Élmény
A Budai Vár legszebb lépcsősorai
Fotó : Norbert Juhász/We Love Budapest
A Budai Vár legszebb lépcsősorai

Hungarian State Opera

Halászbástya Jezsuita-lépcső Szalag lépcső Hunyadi lépcső Ösvény a Sikló mellett Habsburg kapu Várkert Bazár Sándor Móricz lépcső Lépcső a déli bástyánál Alagút utcai lépcső Palota úti lépcső Gránit lépcső Jávorka Sándor lépcső Korlát utcai lépcső Bécsi kapu Kagyló utcai lépcső Ilona lépcső Iskola lépcső

Halászbástya

Halászbástya csúcsos süvegű tornyait, patinás szobrait és a háttérben kikandikáló Mátyás-templomot mindenki jól ismeri, és az impozáns emlékmű tervezőjéről, Schulek Frigyesről elnevezett főlépcsőn is biztos mindenki felsétált már pár alkalommal. Azt viszont talán kevesebben tudják, hogy az épületegyüttes nem is olyan régóta része a budai látképnek: 1895 és 1902 között épült a 1896-os millenniumi évfordulóhoz kötődő városrendezés keretében.  

Nevezetes helyek a közelben: Mátyás-templom, Ruszwurm, Hilton Budapest

Halászbástya

Jezsuita-lépcső

Hilton mai helyén a 17-19. század között a Jezsuita Kollégium állt, és annak idején a hozzá tartozó, karcsú lépcsősor volt a Budai Vár központjába vezető egyik legfőbb útvonal. De amikor a Halászbástya megépült, a régi Jezsuita-lépcsőt átépítették, hogy stílusban passzoljon az új, elegáns erődítményhez.

Nevezetes helyek a közelben: Halászbástya, Mátyás-templom

Mátyás-templom

Szalag lépcső

Ez a magas fákkal, borostyános falakkal és kovácsoltvas lámpákkal szegélyezett lépcső a kevésbé ismert utak közé tartozik, pedig nincs is olyan messze a Halászbástyától – tökéletes választás, ha egy kellemes sétával egybekötve szeretnénk mihamarabb a budai rakpartról a Várnegyedbe jutni. A kecsesen kanyargó, árnyas lépcső nem is kaphatott volna találóbb nevet.

Nevezetes helyek a közelben: Clark Ádám tér, Halászbástya

Clark Ádám tér

Hunyadi lépcső

A várfalak felé törő lépcsősor nevét a hős hadvezérről, Hunyadi Jánosról kapta, aki – mint köztudott – az 1456-os nándorfehérvári csatában nagy túlerővel szemben győzte le az ostromló török hadakat. A lépcső aljánál futó utca, amely a Várnegyedbe vezet, szintén Hunyadi nevét viseli.

Nevezetes helyek a közelben: Alagút, Clark Ádám tér

Várnegyed

Ösvény a Sikló mellett

A Királyi PalotátClark Ádám térrel összekötő, ösvényekből és lépcsőkből álló útvonal jó alternatíva lehet annak, aki a Sikló helyett valamilyen sportosabb módon közelítené meg a hegy tetejét. Az erre sétálók ódon boltívek alatt és kies parkok mellett haladhatnak, míg végül elérik a Habsburg kaput.

Nevezetes helyek a közelben: Budavári Sikló, Alagút, Clark Ádám tér

Budavári Sikló

Habsburg kapu

A Budavári Palota középpontja előtt elterülő terasz és az itteni bejárat az osztrák császárok uralkodásának idejét idézi. A kapu barokk részletgazdagságának és a szépen megmunkált, kovácsoltvas lámpaoszlopoknak köszönhetően az ide látogatóknak igazán előkelő fogadtatásban lehet részük. A panoráma a szimmetrikus, kettős lépcső keleti oldaláról a legmegkapóbb.

Nevezetes helyek a közelben: Budavári Sikló, Budavári Palota

Budai Vár

Várkert Bazár

Várkert Bazár egykor a Budavári Palotát körülölelő park legelőkelőbb bejárata volt, a széleskörű felújítást követően pedig az Operaházat is megálmodó Ybl Miklós által tervezett épületkomplexum mára visszanyerte régi eleganciáját. A két eredeti lépcsőt helyreállították, sőt újakat is építettek (ideértve a látogatók kényelmét szolgáló mozgólépcsőt is), amelyek segítségével egyaránt lélegzetelállító panorámájú pontokra juthatunk fel.

Nevezetes helyek a közelben: Budavári Palota, Nemzeti Galéria

Várkert Bazár

Sándor Móricz lépcső

A Várkert Bazár mellett található, nemrég megújult, meredek lépcsősor a helyi arisztokrácia egyik legzabolátlanabb képviselőjéről kapta a nevét. A 19. századi nemes lovas mutatványaival vált híressé: másik lovakon ugratott át, nem átallott beltérben nyargalászni, sőt állítólag egyszer lovaskocsin száguldott le az egyik budavári lépcsőn. Nem tudni, ez volt-e Sándor gróf hajmeresztő produkciójának helyszíne, de ha igen, akkor leemeljük az összes kalapunkat!

Nevezetes helyek a közelben: Várkert Bazár, Orvostörténeti Múzeum

Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

Lépcső a déli bástyánál

Több lépcső is csatlakozik a buzogánytorony alatt kanyargó bástyához, amely évszázadok óta szolgálja a Budavári Palota védelmét – a feljárók valószínűleg nem egyszer játszottak fontos szerepet a várost ért támadások során. Bizonyos szögből nézve némelyik lépcsőfok szinte teljesen beleolvad a mögötte magasodó kőfalba.

Nevezetes helyek a közelben: Nemzeti Galéria, Budavári Palota

Magyar Nemzeti Galéria

Alagút utcai lépcső

A meredek lépcső a Várhegy alatt futó Alagút nyugati végénél indul, de a központi elhelyezkedés ellenére a fás-borostyános emelkedőn kaptatva hamar magunk mögött hagyhatjuk a város zaját. Ez a lépcső nem visz fel minket a hegytetőre, a Manna Étteremhez viszont igen, ami elég jó vigaszdíj.

Nevezetes helyek a közelben: Alagút, Sziklakórház

Alagút
  • 1013 Budapest, Clark Ádám tér

Palota úti lépcső

A Várnegyed szellősebben beépített részein is akadnak festői lépcsők, például ez a füves hegyoldalban kígyózó lépcsősor, amelyről a budai belvárost csodálhatjuk meg. Itt néhány korláton, lámpaoszlopon és moha lepte falon kívül nem fogunk grandiózus dizájnelemeket találni, de a budai hegyek látványa tökéletes kárpótlást jelent.

Nevezetes helyek a közelben: Alagút, Budavári Palota

Gránit lépcső

A Buda központi részét és a Várhegyet összekapcsoló, hosszú lépcső valójában két részből áll: egy újabb, árnyékos részből, amely mentén padok várják a pihenésre vágyókat, és egy jóval régebbi, alul boltívekkel áttört, fedett lépcsősorból a téglából épült várfal mentén (ezen az útvonalon mostantól egy új mozgólépcső is üzemel). A két szakasz találkozásánál áll P. Szathmáry Károly 19. századi író tekintélyt sugárzó mellszobra.

Nevezetes helyek a közelben: Sziklakórház, Ruszwurm

Sziklakórház Atombunker Múzeum

Jávorka Sándor lépcső

Jávorka Sándor a 20. század vezető magyar botanikusa volt, aki évtizedeken átívelő pályafutása alatt Magyarország és a környező régiók növényvilágának feltárásán dolgozott. Ennek fényében eléggé ironikus, hogy a nevét viselő, macskaköves lépcsősor környéken – néhány fától eltekintve – növények helyett a beton dominál.

Nevezetes helyek a közelben: Hadtörténeti Múzeum, Mária Magdolna-templom

Mária Magdolna-templom

Korlát utcai lépcső

A Várhegy nyugati oldalán, lakóházak tarka rengetegében megbúvó lépcső virágágyások között, cikcakkban fut felfelé. A hétköznapi elnevezést látva azt kell mondanunk, Jávorka Sándor minden bizonnyal jobban örült volna, ha a fenti, kopárabb lépcső helyett ezt a zöldellő oázist nevezik el róla.

Nevezetes helyek a közelben: Sziklakórház, Baltazár

Baltazár Budapest

Bécsi kapu

A Budai Vár legészakibb pontján a középkortól kezdve mindig az osztrák főváros irányába néző kapu állt, ám a jelenlegi példány csak 1936-ban épült. A tekintélyes építmény oldalába rejtett feljárókon elérhetjük a kapu tetejét, ahonnan egyedülállóan szép kilátás nyílik a Dunára és a budai belvárosra.

Nevezetes helyek a közelben: Mária Magdolna-templom, Hadtörténeti Múzeum, Baltazár

Kagyló utcai lépcső

Vajon miért lett a közeli utca és az innen induló lépcső neve kagyló? Első ránézésre nehéz lenne megmondani, de a Mária tér szomszédságában található emelkedő alján van néhány macskaköves vízelvezető mélyedés, amelyek egészen kagyló formájúak. Mindenesetre a hosszú lépcsőn lépkedve megcsodálhatjuk a Várhegy üde, zöld lankáit, amelyekhez foghatót nem nagyon találunk a közelben.

Nevezetes helyek a közelben: 21 Magyar Vendéglő, Mária Magdolna-templom

21 Magyar Vendéglő

Ilona lépcső

Az elragadó fekvésű, rövid lépcső a Budai Vár környékének egyik legpatinásabb részén helyezkedik el. Nevét feltehetően a 17. századi hősnőről, Zrínyi Ilonáról kapta, de az is megeshet, hogy a lépcsőt keresztező Szabó Ilonka utca névadójáról keresztelték el – a szoprán opera-énekesnő a második világháború idején meghatározó alakja volt a nácik ellen szerveződő ellenállási mozgalomnak.

Nevezetes helyek a közelben: Pest-Buda Bistro & Hotel, Hilton Budapest

Pest-Buda Bistro & Hotel

Iskola lépcső

Az 1778-ban épült, fedett lépcsősor egyike a Budai Vár területét behálózó legrégebbi lépcsőknek, és biztos nem egy csatát látott az elkövetkező évszázadokban. Bár a közeli iskola, amelyről elnevezték, a második világháborúban megsemmisült, de a lépcsőt nemrég felújították, így jelenleg kiváló állapotban van.

Nevezetes helyek a közelben: Hilton Budapest, Pest-Buda Bistro & Hotel, Halászbástya