Egy kellemes nyári nap délutánja. A munkaidő vége után felpattansz a HÉV-re és néhány perc gyaloglással a vízparton vagy. Leülsz a kavicságyon lévő nyugágyba, kezedben egy ital, a háttérben kellemes lounge zene, előtted a folyó. Mindez lehetne egy barcelonai tengerparti bár is, de ez a hely a Római-parton van. Valahogy ezt jobban is szeretjük.

Régen Nap bácsiNap nénivel egyetemben – egyike volt a Római-part nagy, híres csárdáinak. És ez nem vicc. Modern kori megfelelőjét a vízparton találjuk, és egy lakókocsi, valamint deszkák és fémcsövek találkozásából áll. Nevét a történelmi utalások mellett a tulajdonosról, az egykori vízilabdázóról kapta, aki sapkájáról és mosolyáról ismert.

A rendelés leadása után egy kis színes kartonpapírt kapunk. Itt nincs a lángossütőkben megszokott, kötelező ordibálás, itt minden a nyugalomról és a vízpartról szól - és ezen pedig nem is nagyon szeretnének változtatni: az egyedüli „programot” szinte csak a hétvégi DJ-szettek jelentik, de ez is a helyszínhez illeszkedő, lazulós zenével.

A fából készült nyugágyakon jól csúszik a Rizmajer-féle meggyes sör (640 Ft) és a skót Brew Dog IPA-ja (1000 Ft) is. A különlegességek közé tartozik az eddig csak az Élesztőben kapható sörkoktél, az Xmoke (950 Ft) is, ami egy füstös rozs IPA-ból fűszeres rum, rozmaring és grapefruit bitter hozzáadásával készül.

A sok különleges ital közül is kitűnik az almás-céklás gyümölcslé (150 Ft/dl), a csipkebogyós-almás limonádé (790 Ft/5dl), de a kedvencünk a homoktövis fröccs (490 Ft) volt. A bodzavirággal, mézes homoktövissel, mentával és szódával készülő ital nemcsak jól néz ki, hanem finom is. Fehér rummal szintén.

Nyáron jól jön a hideg gazpacho (650 Ft), a sör mellé pedig csúszik a hermelín (cseh recept szerint pácolt camembert, 800 Ft). A burger (1500 Ft) buci helyett a minőségi szürkemarha ízét jobban kiemelő tortillában érkezik, ahogy a csirkés quesadilla (1350 Ft) is.A nagyjából májustól szeptember végéig nyitva tartó hely egyszerű és mégis szerethető: kedves kiszolgálás, jó étel- és italkínálat, Duna-part, saját játszótér és bringatároló. Pont az ilyenekből bármennyit képesek lennénk elviselni.