A “Buda” és a “bulinegyed” szavakat az emberi agy asszociációs funkciókért felelős része valahogy nehézkesen kapcsolja össze, de ez talán már nem lesz így sokáig: hamarosan állítólag egy Gozsdu udvarhoz hasonló térré változik a Kolosy térnél található Új udvar, ahol egy Európa szintű klub és egy meghívásos bár is nyílik Grand, illetve Mirror néven. A további tervek persze ennél is grandiózusabbak, és ha minden összejön, akkor az egész környékre hatással lesznek. Még a hivatalos nyitás előtt megnéztük, hol és hogyan fognak bulizni azok a fiatalok, akiknek a pesti belváros Gotham cityvel egyenlő.

Budapesten a bulinegyed ugyebár a Gozsduudvar és környéke, amely külső köreit a különböző, olcsóbb népi itatók gyűjtőhelyei jelentik. A budaioldalnak viszont az elmúlt években jóval kevesebb jutott a polgári szórakozás sokféleségéből, a Duna jobb partján lakók bizony vagy beérték a megszokott helyi kocsmákkal, vagy átmentek Pestre. Ez a dolog most megváltozni látszik, ugyanis az Új udvar helyén alakult Buda Entertainment & Gastroban két, “nemzetközi színvonalú” szórakozóhely - ha úgy tetszik, klub - nyílik Grand és Mirror néven, amelyek a hozzáfűzött remények szerint fontos kultúrmissziója lesz, hogy a környékbeli helyekkel karöltve Bécsinegyed néven egy budaibulinegyedet alakítsanak ki. A kérdés az, hogy vajon sikerül-e nekik?

A Grand

A kialakulóban lévő budai Gozsdu, illetve a Bécsinegyed egyik zászlóshajója a Grand lesz, amely többek között a budai szórakozás teljes megreformálására szeretne kísérletet tenni. A Buda Entertainment & Gastro névre hallgató komplexum szórakozóhelyei közül egyértelműen ez a nagyobb, és célcsoportját tekintve is elég populárisnak szánják: a remények szerint az aktuális trendekre, és az elektronikus tánczenére fogékony huszonévesek járnak majd ide.

A klubot üzemeltetők szerint az is fontos szempont volt a hely kialakításakor, hogy eddig nem igazán létezett a városban olyan szpot, amely a szó nyugati értelmében is valóban klubnak számít. A terminológiába persze nem szeretnénk belemenni, mindenki döntse el maga, hogy mit minek gondol, a lényeg, hogy a Grandot egy nyugati stílusú klubnak szánják, és ennek megfelelően igen komoly fénytechnikával és LED-rendszerrel szerelik majd fel - ezt persze a megfelelő programozói bravúrokkal akár percről percre lehet majd változtatni. Az élményt elég komoly hangtechnikai is biztosítja majd: egészen pontosan egy Funktion-One, amely többek között a világ legjobbnak számító Space és a Privilege clubban Ibizán, illetve a berlini Berghainban is megtalálható.

A MirrorA közvetlenül a Grand mellett található Mirror jóval kisebb, limitált férőhelyes és ezért meghívásos alapú klub lesz. Hogy a meghívási rendszer milyen alapon fog működni, az még nem világos, de megnyugtattak minket a helyszínen, hogy nem csak celebeknek és politikusok rokonainak tartják majd fent a körülbelül 12-14 asztalt; vagyis aki szeretne, annak lesz lehetősége bekerülni.

Persze érdemes észben tartani, hogy ennek a résznek a kialakítása azoknak az igényei szerint történt, akik 30 éves koruk körül már kicsit nyugodtabb körülmények között szeretnek kellemes klubzenére szórakozni. Éppen ezért a Mirror tánctere is kicsi, és inkább a bottleservice az, amire nagy hangsúlyt fektettek.

A Lobby BarA két helyet az ágyakkal berendezett Bed Cinema előtti LobbyBar fogja összekötni, ahol az ember megpihenhet, illetve üvöltő zene nélkül is beszélgethet. Ezt tulajdonképpen fel lehet fogni a két bár előtereként, de észben kell tartani, hogy minden esetben belépős lesz a buli, amelynek összege egyébként az ígéretek szerint lefogyasztható lesz. Fontos, hogy a klubegyüttes tetőtéri dohányzójához is innen lehet majd feljutni, illetve ugyancsak innen megközelíthető az épület garázsa, ahol egy külön taxileállóval is készültek, hogy ne kelljen télen sárba lépnie senkinek. Az autóval érkezőknek az épület parkolója végig rendelkezésre áll majd. A megnyitót november 28-án tartják.

Cím: Budapest, III. Bécsi út 38-44.