Egy ponyvaregény is lehet remekmű, ha jól van elkészítve - szól a hetedik kerület egyik rendhagyó új gyöngyszemének, a könyvek által inspirált ételeket felszolgáló Könyvbárnak a mottója. Látogatásunkkor éppen a Szürke ötven árnyalatából készült, afrodiziákumokkal felpörgetett finomságok voltak terítéken.

Ténsasszony levese ehető cipőfűzővel, a lókupec kolbászválogatása, ebenguba és rengeteg gombóc - néhány étel, amit ma már hiába keresne a Dob utca legújabb éttermében, a Könyvbárban, mivel az Indul a bakterház a múltheti menü volt. A Könyvbárban ugyanis minden héten másik regényt „főznek meg” a szakácsok, ezért az étlap állandó része mellett folyamatosan változik a választék, hogy még a legkitartóbb törzsvendég se unhasson rá a kínálatra. Azoknak, akiknek még ez sem lenne elég, a konyhában igény szerint bármit elkészítenek, amihez van megfelelő hozzávaló, hiszen a helynek egyébként is az egyik alapelve, csak frissen készült ételek kerülnek az asztalra.

Az utcáról bekukkantva a felületes szemlélő akár antikváriumnak is nézheti az éttermet – és valóban, a roskadásig pakolt könyvespolcok között ülve akár olyan érzése is lehet az embernek, mintha egy könyvtárban készülne elkölteni egy három fogásos vacsorát. Ez egyeseknek furcsa élmény lehet, ám azoknak, akiket dobtak már ki könyvtárból evés miatt, bizonyára édes lesz a bosszú.

Néhányan be se mernek menni a sok könyv miatt – árulta el nekünk Béky Ildikó, a Könyvbár társtulajdonosa és ötletgazdája, aki azt is megsúgta, hogy az egy hete megnyílt étterem az első komolyabb próbálkozása a vendéglátóiparban. Ezt azért merjük egyáltalán leírni, mert erre semmi nem utal az ízléses egyszerűséggel berendezett és a kategóriájában több, mint helytálló ételeket felvonultató Könyvbárban.

Nehéz lenne belőni a Könyvbár konyhájának a stílusát, hiszen az aktuális heti őrületek mellett az állandó étlapnak is tekintélyes átfogása van – a libamájpástétomtól a tom kha gai levesig sok kultúra képviselője helyet kapott a repertoárban. A tudományos alaposság nevében igyekeztünk minél többféle ételbe belekóstolni, és ugyan egyik fogás sem okozott csalódást, leginkább a heti regény, a Szürke ötven árnyalata által inspirált ételek - például a bódító mákleves pirított mandulával - fogtak meg minket. A részletek sajnos titkosak, de már alig várjuk, hogy a Sörgyári capriccio vagy a Harry Potter hetéhez érjen a naptár!

Árszabását tekintve a Könyvbár, az 1500-3000 forint között mozgó főételeivel közepesnek mondható, de a heti különlegességek árai az éppen terítéken levő regény stílusához igazodnak. Az Indul a bakterház gombócai és a Szürke ötven árnyalatának kaviárkrémes pirítósa (pezsgővel!) természetesen nem egy mezőnyben versenyeznek, mégis a belsőtér és a kiegészítők apró változtatásaival, a Könyvbár mindig harmonikus kapcsolatban tud maradni a felszolgált ételekkel.

A hetente változó étlap, a jó mínőségű és kreatív ételek valamint a szívélyes kiszolgálás miatt mindenkinek csak ajánlani lehet a Könyvbárt, aki a VII. kerületben járva megéhezik, vagy csak megkóstolná a kedvenc regényét.