Júniusban ismét elindul a Müpa könnyűzenei fesztiválja, a Hey, June!, amelynek keretében a magyar zenei élet kevésbé ismert tehetségei és legsikeresebb csapatai adnak különleges koncertet. A Žagar vetítéssel egybekötött filmzenekoncerttel készül, Kollár-Klemencz László és a Melankolikusok műsora a zenét és az irodalmat egyesíti többek között Grecsó Krisztián író közreműködésével, az Irie Maffia pedig a különleges fúvósszekció mellett még a koncertterem orgonáját is megszólaltatja! Ajánlónkban Antonia Vai-t, a svéd-magyar soulénekesnőt kérdeztük Hey, June!-os koncertjéről.

A Hey, June! Fesztivál különlegessége a sokszínűség és maga a helyszín: a zenekarok a MüPában olyan zenei megoldásokat, látványelemeket próbálhatnak ki, amelyekre máshol nincs lehetőség – Odett líraibb dalai például a koncerten klasszikus hangszerelésben, vonósok és gyerekkórus közreműködésével szólalnak meg. Emellett ő és a produkció hátterében dolgozó művészek - köztük a filmrendező Pater Sparrow - rendhagyó vizuális effektekkel készülnek, garantálva az egyedülálló audiovizuális élményt. Az alapból tizenkét tagot számláló Irie Maffia pedig kiegészül az Akkezdet Phiai és a Punnany Massif énekeseivel, valamint a többek közt a Kéknyúl Hammond Bandből ismerős Premecz Mátyással.

De nem csak a fesztiválon már megfordult előadók és közönségkedvencek játszanak majd, hanem olyan, egyelőre undergroundnak számító tehetségek is, mint a svéd-magyar bohém souldíva, Antonia Vai, aki a fellépés alkalmából több különlegességgel is készül, mind a hangszerelés, mind pedig a meghívott vendégek terén – ezekről és sok más mindenről is mesélt nekünk a koncert előtt.

We Love Budapest: Mitől lesz másabb a Művészetek Palotájás fellépésed, mint egy sima klubkoncert?



Antonia Vai: Szinte mindentől, ez a koncert egy új szint lesz számunkra. Rengeteg dolog van, amiről egy ideje már álmodoztam, de nem volt lehetőségem megvalósítani – eddig. Lesznek vonósok, egy hárfás lány és a legkedvesebb énekes barátaim ide repülnek Svédországból, hogy velem énekeljenek! És akkor a többi vendéget még nem is említettem: a csodálatos Sena, Saiid, M3nsa és a Bohemian Betyars-os Levi. Olyan dalokat is fogok játszani, amik sosem hangzottak el még élőben, mert csak egy bizonyos környezetben működnek. Nem játszanám el egyes intimebb, lecsupaszított dalaimat egy hangos és alkoholgőzös klubkoncerten, de a MüPában könnyebb fókuszálni, és emiatt akkor is hallanak majd, ha csak suttogok.

WLB: Mi volt a koncertprogram összeállításában a legnagyobb kihívás?



Antonia Vai: Minden számomat az életem egy-egy történése inspirálta. Szeretek úgy gondolni a koncertekre, mint egy filmre. Egy szám egy jelenet, egy koncert pedig egy film. Azért is volt nehéz összeállítani a setlistet, mert annyi számom van, hogy a lehetőségek száma közel végtelen. Sok időbe telt, de végül összeállt a fejemben a végleges film. Minden rész a helyére került.

WLB: Miben látod a skandináv és a magyar zenei színtér fő különbségeit, a zenéhez való hozzáállás mennyire eltérő?



Antonia Vai: Úgy érzem, az itteni zenészekben több a kísérletező kedv. A svéd zenészek nagyon öntudatosak és bátortalanok, ami kihat a zenéjükre is. Mindig is azt éreztem, hogy félnek feloldódni a zenében, fontosabb nekik, hogy kialakítsanak magukról egy bizonyos képet, mint az, hogy kifejezzenek vagy közöljenek valamit a zene révén. Ne érts félre, Svédország tele van tehetséges zenészekkel, de sokszor nem találom őket hitelesnek. Mióta itt élek, rengeteg olyan zenésszel találkoztam, akik nem illeszthetők bele egy bizonyos kategóriába, és azért zenélnek, mert ez a szenvedélyük.

WLB: Több dalod is nagyon személyes ihletésű. Melyiket a legnehezebb élőben eljátszani?



Antonia Vai: A Helium Heart nagyon közel áll hozzám. Budapesten írtam, nagyon „meztelen” dal, nyers és őszinte, nem csak a szöveg, de az egész felépítése is. A MüPában egy hárfás fog kísérni, pont úgy, ahogy mindig is elképzeltem. Nagyon várom már.

WLB: Rengeteg vendégzenész lesz a koncerteden, de ha hívhatnál még valakit, akárkit, ki lenne az?


Antonia Vai: Feltámasztanám Frida Kahlót és kifüggesztenék egy hatalmas paravánt a színpadra, hogy arra fessen, amíg mi játszunk.A Hey, June fesztivál teljes programja:

Odett (Június 8.) Odett koncertjén a vidám slágerek egy része vendégzenészek segítségével új hangzást kap, míg a finomabb szerzemények klasszikus hangszerelésben, vonósok és gyermekkórus közreműködésével szólalnak meg. A látványt a produkció hátterében dolgozó művészek - köztük a filmrendező Pater Sparrow - rendhagyó vizuális effektekkel fogják a pop-art világához alakítani.
Kollár-Klemencz László és a Melankolikusok – LEGESLEGES (Június 10. - minden jegy elkelt) Kollár-Klemencz László szólóestje, olyan közreműködőkkel, mint Erdős Virág, Grecsó Krisztián, Másik János vagy Lantos István. Klasszikus Kistehén-dalok, felolvasások, közös dalok, avagy az irodalom és a zene találkozása.

Antonia Vai (Június 16.) Antonia Vai számai a folk-pop, a jazz, a világzene és a költészet körül forognak. Az ismert dalok új feldolgozásban hangzanak majd el, emellett Antonia több új számot is bemutat, sőt ezen a koncerten debütál élőben Saiiddal közös daluk, a Remember how is.

Žagar - Motion Picture Laboratory (Június 21.) A Žagar nagyjátékfilmekben és sorozatokban hallható, valamint filmzenei hatású, mozgóképekre asszociáló számaikra épülő műsorral áll színpadra. A legtöbb dalt átdolgozzák, és ebben a Pro Musica Kórus tagjai is segítségükre lesznek, de Zságer Balázs Az éjszakám a nappalod című nagyjátékfilmhez komponált soundtrackjéből is hallhatunk majd részleteket. A filmzenekoncertet szuggesztív vetítés kíséri a filmtörténet klasszikus és posztmodern remekeivel.

Irie Maffia (Június 25.) Az Irie Maffia jelenlegi tizenkét tagján kívül színpadra lép tizenhárom fúvós is. A műsorbanaz ország egyik legnagyobb orgonája is fontos szerepet kap. Magyarország legkedveltebb, nem klasszikus zenei orgonistája, Premecz Mátyás ugyanis a hely szellemében dolgozza fel az Irie Maffia dalait. Vendégként fellép még az Akkezdet Phiai formáció, valamint a Punnany Massif három frontembere, akikkel egy Punnany feldolgozást, valamint egy közös új dalt adnak elő big band hangzásban.