A Váci utca és a Veres Pálné utca között találtunk rá a főváros legújabb olasz fagyizójára: a tulajdonos Nápolyból, a cukrász Palermóból érkezett, a vendégkör tetemes részét pedig az itt élő olaszok alkotják, ami elég jó jel. Amikor a Szarka utcai kis üzletben jártunk, jó olasz módjára ekkor is kisebbfajta tömeget képeztek az üzletben és előtte bandázó barátok. A remek fagyik, a szicíliai sütik és az olasz kávé miatt értjük is, miért.

A tulajdonos először tíz éve járt nálunk, és bár szép városnak látta Budapestet, túlzottan nem hozta lázba. Hazatért Nápolyba, majd később élt Dél-Franciaországban is, míg három-négy éve ismét errefelé járt, de ekkor már határozottan tetszett neki a város. Mint mondja, Budapest nagyon sokat változott előnyére, így idén márciusban végleg itt telepedett le.

A legjobb cukrászokért Szicíliába kell menni, ezért Palermóban egy valódi válogatást rendezett. Ezt az eseményt Domenico, vagy ahogy mindenki ismeri, Mimmo nyerte, az üzlet júniusi nyitása óta a csapat tagja és készíti az édes-krémes desszerteket a műhelyben, ahová egyébként mi is bekukkanthatunk az utcáról vagy a akár az üzletből is. Mimmo nem viccel, még a tejszínhabra is külön receptet használ; percekig mér, kever. Megkóstoljuk, és úgy érezzük, hogy tényleg tökéletes állagú, krémes hab a végeredmény.

A fagyik közül természetesen kötelező darab a brontei alapanyagból készített pisztáciás és a capriccio di Sicilia. Utóbbi pisztácia, karamellizált mandula és nutella hozzáadásával készül a cukrász titkos receptje alapján, csakúgy, mint a Mimmo fantázianevű földimogyorós, pisztáciás, mandulás fagyi. Nyáron természetesen friss gyümölcsökből készített verziókat is kipróbálhatunk, télen inkább a fenti változatok dominálnak.

A fagyikat érdemes, akár egy jó szicíliai, briósban is kipróbálni: amilyen furcsán hangzik, annyira jó. Sőt, jobb.

Aki Szicíliában próbálta már a cannolit, az tudja, hogy a friss ricottával töltött édesség komoly függőséget tud okozni. Nos, az itteni verzió semmivel nem marad el az ottanitól, szóval erősen ajánlott kipróbálni, csak utána óvatosan, mert könnyen minden nap az üzlet előtt, aztán pedig bent találjuk magunkat.Nem véletlenül járnak ide a helyi olaszok: szól a Radio Italia, a kávé rövid és olaszosan pörkölt, a desszert pedig, mint otthon. A Gelati & Co. üzletében nagyjából mindent megtalálsz, amit a desszertek terén egy olasz helytől elvárhatsz.