265 méter hosszú, 123 méter széles, 96 méter magas. Az Országházat leírni ennél mégis sokkal összetettebb feladat: stílusa, nemes arányai, máig korszerű megoldásai korának egyik legnagyszerűbb középületévé teszik. Török András művelődéstörténész és Wachsler Tamás építész új könyve soha nem látott részletességgel és képanyaggal mutatja be az Országház épületét. A történet a tervezés, az építkezés és a használatba vétel történetével indul, de a szerzők nem feledkeztek meg az épület mai működésének bemutatásáról és a tér közelmúltbeli átépítésének dokumentálásáról sem.

Török András művelődéstörténész, kulturális menedzser, non-profit üzletember, akinek számos kiadást megélt Nagy Budapest Könyve minden városrajongó polcán megtalálható, a Lánchídról írott, elektronikus formában is elérhető könyvéről pedig mi is írtunk korábban. A WeLoveBudapesten is publikáló szerző most Wachsler Tamás építésszel közösen vállalkozott arra, hogy soha nem látott részletességgel mutassa be az Országház épületét.

Mindketten szeretnek fotózni, de a kötetben csak – a tér teljes körű felújítását célzó Steindl Imre Program vezetőjeként részt vevő – Wachsler 323 felvétele szerepel, amelyet 122 archív kép és 18 magyarázó ábra egészít ki.

Az egyedülálló képanyagot kísérő szöveg részletesen bemutatja a pályázat, a stílusválasztás, a tervezés, az építkezés és a kezdeti évek történetét, így megtudhatjuk például, nagyjából hogyan nézett ki a mai Kossuth tér az építkezés előtt, megismerhetjük a nemzetközinek meghirdetett, de döntően magyarok részvételével zajlott építészeti pályázat körülményeit, valamint az építész, Steindl Imre portréját.

A szerzők nem feledkeztek meg az épület mai működésének bemutatásáról és a tér közelmúltbeli átépítésének dokumentálásáról sem. A kötet egyik óriási erénye, hogy segítségével olyan helyekre is „betévedhetünk”, ahová talán még az ott dolgozók sem feltétlenül. Virtuálisan bejárhatjuk így például a vasszerkezetű padlásteret, a hatalmas méretű kupolát, a közelben található bérházat, az úgynevezett Fehér Házat, a Wellisch-bérpalotát és az újonnan elkészült Látogatóközpont előtt elhelyezett múzeumhajót, az általunk is bemutatott Lajta monitort.

Hatalmas, különleges, semmihez nem hasonlítható, cifra, régi épület. Méghozzá eredetileg is egy szántszándékkal elképesztésre törekvő középület.” – olvashatjuk a kötet bevezető – helyett írt – fejezetében. Nehéz volna mindezzel vitatkozni. A rendkívül igényes kivitelű kiadványt mindenkinek ajánljuk, aki szereti a régi budapesti épületek történetét.Török András-Wachsler Tamás: A nevezetes magyar Országház és a tér, ahol áll. Osiris, Budapest, 2015. 10 990 Ft