A magyar SXSW vagy épp Creepy Teepeeként is emlegetett Rakéta fesztivált idén negyedszerre rendezik meg, a koncepció pedig továbbra sem változott: a legizgalmasabb feltörekvő zenekarok, Budapest népszerű klubjaiban, egy héten át. A szintetizátoros prot-punkon át a retrofuturisztikus elektronikus zajon át a The Tallest Man On Earth-féle folkos-akusztikus-egyszálgitáros előadókig lesz minden, ami jelenleg érdekes és aktuális itthon. Végigmentünk a fesztivál hét napján és elmondjuk, kiket érdemes megnézni.

Hétfő, Júlis 20 - 17.30: Kaktus, Camp Koala, Fauno Pera, Makrohang, Fran Palermo @ A38 Hajó „Jazz metálrajongóknak” - így jellemzi magát a makrohang triója. Elszállós szférák, techno veretések, tört ütemek, galád kettőnégyek és megkínzott gitárzajok is találhatók a zenéjükben, gyakran egyazon számon belül. A kilenctagú Fran Palermo

Magyarország egyetlen vagabund rock 'n' roll zenekara, amely egyszerre merít az indie-ből, sivatagi rockból, folkból vagy éppen mediterrán hangulatokból, a számaikban pedig leginkább a gitár, a dobok, a fúvós hangszerek és a billentyű dominál. Ha ők a magyar Primal Scream, akkor a Kaktus a magyar Tame Impala. Elszállós-pszichidelikus rock 'n' roll. A Fauno Pera célja tört a ritmusokra húzott zavarba ejtő hangok vehemens és egészséges hangerőn való előállítása. Kedd, Július 21 - 20.15: imanexperiment, Morningdeer, I Am Soyuz, Új Bála, Zanzinger, The Stanley Maneuver @ Auróra A Morningdeer alapvetően Dányi Krisztina avantgárd pop projektje, mely legutóbbi, Blue For B című lemezén már egy elektronikusabb, befogadhatóbb irányba mozdult el. A Morningdeer koncertzenekarban Bolcsó Bálint, Halmos András és Mészáros Ádám biztosítja a kísérletező, mégis popos hátteret a dalok hangzáshű előadásához. The Tallest Man On Earth. Nick Drake. Bob Dylan. Towns Van Zendt. Leginkább ők juthatnak eszünkbe Micsoda Dániel, azaz Zanzinger folkos-akusztikus-egyszálgitáros projektjéről, amelynek tavalyi bemutatkozó albuma (Demons Of Future And Past) a szerkesztőség egyik kedvence volt. Az imanexperiment leginkább olyan, mintha Grimes, Britney Spears és SoKo nekiállna elszállt dreampopot csinálni. Az Új Bála pedig a magát free punkként definiáló derTANZ frontemberének a zajtechno projektje. A koncertek után négy órás The Stanley Maneuver DJ-szett.

Szerda, Július 22 - 20.45: NEA, Rats Kill Bats, The Immigrants, Alone In The Moon, The Scage, Corna Kruswa @ Kuplung A Rats Kill Bats

Magyarország egyetlen deathrock bandája, egyenesen a kriptából, Christian Death pólóban. A pécsi The Immigrantsre ellenben inkább a Kings Of Leon és a The Killers volt hatással, de őket már kinőtték, az indie rock szeretete viszont megmaradt. A Berlinből érkező Corna Kruswa akár a következő Mad Max-filmzenéjét is írhatná, a punkos lendületű turboblues, amit játszanak, pont úgy hat, mint amikor két csíkot felrántunk egy kipusztult, apokaliptikus világ kellős közepén. Az Alone In The Moon punkos, helyenként groove-os metállal, a Scage pedig poszt-hardcoreral tartja majd edzésben a bólogatóizmokat, a NEA pszichedelikus poszt-rockos, stoneres, delíriumos elszállása pedig már a tavalyi fesztiválon is jól működött.

Szerda, Július 22 - 19.00: Noahstas, Jonathan Freaks, MYGL, CYST Records DJ Set @ Vittula A MYGL, azaz a The Qualitonsból és a Hó Márton és a Jégkorszakból ismerős Szőke Barna szólóprojektjeként indult, amihez hamarosan csatlakozott az utóbbi zenekar frontembere, Hó Márton is. „A teljes lemez alapkoncepciója a minimál hangszerelés, a repetició és a repetitív ének. Megpróbál egyfajta táncolhatóságot is megidézni, de ez nem alap.” - nyilatkozta a frontembere a debütalbumról. A Shivers & Shakes intim hálószobapopot játszik, a Noahstas pedig hangképroncsokból, ritmikus zajokból, szintetizátorhangokból és pár ütemből építkező hangszobrászatban utazik. A Jonathan Freaks a Fauno Perában is játszó Czibolya Tamás zenekara: noise gitárral és szintetizátorral.

Csütörtök, Július 23 - 19.25: Buster Keaton (UK), SupraUniversum, 80 Strange Robots, Jimmy P, Decentralizált Pálmafák @ Fogas A saját definíciója szerint neonaiv posztambient-technot játszó Buster Keaton (UK) jelenleg az egyik legizgalmasabb koncertzenekar, akik a dob-szintetizátor felállásból hoznak ki valami teljesen újat és elképesztőt. A SupraUniverzum mosolygós nintendopunkja vissza visz majd abba az időbe, amikor egy új kvarcjátéknál semmi sem tett minket boldogabbá, hogy aztán a 80 Strange Robots kalauzolásával végül a flitteres italo disco fénykorában kössünk ki. Ha pedig már úgy is a tánctéren vagyunk, hajnalig lehet majd ropni a szlovák Jimmy P szupermenő beatjeire.

Csütörtök, Július 23 - 19.25: Panel Surfers, Sarajevo, Flexible Juice @ BEAT ON THE BRAT A Panel Surfers a szürke betontömbök közül előtörő zajos lo-fi surf punk magyar hangja, mintha a korai Wavves még kiégettebb lenne. A Sarajevo kriptahideg coldwaveben, a Flexible Juice pedig a (popos) punk és a gitárzajongás közötti, alternatív rocknak is nevezhető stílusban mozog, jó dallamokkal, ügyes riffekkel.

https://www.mixcloud.com/widget/iframe/?embed_type=widget_standard&embed_uuid=5d79ae6d-dee2-4518-90f2-bc33137750ee&feed=https%3A%2F%2Fwww.mixcloud.com%2F44NEGY4%2F444_hangover_102-rak%25C3%25A9ta-fesztiv%25C3%25A1l%2F&hide_cover=1&hide_tracklist=1&replace=0

444_hangOver_#102 - Rakéta Fesztivál by !!444!!! on MixcloudPéntek, Július 24 - 21.30: Mayberian Sansküllots, Synus0006, Lazerpunk, Percut, Isle Of Man, Sippor @ Toldi „A 80-as évek puskapor- és izomszagú klisés akciófilmjeiből és játékaiból merítő, de már a jövőbe tekintő retrofuturisztikus elektronikus zaj, dübörgő dobokkal, sikító szintetizátorokkal és üvöltöző robotokkal.” - mondja a stílusáról Lazerpunk, mi pedig nem tudunk elképzelni ennél menőbbet. A Mayberian Sanskülotts továbbra is a magyar hálószobapop megkerülhetetlen együttese, valamint a Trabant és a Balaton örökségét továbbvivő apró csoda. Synus0006, azaz Bényei László (Laslowb) a hazai elektronikus zenei szcéna oszlopos tagja, több mint tíz éve producerként azon fáradozik, hogy olyan számokat alkosson, amik hallgatását soha nem fogja megunni. Legyen az techno, experimental, minimal, glitch, vagy dub, nem a zene tempója számít, hanem hogy élőben felvéve egy brutálisan erős karaktert nyerjen. Sippor karcos-borult EDM-csapatásokkal támadja majd a dobhártyákat, az Isle Of Man és Percut ellenben váliumos house-zal, csilingelő elektronikával és szintiszőnyegekkel ringat majd.

Péntek, Július 24 - 19.00: Tumo, Kikosho, No Eves, Syntax Error DJ-szett @ Vittula A dob-basszus felállású Kikosho experimentális poszt-metált játszik, a Tumo pedig zajos, de a dolgok legmélyén poposan ragadós punkzenét, valahogy úgy, ahogy a Lömbihead is tette. A No Eves pedig alternatív sztónerben utazik.

Szombat, Július 25 - 17.40: Rokokó Rosé, Mt. Kailash, Umreti Fit, Simicska és a gecik, Owls Are Watching, Románia @ Gólya A 2010 közepén alakult pécsi Rokokó Rosé zenéjén túl abban is egyedi, hogy hat lány alkotja. Dalaikban szerves módon vegyül folk a hazai alter-hagyományokkal, etno a mai indie-vel. Gyakran súlyos dimenziókba visz, máskor könnyedebb témákkal felold, vagy éppen megbűvöl és magával ragad. A tibeti hegycsúcsról elnevezett Mt. Kailash orgonával dúsított pszichedelikus rockot, az Owls Are Watching pedig rock 'n' roll/post-hardcore habarcsot játszik majd. „Ugrálás, arcba-kiabálás, táncba-rántás, padlóra borulás, padlón éneklés, faltól falig pattogás, megőrülés, meghalás" – így definiálja a hangzását és a koncertjei hangulatát a yu-wave zenekar Umreti Fit. Természetesen lesz punk is: Románia és a

Simicska és a gecik.

Szombat, Július 25 - 19.00: Panoramic Barrier featuring Sir Weirdo, Raccoon Rally, Bass-o-matic @ BEAT ON THE BRAT Ipari darkwave, lo-fi melankólia, coldwave és kísérleti zajongás este tízig, utána DJ szett.

Vasárnap, Július 26 - 16.30: Dope Calypso, Veszélyes Faszfej, Kőszívű Ember Fiai, Gézakékazég, Klusters, My Name Is Ann @ A38 Hajó Garázsrock basszusgitár nélkül, a Violent Soho, az OFF! Vagy épp a Pixies bűvöletében: ez a Dope Calypso, ami lényegében egy supergroup, hiszen olyan zenekarok tagjai játszanak benne, mint a Haunebu vagy a Kollaps. A pécsi Gézakékazég a kilencvenes évek indierockját (The Strokes és társaik) idézi majd fel, a Klusters pszichidelikus szintipoppal utaztat majd, a Kőszívű Ember Fiai duója pedig stoneres garázsrockkal szögel majd. A My Name Is Ann szintpop-performansza pedig kihagyhatatlan lesz.