Gasztró
6 ízletes budapesti ebédmenü
Fotó : Balkányi László / We Love Budapest
Babuska - Lipótváros, hús

Köztudott, hogy az éttermek és bisztrók nem azért készülnek menükkel, mert az annyira megérné nekik. Egyes helyek szinte irreálisan alacsony áron kínálják laktató és/vagy különösen ízletes ételeiket ebédidőben. Ez szuper lehetőség arra, hogy megkóstoljuk egy-egy hely ízeit, s majd akár hétvégi ebédre, vagy vacsorára is betérjünk hozzájuk, ha átmentek a rostán. Most olyan helyeket ajánlunk, melyek ugyanolyan színvonalasak és kellemesek hétköznap délben, mint szombaton este.

Esca Studio Restaurant - a kifinomult Bestia - a féllegál Émile - az elegáns Sophie & Ben - a megbízható Extra - a házias Code Zero - az üzleti

Esca Studio Restaurant - a kifinomult

Sok okunk van kedvelni az Esca-t: egyedüli stúdió étteremként működnek Budapesten, érdekes szereplői az identitását kereső Dohány utcának, nagyon barátságos, emberközeli mérete miatt és Fehér Gábor úgy bánik az ízekkel és az alapanyagokkal, mint kevesen a városban. Ebédmenüjükre jó alapozni és bárkivel kellemes betérni, legyen az a kollégánk, a barátunk, vagy egy üzleti partner. Ajánlatukban mindig 2 előétel,. 3 főétel és 2 desszert közül tudunk választani. Gyakori szereplő a szarvasgomba, a tengeri finomságok, nagyon jó minőségi húsok – extra ebédmenüről beszélünk tehát. Mi póréhagyma velouté-t ettünk, ami kellően könnyed volt, majd egy frissen, Koppenhágából érkezett füstölt lazacot, hagyományosabb ízvilágú burgonyasalátával. Desszertképp egy vaníliás-epres pohárkrém érkezett, amit krém állagú bársonyként tudnánk a legjobban jellemezni.

Ár: 2 fogás: 2250 forint, 3 fogás: 2550 forint
Menü típusa: választható fogások

UPDATE: Az étterem 2016 elejétől csak vacsoraszervizre, délután 5-kor nyit.

ESCA Studio Restaurant

Bestia - a féllegál

A kategorizálást nem mi találtuk ki, a Bestia ebédmenüje ‘féllegál pub lunch’ néven fut, ami utalhat arra, hogy délben betérni egy amerikai típusú steakes, sörös helyre elég dögös, valamint arra is, hogy a két fogásuk mellé egy mini, 2 decis sör is jár – a bátraknak. 6 előétel és 7 főétel közül válogathatjuk össze a menünket, a vacsoraidőben is rendelhető fogások közül. Szerencsére benne van a hely ízletes gulyáslevese, könnyed saláták és kencék is, melyből rápróbáltunk a bunny hop sörrel készült körözöttre és a kacsa rilette-re is. Mindkettő házias és erőteljes, ahogy a Bestia ételei úgy általában. Pesti kolbász, ázsiai csirkesaláta, cajun csirke rusztikus zöldségekkel, marhahúsos bestrami és káposztasalátával körített ropogós malaccsászár is jöhet ebédre. Az a helyzet, hogy a rotisserie-ben készült cajun csirkénél fűszeresebb és füstösebb ebédet el sem lehet képzelni. Szinte ordít a propaganda munkássörért. Egészen délután 16:00 óráig rendelhetünk ebédet.

Ár: 2 fogás & sör: 2200 forint, plusz szervízdíj
Menü típusa: választható fogások

Bestia
  • 1051 Budapest, Szent István tér 9-11.

Émile - az elegáns

A Gerbeaud-csoport budai Émile étterme a nyári szezonban futott fel igazán, hiszen az Orló utcai villa kertjénél aligha találhatunk elegánsabb és exkluzívabb környezetet. Most ősszel határoztak úgy, hogy az Émile-ben is lesz ebédmenü, ami kecsegtető ajánlat azoknak, akik kipróbálnák a rózsadombi luxus éttermet. Két előétel és főétel közül választhatunk, a desszertet pedig a ház méltán híres süteményes pultjából szervírozzák. Fine dining menüt képzeljünk el, megfontolt ételekkel, fejlett konyhatechnológiákat bevetve. Szeretjük, hogy egyre több felső kategóriás étterem dönt a menüztetés mellett, így azoknak is alkalmuk nyílhat megkóstolni Émile konyhájának fogásait, akik eddig nem mertek belépni az étterembe.

Ár: 2 fogás ásványvízzel 2900 forint, 3 fogás ásványízzel 3500 forint (+12% szervízdíj)
Menü típusa: választható fogások

Émile
  • 1026 Budapest, Orló utca 1.

Sophie & Ben - a megbízható

Az alig egy éve nyitott Sophie & Ben Bistro a belváros egyik legbarátságosabb helye, ahova nyugodt szívvel érkezhetünk gyerekkel – akár ebédidőben is. A fogások átgondoltak és a minőség mindig megbízható – nem szoktak tévedni, vagy az ebédmenü miatt lelazítani a követelményeket. Két leves, három főétel és két desszert közül választhatunk vagy két fogást, vagy hármat, ha még bírjuk szusszal, mert az adagok kellőképpen nagyok. Büszkék leveseikre, s mikor náluk jártunk, a cukorborsó krémleves sajt chipsszel be is bizonyította, hogy van miért. Húsos ételeik többnyire grillezettek, kevés a rántott fogás, ami erősíti a friss és egészséges vonalat, amit képviselnek. A sertéskarajt sütőtök pürével és forró kápia mártással körítették, a jércét édesburgonya tallérokkal és roppanós zöldbabbal. Az erdei gyümölcsös crumble szintén komoly élményt nyújtott. Fontos, hogy a burgereiről is ismert Sophie & Ben Bistro menüjén is sokszor találkozunk burgerrel, ami ritka gesztus az ebédmenüsök körében.

Ár: 2 fogás 1490 forint, 3 fogás 1790 forint
Menü típusa: választható fogások

Sophie & Ben Bistro (bezárt)
  • 1061 Budapest, Káldy Gyula utca 5.

Extra - a házias

Meglepetésként ért minket, hogy milyen szuper menüt adnak a Klauzál utcai Extrában. Tudtuk, hogy van 990 forintért déli ajánlatuk, de féltünk, hogy az olcsó húsnak híg a leve effektus fog bekövetkezni. Az este, óriási vas Extra felirata miatt is hangulatos újhullámos romkocsma egyre népszerűbb a környékbéli irodisták körében – mi is a közelben állomásozunk, így kötelező volt kipróbálni. Amit kaptunk, az egy házias, magyaros vonal, mely mindannyiunkhoz közel áll. Nincs velouté, consommé és espuma, helyette húsleves, galuska és tokány szerepel az étlapon. Mi burgonyakrémlevest ettünk, bacon chipsszel, valamint petrezselymes burgonyával körített sült csirkecombot. Teljesen elégedettek voltunk, mind az adagokkal, mind az ízekkel. Ár-érték aránya miatt pláne. 

Ár: 2 fogás 990 forint
Menü típusa: fix fogások

EXTRA
  • 1071 Budapest, Klauzál utca 15.

Code Zero - az üzleti

Leginkább üzleti ebédeket és megbeszéléseket tudunk elképzelni az Egyetem téren lévő Code Zeroban. Hangulatában van valami komoly, és szerintünk ezt a szférát találja meg a leginkább. Az étterem a csopaki, azonos néven futó kedvelt grill vonalon mozgó egységének budapesti verziója. Az esti ajánlatok rendszere a balatonihoz hasonló: grillezett húsok és halak mellé választunk salátát és köretet. Ebédnél ez másképp alakul: két előétel, két főétel és egy desszert közül választhatjuk ki az ínyünkre valót. Kedveltük a rántott kecskesajtot céklával és a grillezett, göngyölt formában érkező csirkecomb is nagyon jól működött a polentakrémmel. Mellé kimchit kaptunk, ami kicsit furcsa párosításnak bizonyult., de a lágy polenta miatt ezt nem vettük zokon. A méretek menüsök, tehát együtt a három fogástól azért jól lehet lakni.

Ár: 2 fogás 1690 forint, 3 fogás 2190 forint
Menü típusa: választható fogások

Code Zero Budapest
Cím: 1056 Budapest, Papnövelde utca 10.
Nyitva tartás: Hétfő-Vasárnap: 11:00-00:00

Fontos felhívnunk rá a figyelmet, hogy az éttermek vagy hét elején, vagy naponta posztolják aktuális menüiket a Facebookra. Érdemes kinézni, hogy merre indulunk, hiszen az ebédmenük ki vannak számolva, így megeshet, hogy, ha későn érkezünk, lecsúszunk az aznapi ajánlatról.