A Klotild palotában már megszokottak a tematikus estek: időnként keleti táncosok szórakoztatják az étterem látogatóit, de gyakran szerveznek borkóstolókat is. A keleti konyhaművészetre alapozó vacsorahetek indiai, illetve kínai gasztrotúrával indultak, a következő állomás pedig Thaiföld. A hely, ahol az öt alapíz (édes, sós, savanyú, keserű, umami) szinte minden falatból egyszerre köszön vissza, ahol a lime savanykás leve az ízrobbanások katalizátora. A Buddha-Bar Restaurant meglévő ázsiai fúziós á la carte menüjén felül, most egy hétig kiemelten foglalkozik a thai konyha finomságaival.

A Párizsból induló Buddha-Bar franchise 2012-ben érte el Budapestet és az egyik legszebb, használaton kívüli épületet töltötték meg élettel, keleti kényelemmel és luxussal. Azóta számos top DJ játszott itt, nívós események helyszíne volt a sejtelmes vörös-arany-fekete éttermi rész és a világszínvonalú italszelekcióval rendelkező bár is. Az atmoszféra császári, de igyekeznek a brand rajongóin kívül “földi halandókat” is becsábítani. Osama Kutaini executive séf legénységének különleges menüi kötelezően ajánlottak kezdő és haladó gasztrománoknak.

Utunkat a bárban kezdtük, ahol az adott tematikához kapcsolódóan egy koktéllal is készültek: a Thai Holdújévről (Nang Songkran) elnevezett, hibiszkusz virággal szervírozott fűszeres-licsis-sakés ital “égetően fontos” aperitif. Lakatos Viktor bartender fantáziája és a csúcsminőségű hozzávalók találkoztak a thai koktélban.

Az óvó szemmel figyelő Buddha-szobor lábainál elfogyasztott menü három fogásból áll: leves, bento-rendszerben tálalt főétel-válogatás és desszert. Fontos, hogy a thai ételekre jellemző a kicsattanó frissesség. Zöldfűszerekkel (koriandergyökér, háromféle bazsalikom, citromfű)

kókusszal , gyömbérrel ízesítenek, a szószokat kis tálkában szervírozzák, így mindenki kedvére kísérletezhet az ízek intenzitását illetően. Thaiföldön a sós ízeket szójaszósszal, osztrigaszósszal hívják elő, a nátrium-glutamát helyett. A távol-keleti térségrre oly jellemző “ragacsos” hatás a thai gasztronómiából kimarad: krémesebb, pasztásabb állagú fogások a kókusztejtől lesznek selymesek, könnyedek. A citromfű, a lime és a chili végig a háttérből terelgetik az ízeket.

Menünk előétele egy korianderes, thai bazsalikomos gazpacho-jellegű hideg leves volt - felüdülés a szokványos budapesti Tom Kha Gai levesek után. Szerintünk ötletes a bento-rendszer, így több fogást is ki lehet próbálni egy füst alatt. Kacsa zöld curry mártásban, jázmin rizzsel, grillezett csirke pandan levélbe csavarva, halpogácsa citromfüves szósszal, marhahúsos thai tésztasaláta érkezett, fekete gránitlapon. Zárásképpen pedig kókuszfagylalt sült banánnal és mogyoróvajjal. A menü 7500 forint, szervízdíj nélkül. Az élmény maradandó, az újrázás pedig erősen sanszos.