Szeretjük figyelni, ahogy ébrednek a belvárosi terek. A Hunyadi is egy nagyon jó úton haladó szakasz: megújult a parkja, a játszótere, minden délután körbeülik a szökőkútját is. Egyre több embert vonz az őstermelői piac, és vannak vállalkozók, akik látják a potenciált a környékben. Nyár elején egy tradicionálisabb kávézóval tették még vonzóbbá a mára már forgalmassá vált parkot.

Elhelyezkedését tekintve a Hunyadi tér szinte tökéletes: 2 perc az Oktogon, még kevesebb maga az Andrássy út, nagyon jól megközelíthető gyalogosan és tömegközlekedéssel is – valójában mégis kicsit eldugott, sajátos kisugárzással bíró pontja a városnak. Amolyan lokálpatrióták helye , ahová – azt gondolnánk – turisták nem nagyon járnak. Szerencsére, ha nem is hemzsegnek erre az útikönyvvel kirándulók, mégis megtalálják maguknak, és szívesen időznek a felfrissült téren és a Líra-Pontban is.

A kávézó – melynek épülete a régmúltban nyilvános illemhelyként működött – struktúrája hasonló, mint néhány budapesti parkban található pavilonnak. A tér megújulásakor rehabilitálták ezt az épületet is, s olvasókuckóként működött könyvekkel, újságokkal, cserélhető olvasmányokkal. A kezdeményezésről sajnos kevesen tudtak.


Az önkormányzat azonban pályázatot írt ki a Líra-Pont (az olvasókuckó neve volt, ezt a feliratot találjuk a homlokzaton) üzemeltetésére.

Így született másodszor újra az épület: mosdóból olvasó közösségi tér, majd ebből találta meg mostani funkcióját, ami egy kávézó lett. Nagyon örültünk, mikor megláttuk, hogy élet költözött a csinos pavilonba, és kis teraszt is kapott, mely egybeolvad a parkkal.

A Líra-Pontot teljesen klasszikus kávézóként kell elképzelni, ahol a szicíliai Moakból készült ristrettotól (360 forint) a chai lattéig (890 forint) mindent megtalálunk, azonban a hipszter menő új hullámos filterkávézás, aero press és cascara elmarad. Ezzel pedig semmi baj nincs, szeretjük a régi iskolát.

A kávék és teák mellett az indián nyári időszakban népszerűek még a limonádék (590 forinttól), a shakek és a fröccsök is, melyek egy balatonfüredi pincészet boraiból készülnek. Sört csapon nem kapunk, helyette az egyik legkedveltebb, szintén balatoni sörfőzde üveges kézműves italait rendelhetjük. Rövidital nincs, de egy kávézóba nem is tequilázni járunk, hanem olvasgatni, gondolkodni, beszélgetni, adott esetben dolgozni, tehát éppen megfelel ez a kínálat.
Pláne, hogy természetesen, ha megéhezünk, rendelhetünk összesütött paninit, a Jacques Liszt pékségből érkezett süteményt vagy helyben készült szendvicset, mely a szomszédos piac és vásárcsarnok portékáit tartalmazza.

Kellemes hely a Líra-Pont, egy nyugodt kis kávézó, ahonnan mindig változó panoráma nyílik a park életére. Amíg még napos az idő, használjuk ki a teraszt, a hidegebb évszakokban azonban ismét irodalom költözik a pavilonba felolvasóestek formájában, a repertoár pedig elviteles kávéval vagy akár forralt borral, punccsal is bővül. Sőt, mivel jó kapcsolatot ápolnak a Játékszínnel, hűségprogramjuk nyereményei között színházjegyeket is találunk majd.

Líra-Pont Facebook
Cím:

1067 Budapest, Hunyadi tér Nyitva tartás: hétfőtől vasárnapig

08:00–21:30