Füstös húsokkal turbózza fel étlapját a tavaly májusban nyitott TERMINAL. Az Erzsébet téri hely több szempontból is speciálisnak számít: egyrészt ritkán rendeznek be éttermet egykori buszpályaudvaron, másrészt a húsok füstöléséhez olyan egyedi, az Egyesült Államokból rendelt fatüzeléses smokert használnak, ami ritkaságnak számít Európában.

Jártunk már itt nagyjából tavaly ilyenkor, azóta történt pár változás. A fine dining-vonalról áttértek a populárisabb sávra, ami persze nem jelenti azt, hogy a régi étlap kínálata ne maradt volna meg. A népszerű street food-jellegű ételek továbbra is ott figyelnek a menüsoron, csakúgy, mint a "vadabb" elképzelések szerint kialakított heti séf-ajánlatban (ezen a héten például többek között sült fokhagyma krémlevest és marha stefániát lehet választani sós burgonyával, meggymártással).

Az ételek felelőse nem csupán egy a konyhafőnökök közül, hanem egy valódi nagyágyú, akinek a mestersége a karján is rajta van: Serényi Zsolt, azaz a tetovált séf. A barbecue-mániás Serényi leigazolása komoly elhatározást mutat, hiszen korábban dolgozott üzletvezetőként könnyed mexikói-amerikai és elegáns francia étteremben, hatalmas Bajor sörházban, valamint különleges látványkonyhás bisztróban is, és akkor még nem említettük a TV Paprikán évek óta futó főzőműsorát.Főként neki köszönhetően nyit a TERMINAL a fiatalok felé. Jó példa erre a nagyobb társaságoknak kínált BBQ bőségtál, amelyen a TERMINAL emblematikus barbecue ételei találhatóak tekintélyes mennyiségben. Ja, és 2 órás korlátlan sör- vagy fröccsfogyasztás jár mellé.

Az étteremnek helyet adó, nagy múltú Bauhaus épület a hatalmas üveg felületeivel és teraszával könnyed és áttekinthető teret biztosít a lakomához, nem beszélve a nyüzsgő Erzsébettér nyújtotta látványról. Szerencsére a TERMINAL-lal szomszédos Fröccsteraszon is megkóstolható a barbecue-kínálat, hogy még jobban csússzon a nyár kedvenc itala; itt marhaburgert, pulled pork szendvicset, chili con carne-t és csirkeszárnyakat tudsz fogyasztani egyaránt 999 forintért.A fatüzeléses smokerben lassan, alacsony hőmérsékleten készített húsok az egyedülálló eljárásnak köszönhetően ízben és állagában is különlegesek, semmi máshoz nem hasonlíthatóak. A marhából, csirkéből és sertéshúsból készült adagok egyébként jó 16-18 órás "füstölés" után jutnak el a tányérokig.

Mi kora délután érkeztünk, tehát direkt kitolva az ebédidőt, hogy a lehető legtöbb falatnak jusson hely. Előételnek füstölt hideg libamájat választottunk hagymalekvárral és pirítóssal. Kellemesen telített, de érdemes a kenyérre kenni pici zsírral együtt és úgy rápakolni a hagymalekvárt, hogy minden ízből egyszerre kapjunk.Kipróbáltuk, mire képes a fentebb említett smoker, úgyhogy szándékosan a BBQ-ételek egyikére böktünk rá az étlapon. A nyertes a bőségtál lett, amely egyébként legalább két személyre van méretezve, vagyis egyedül bevállalni felér egy lehetetlen küldetéssel. Először a marhaburgert kóstoltuk, amely egy 20 dekás, kitűnően átsütött marhahúspogácsa, házi sütésű bucit, cheddar és edami sajtot, valamint pirított bacont tartalmaz. Nem vitás, ez a fenséges burger már önmagában laktató és akkor még hátra volt a többi étel.

Lelőjük a poént, mind közül a második fogásnak választott, 16-18 órán át sütött marhaszegyet tettük a képzeletbeli dobogó tetejére. Ritka az olyan marhahús, amely ennyire omlós és könnyed, az ember úgy érzi, bármennyit meg tudna enni belőle. Köretként a választható opciók közül egyértelműen a négyféle zöldségből (spenót, cukkini, zöldbab, kaliforniai paprika), álló párolt zöldköret ízlett mellé a legjobban.

Természetesen ehhez az emberes adaghoz választottunk italt is, méghozzá bio szőlőlevet – az itallapon Kékfrankó fröccs néven találod. Nem kell megijedni a tudományos megfogalmazástól: könnyebben beazonosítható, ha azt mondjuk, hogy ízvilágában a musthoz hasonlít, azzal a pici különbséggel, hogy nem tartalmaz alkoholt. Fél literes vörösboros pohárban szolgálják fel jéggel és szódával, az általunk megkóstolt kék szőlő mellett létezik fehér szőlő és alma változatban. A nyári melegben kellemes hűsítő.Hátra volt még a desszert előtti utolsó adag, a marhaszegynél jóval fűszeresebb előfüstöltsertésoldalas barbecue-szósszal. Az eredeti amerikai formula szerint a kukoricaliszt alapú kenyér, a cornbread, és az előrefőzött burgonyából készült, mascarponés újhagymás kukoricával töltött jacketpotato passzol hozzá leginkább. A húst nehéz ételnek gondoltuk először, elsősorban a fűszerezése miatt, de a "félelem" csak az első falatig tartott: hasonlóan könnyed volt, mint a marhaszegy.

Ilyen előzmények és kis pihenő után választottunk édességet a négyféle desszertből, mégpedig mascarponésgyümölcsöspiskótát, ami hideg és lágy, a tetején friss eperdarabokkal. Elég hamar lecsúszott. Aki a TERMINAL-ba látogat, annak adunk egy jó tanácsot:

álljon ellen a kísértésnek, és ne rendeljen be egyszerre mindent, amit csak megkíván, inkább látogasson el hozzájuk többször, és ezzel a módszerrel egye végig az étlapot.