A CityMatiné története 4 évvel ezelőtt kezdődött, amikor egy baráti társaságnak nagyon hiányzott a Gellért-hegyi lazulásból a kedvenc zenéjük és némi hamburger. Rá két hétre csináltak egy Facebook-eseményt, amelyre meghívták a barátaikat, a Telepről felvittek egy jó nagy adag italt, egy grillsütőt, illetve két hangfalat, hogy élvezzék a naplementét. A rendezvénysorozat ma 10 000 lájknál tart a Facebookon, és Matiné Napozó néven van már egy fix helyszínük is, ahol mindenki azt csinál, amit akar.

Az első CityMatinét a Martinovics-hegyen szervezték meg 4 évvel ezelőtt. Ekkoriban a közönség úgy 150 fő lehetett, kiegészülve 2x2 rendőrrel. Akkor még senki nem gondolt arra, hogy ebből valaha is lesz valami, az viszont világossá vált azonnal, hogy Budapestnek igenis van igénye az ilyen jellegű kikapcsolódásra.

És valóban volt. A bulisorozatnak hamar híre ment, a dolog pedig már ott tart, hogy minden alkalommal több ezer embert mozgatnak meg a legkülönfélébb helyszíneken. A CityMatiné népszerűségének egyik oka valószínűleg az, hogy a szervezők rámentek arra, hogy ne csak éjszaka legyenek bulik, hanem napközben, gyerekekkel is működjön a felhőtlen szórakozás. A cél mindig is az volt, hogy kihozzák egy napból a maximumot, és mindenki a lehető legjobban érezze magát olyan emberekkel körülvéve, akik ugyanezt szeretnék.

Három nyár alatt rengeteg dolog történt, de a legfontosabb esemény talán most következett be: az a szerencsés helyzet állt elő, hogy a csapat Csillebércen megkaparintott egy strandot, amely immár biztos pontot nyújt az eddig vándorfesztiválként működő rendezvénynek. A hely a Matiné Napozó nevet kapta. Itt aztán reggeltől estig szólhat a zene, és kiszakadva a városból úszkálhatunk, barnulhatunk, strandröpizhetünk vagy csak lazulhatunk, miközben a legjobb dj-k pörgetik a legfinomabb számokat.

Az előrelépésnek hála egy csomó izgalmas újdonság is lesz: 10:00 és 18:00 óra között például gyerekfelügyeletet biztosítanak számos készségfejlesztő játékkal, illetve felköltözik a Madách téri Konyha egy része is „Nyárikonyha” néven. A projektnek egy másik jó oldala is van: általa az 1948-ban épült Csillebérci Úttörő Nagytábor hosszú idő után, végre újra életre kel.

A nyitó hétvégét a SoulClap Budapest robbantotta be május 29-én, pénteken jazz-, soul- és funkalapokra kevert hip-hop zenével, szombaton pedig a CityMatiné újabb epizódjával folytatódik a programsorozat: lesz DJ Sobek, de a Napozó népét a hagyományokhoz híven Captain Knuckles és a Monolit is meg fogja táncoltatni. Vasárnap a kulináris élvezeteké lesz a terep: a Konyha jóvoltából Brunch és Omega Chill várja az érdeklődőket.

A Napozó a jövőben egyébként nemcsak a programsorozat visszatérő helyszíne lesz, de június 28-án a Vodafone 4G Budapest Essentials fesztivál hivatalos záróbuliját is itt tartják.