A hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Várban a város legnagyobb húsvéti fesztiválját, ahol egy tojásokkal feldíszített életfa, a hagyományőrző néptánc, a locsolkodás és az ország legnagyobb kalácsa is főszerepet kap majd. A mulatság mindkét napján változatos gasztro- és kulturális programokkal találkozhatnak a családok. Egyébként komoly lépéseket tesznek a szervezők annak érdekében is, hogy a nők idén se hervadjanak el.

Április 5-6. között kerül megrendezésre Budapest legnagyobb húsvéti bulija a budai Várban. Az ünnepi fesztivál egyben kézműves-, népművészeti- és gasztronómiai vásár is, ahol a hagyományok ápolása mellett lesz magyar kézműves borterasz, illetve tradicionális húsvéti fogások is helyet kapnak majd: lesz többek között erdélyi, botra tekert kürtőskalács, édes és sós kemencés ételek, kapros-sonkás lepény, zöld fűszeres nyúlkolbász, illetve medvehagymás nyúlragu. Az italokat a híres magyar borvidékek kistermelői biztosítják a felnőtteknek, akik egri és balatoni italokkal találkozhatnak. Különlegességként kínálnak gyümölcsborokat is.

Az esemény vasárnap egy igencsak látványos eseménnyel kezdődik: a Csillagszeműek Táncegyüttes Életfa-avatása és gólyalábasok akciózása nyitja meg majd a programokat: első lépésként egy Kő Boldizsár által készített életfát díszítenek fel húsvéti tojásokkal, rituális keretek között, majd ezt követően szinte egymásnak adják át a Vár utcáit a különböző programok előadói. A palettán szerepel többek között a Misztrál Együttes és Palya Bea koncertje, de Vízbevető Húsvét Hétfői néptánc találkozót is szerveznek, illetve lesz Sebestyén Márta és Andrejszki Judit régi zene koncert, Szalóki Ági ünnepi koncert és táncház.

Az egyik legjobb része természetesen a hétfői locsolkodás, amely az idei évhez hasonlóan nem ismer tabukat; aki két éve részt vett az eseményen, az még talán emlékezhet, hogy a tűzoltóság is kivonult, hogy a nehéztüzérséggel akadályozza meg a nők elhervadását. Ez reméljük idén is sikerül majd.

A kútből locsolkodás mellett a rendezvény nagy attrakciójának ígérkezik az ország legnagyobb kalácsának szétosztása: a tervek szerint 2000 ember kap majd a gigantikus pékáruból, ebből azért lehet következtetni a méretekre.

A rendezvénynek van még egy fontos bónusza abban az esetben, ha valaki egy úgynevezett kombinált jegyet választ, ezzel ugyanis automatikusan belépési lehetőséget kapunk a Magyar Nemzeti Galéria állandó és időszakos (RippI Rónai József) kiállításaira, a
Budapesti Történeti Múzeumba

és a
Húsvét a Budai Várban

nevű rendezvényre. Ez a jegy 3400 Ft-ba kerül. Ezen kívül a családi jegyek ára is eléggé rendben van: ezek 5000 Ft-ba kerülnek, amivel 2 felnőtt és 4 gyerek mehet be.
A

megváltott jegyek mindkét napra érvényesek (kivétel a Nemzeti Galéria, oda ugyanis csak egyszeri belépésre van lehetőség).Az esemény házigazdája Szalóki Ági, akit hétfőn bárki meglocsolhat. A részletes program és jegyinformáció itt található.