ha távol maradsz az október 31-ei kísérteties eseményektől, akkor sem fogsz unatkozni az elkövetkező napokban.

Csütörtök
Itt az ősz, ami egyet jelent: visszatér a Cultivo!

Az elmúlt időben sokat dolgoztak a szervezők azért, hogy a lassan három éves Cultivo az új szezonban is fix kulturális/networking programsorozat maradhasson minden hónapban. A szezonnyitó esemény témája a rádió, amire olyan line upot húztak fel, ami kis túlzással médiatörténeti jelentőséggel bír!

A Palantír Film Alapítvány és a Tajpej KépviseletiIroda
Magyarországon közösen rendezi meg a Taiwan Dox –
Tajvani Dokumentumfilm Napokat a Toldi moziban október 29-31. között.

A filmek nagyon különböző témákat dolgoznak fel, amelyek itthon is igen aktuálisak.

Lesz szó Tajvan
Kínával és Japánnal való kapcsolatáról, leginkább személyes történeteken keresztül.

Átélhető, informatív és mégis befogadható – így összegezhetnénk a VárkertBazár déli palotáiban helyet kapott nagyszabású tárlatot, mely az egy évszázaddal korábban dúló és kissé elfeledett I. világháborúra emlékezik egyedülálló vizuális megoldásokkal. Az európai testvérháborút bemutató tárlat F. Kovács Attila építész látványtervei alapján megvalósult termeiben életnagyságú lovak, egy lövészárok és fegyverek is helyet kaptak. Fegyverek, amelyektől egy évszázada nem tudunk végképp búcsút venni.

A gitáron, billentyűn és szájharmonikán játszó, a hosszú, fehér haját lófarokban viselő John Mayall, a brit blues atyja, a műfaj fehér királya 81 éves korát meghazudtoló módon áll mind a mai napig színpadra, évente átlag 120 alkalommal. Jellegzetes falzett énekhangja 50 éve ismerősen cseng.

John Mayall és a Bluesbreakers a 2014-es telt házas Akvárium-koncertet követően 2015-ben immáron 13. alkalommal lép fel Magyarországon, de biztos, hogy most is mindenki szerencsésnek érzi majd magát, aki a mestert a színpadon élőben láthatja.

Az Úszók Éjszakája egy, a Pikkelysömör Világnapon négy városban (Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged) egyszerre zajló nagyszabású jótékonysági rendezvény. Célja a pikkelysömörrel élőkért való kollektív kiállás. Az esemény minden helyszínén több ismert olimpikonnal, élsportolóval találkozhatnak a szurkolók és az úszni vágyók. A cél, hogy egy óra leforgása alatt a lehető legnagyobb távot teljesítsék adott város látogatói és olimpikonjai közösen, megdöntve így a tavalyi rekordot.
Péntek

Köztudott, hogy az éttermek és bisztrók nem azért készülnek menükkel, mert az annyira megérné nekik. Egyes helyek szinte irreálisan alacsony áron kínálják laktató és/vagy különösen ízletes ételeiket ebédidőben. Ez szuper lehetőség arra, hogy megkóstoljuk egy-egy hely ízeit, s majd akár hétvégi ebédre vagy vacsorára is betérjünk hozzájuk, ha átmentek a rostán. Most olyan helyeket ajánlunk, melyek ugyanolyan színvonalasak és kellemesek hétköznap délben, mint szombaton este.

Először és utoljára látható hazánkban egyben az a rendkívüli gyűjtemény, amelyet a kinetikus fényszobrairól ismertté vált NicolasSchöffer egykori műtermében megőrzött munkáiból rendez a Műcsarnok a művész özvegye, Eléonore Schöffer közreműködésével. A magyar származású, de Franciaországban alkotó Nicolas Schöffer egyfajta „futurisztikus-retró” hangulatot árasztó munkáiból október végén nyílik kiállítás a Műcsarnokban, ahonnan 3 hónap után az anyag ismét külföldre kerül.

Rózsaszínbe borultak a Hard Rock márka helyszínei világszerte a 16. Pinktober-kampány kapcsán. A világon több mint 200 helyszínen hirdetik globálisan a mellrák elleni küzdelem és a megelőző szűrővizsgálatok fontosságát, amit a Hard Rock vendégei pink színű termékek, italok vagy szállodai bekészítések vásárlásával támogathatnak. Pénteken exkluzív koncert is lesz a mellrákelleni küzdelem támogatásáért a BabelRock zenekarral.

Jegyek elővételben vagy a koncert napján a helyszínen kaphatóak 10 000 Ft -os áron.

Aki kicsit is nyomon követte a hazai zenei történéseket, annak valószínűleg nem kell bemutatni a Mary Popkids zenekart. A Nagy-szín-pad verseny győzteseként megjárták a legnagyobb hazai fesztiválok nagyszínpadait, a Punnany Massiffal közösen készített Mosoly című dalukat pedig nagyon hosszú ideig nem lehetett kirobbantani a slágerlistákról. A soult és a popot az elektronikus zenével vegyítő zenekar jelenleg megkerülhetetlen, a nyolctagú formáció a siker ellenére mégis Magyarország egyik legközvetlenebb és legkedvelhetőbb zenekara. Az élőben hatalmas energiákat felszabadító Mary Popkids a Mosoly mellett olyan slágereket tudhat magáénak, mint a Runaway vagy a Nightdrive, amelyek szintén biztosan felcsendülnek az este folyamán. Vendégük a bohém souldíva, a magyar származású svéd énekes-dalszerző, Antonia Vai és zenekara lesz.

Hagyományos október végi Halloween Party lesz a Mikában pénteken zombikkal, vámpírokkal és más földöntúli lényekkel. Egész estés borzongás és party. Minél ijesztőbb vagy, annál jobb! Ha a közeli barátaid sem ismernek fel, akkor biztos lehetsz benne, hogy jól sikerült a jelmezed.

A partihangulatról és a borzongató zenékről a jól bevált DJ Delgado és Disc Bobby
DJ-páros gondoskodik.Szinte napra pontosan tíz éve három langaléta lemezbolond srác Lick the Click!

felkiáltással, egy lábat mosó, flegma cicussal a zászlójukon elfoglalták a város legfrissebb és a legnagyobb reményekkel felszerelt klubját, és onnantól kezdve szokatlan, de barátságosan vad hangulatú éjszakákat varázsoltak minden második pénteken a város legmélyebb, leghangosabb zugába merészkedő, kíváncsi partizóknak… Néhány nappal korábban ugyanott, a poharakkal vészesen megpakolt dj-pult mögött három szintén lemezbolond barátjukkal egy kupacban ünnepelték új játszóterük, az azóta legendássá nemesült, az éjszakába friss és bátor hangon bekiabáló Mono megnyitását... A 10 éves szülinapi bulit pénteken rendezik a FogasHázban.

Szombat

Magyarország legnépszerűbb, valamint Közép-Európa egyik legnagyobb fitneszrendezvénye – amely 2006 óta méltán viseli az év legfittebb napja címet – 2015-ben 10. alkalommal vár mindenkit! Október 31-én a korábbi években már jól bevált helyszínen, a SYMA
Rendezvény- és Kongresszusi Központban várják a 10.

Decathlon FittAréna sorozat és a mozgás szerelmeseit.

A hippi életérzés jegyében rendezik meg a 9. Kettőnégy Gumizsiráf gálát október 31-én a budapesti DürerKertben. A hagyományoknak megfelelően díjazzák a hazai metal- és rockzenekarokat, a fellépők pedig egész éjszaka hippi öltözékben a stílushoz kapcsolódó feldolgozásokat adnak elő. Az év egyik legfontosabb keményzenei rendezvénye egyben halloweeni jelmezbál is, amelynek bevételét koraszülött csecsemők javára ajánlják fel.

GlowGa – egy új jógaélmény! Egy sötét szoba UV-lámpákkal, speciális fényekkel és neonkarkötőkkel! Egy óra, amikor újra kapcsolatba léphetsz a testeddel, és szabadnak érezheted magad! A fények és a sötét segítenek a jelenben lenni, és kiélvezni annak minden egyes pillanatát!

A Trafó Electrify sorozatának nyolcadik állomásán a brit GazelleTwin antiszexista indusztriál popzenéje és a kolumbiai LucreciaDalt titokzatos és törékeny zenei világa tárul fel szombaton.Vasárnap

Teljes sebességgel pörög a kávézóbiznisz, egyre többen látják ebben álmaik megvalósulását. A legújabb ilyen hely a Jászaitól 1 percnyire, a Pozsonyiúton nyílt meg. Meglátogattuk, és megtudtuk, hogy az egészet a My Little Melbourne inspirálta, sőt, a My Green Cup gyakorlatilag egy klón, bár üzletileg semmi közük nincs egymáshoz. A név egyébként csalóka, nincsenek azonnal lebomló poharak, van azonban néhány zöld lámpa és egy hozzájuk illő kávégép. Vasárnap is nyitva vannak.

A Budai Vár a város egyik leglátogatottabb pontja, köszönhetően az itt található rengeteg nevezetességnek. Ám ha itt járunk, nem érdemes megfeledkezni a Várhegy tetejére felkígyózó lépcsősorokról sem, hiszen ezek az épületkomplexumhoz illeszkedve és önmagukban is lenyűgöző látványt nyújtanak. A Halászbástya híres lépcsője nem az egyetlen figyelmet érdemlő versenyző ebben a kategóriában: a környező lakóövezetben szintén több rejtett feljáróra bukkanhatunk, nem beszélve a hozzájuk kötődő, izgalmas történetekről.

A Wellhello-őrület, azaz Flour Tomi és Diaz duója kevesebb mint egy év alatt megfertőzte az országot. Olyannyira, hogy az október 31-ei koncertre napok alatt elkelt az összes jegy, ezért a formáció másnap beiktat egy ráadásbulit a Barba Negra Music Klubban.

A Son Lux sokoldalúságát mindenekelőtt leginkább az mutatja, hogy műfaji besorolásánál egyaránt hagyatkozhatunk a posztrock és az alternatív hiphop megjelölésekre, illetve a vele kapcsolatban gyakran emlegetett Owen Pallett-, Radiohead- és Wild Beasts-hatásokra. Ezért talán jobban járunk, ha egy igen tág értelemben vett experimentális előadóként tekintünk rá, aki egy igen kacskaringós pályát tudhat maga mögött. Vasárnap a Dürer Kertbe ér a turné következő állomása.