Március 20-án, pont a napforduló időpontjával esik egybe az év egyik leglátványosabb égi eseménye, a napfogyatkozás, amelyet kedvezőbb körülmények között láthatnak a budapestiek, mint 4 éve. Adunk pár tippet, hogy honnan és hogyan lesz érdemes megnézni, amint a Nap 60%-a egy rövid időre eltűnik.

Legutoljára 2011. január 4-én láthattunk olyat, hogy a napkorong 80 %-a eltűnt az égről. Hasonló égi jelenséget idén is megfigyelhetünk, ha pénteken reggel 9-től jókor vagyunk jó helyen. Magyarország területéről idén a napfogyatkozás ugyan csak 60%-os lesz, de még így is elég látványosnak ígérkezik. A legszerencsésebbek egyébként azok lesznek idén, akik az Atlanti-óceán északi vidékein tartózkodnak, ugyanis ott teljes napfogyatkozás lesz.

Az exkluzív show délelőtt 9.39-kor kezdődik és 11.59-ig tart, csúcspontja pedig a fővárosban 10.48-kor lesz. Fontos viszont számítani arra, hogy a jelenség nem jár majd teljes sötétséggel, ha különbséget érzékelni akarjuk akkor oda kell azért figyelnünk majd.

Innen lesz érdemes nézni Aki el tud szabadulni pénteken délelőtt a munkahelyéről, annak a következő helyeket ajánljuk a napfogyatkozás megtekintésére:

MTA: A jelenség észlelése kapcsán az egyik leghivatalosabb esemény Budapesten A Magyar Tudományos Akadémia előtt fog történni: az intézmény pénteken 9 és 13 óra között a Széchenyi téri Székház előtti parkolóban bemutatót szervez. A Székház előtti parkolóból szakemberek által kezelt, speciális napszűrőkkel felszerelt teleszkópokon keresztül nézhetitek az "elfogyó" Napot. Az esemény regisztrációhoz kötött, részleteket itt lehet megtudni.

Planetárium: Jó idő esetén (márpedig a meteorológusok tiszta égboltot emlegetnek) a Planetárium bejárata előtt is lesz távcsöves bemutató speciális napmegfigyelő távcsövek segítségével. Ez az esemény díjtalan, viszont érdemes időben érkezni, ha az ember sorra akar kerülni.

Időpont: 2015. március 20, péntek, 09:00 – 12:00 Polaris csillagvizsgáló: Az MCSE helyi csoportjai és társszervezetei is nagy szeretettel várják az érdeklődőket országszerte. A budapesti helyszín a Polaris csillagvizsgáló lesz, ahol nem csak láthatjuk a jelenséget, de még a kérdéseinket is feltehetjük a szakértőknek. Cím: 1037 Budapest, Laborc utca 2c.


Időpont: 2015. március 20, péntek, 09:00 – 12:00

Citadella: Mivel egy kicsit kelet fele kell majd néznünk, ezért érdemes egy magaslati pontot választani, ha alternatív megoldásra vágyunk, és szerintünk erre a Citadella tökéletes. Itt nem kell attól félnünk, hogy fák, épületek, vagy bármi belóg majd a képbe, viszont ha jó helyet akarunk, akkor érdemes lesz korán érkezni, valószínűleg ez a helyszín sokaknak eszbe jutott már.

Bazilika kilátó: Ugyan az égi esemény hivatalosan 9:39-kor kezdődik, de lehet érdemes lesz megvárni a Bazilika körkilátójának 10:00-ás nyitását és felszaladni, mert ez tuti, hogy az egyik legjobb lokáció erre a célra. A napfogyatkozás egyébként 11 óra fele éri el a “csúcspontját”, tehát ha pár perccel lekéssük az elejét, akkor sem maradunk le semmiről.

Budai vár: A remek elhelyezkedés miatt a Budai vár tökéletes napfogyatkozás-néző hellyé válik péntek reggeltől. Ha bevállaljuk ezt a kis hegyi túrát, akkor biztosan nem fogunk lemaradni semmiről.

Duna-part: Szerencsére nem kell elzarándokolni magaslatokra, vagy kilátókba, ha nem akarunk lemaradni az eseményekről, a Duna-part is tökéletesen megteszi. Az MTA eseményén kívül a folyó mentén szinte bármi jó ötlet lehet (különösen a budai oldalról), hiszen a nap elég magasan fog már járni ahhoz, hogy az épületek ne zavarjanak be. Azoknak, akik ezt választják, azoknak javasoljuk még a hidakat is.

Gellért-szobor: Ez a helyszín magáért beszél. Pont arra néz, amerre kell, elég magasan van ahhoz, hogy semmi ne zavarja a kilátást, és megközelítés szempontjából is tökéletes. A hely szűke miatt viszont aki kapja marja.

Ezen kívül akármelyik épületnek a teteje is szuper megoldás, ahova mi székeket, reggelit és kávét is javaslunk, de aki vadregényesebb környezetre és romantikára vágyik, annak ajánljuk még János-hegyi Erzsébet-kilátót is.

Fő a biztonság, szelfizni nem ajánlott Fontos viszont észben tartani, hogy semmiképpen sem szabad szabad szemmel belenézni a Napba, mert a fény kiégetheti a retináját és vakságot okozhat. Ugyanez történhet akkor, ha valaki napszemüvegben, fotónegatívon át, kormozott üveggel, az okostelefonján vagy a fényképezőgépe lencséjén keresztül néz a megfogyatkozott napba (tehát szelfizni sem szabad). A helyes eljárás a következő: A jelenséget speciális védőszemüvegben szabad csak nézni, illetve távcsőre szerelhető szűrőn keresztül. Ezeket az néhány ezer forintért be lehet szerezni, mondjuk, itt. Az is megoldás, ha az ember komplett naptávcsövet vásárol bár annak ára néhány százezer forint, így érthető módon nem a legnépszerűbb opció. Ha esetleg valakinek viszont nem jutott volna védelem, az sufnituninggal is megoldhatja, ha vesz 12-13-as hegesztőüveget a barkácsboltokban. Egyébként az Csillagászati egyesület is ezt javasolja.

És hogy miért fogy el a Nap?Napfogyatkozás egyébként akkor van, amikor a Hold pontosan a Föld és a Nap közé kerül, abban az esetben, ha a Föld körüli pálya leszálló, vagy felszálló csomópontjában van éppen újholdkor a Hold. És hogy miért képes a Hold kitakarni az egész napot? Mert ugyan a Hold átmérője 400-szor kisebb a Napénál, ám 400-szor közelebb is van, és emiatt a két égitest átmérője azonosnak tűnik.

Időjárás jelentés Napos időre számíthatunk gomolyfelhőkkel, a napsütést több felhő a középső országrészben zavarhatja. Csapadék nem valószínű. Gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1, -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 11, 14 fok között alakul. - Országos Meteorológiai Szolgálat