250 esemény 47 helyszínen - a legnagyobb hazai kortárs művészeti fesztivál legfontosabb számai ezek. Október 3. és 19. között a CAFe Budapest 2014 komoly- és könnyűzene mellett jazz, tánc, kortárs zene és opera, színház és újcirkusz, képzőművészet és design, irodalmi program és fotókiállítás témában nyújt szórakozási lehetőséget. A kínálatból szemelgetve kiválogattunk tíz eseményt, amelyeket nem nagyon kellene elmulasztani.

Ahogy a CAFe hivatalos honlapján is olvasható, Magyarország legjelentősebb kortárs összművészeti fesztiválját rendezik meg idén 23. alkalommal. Elég csak egy pillantást vetni a rengeteg programra és helyszínre, hogy ne kételkedjünk ebben a jelzőben. Ami persze igazán számít, az a fellépők névsora: autentikus pop-rock sztárok és művészek St. Vincenttől kezdve Nicholas Paytonon át Laurie Andersonig jelentik a fesztivál programkínálatának minőségét.

Laurie Anderson @ MüPa, október 6., 19:30

Művészettörténész, média- és performance-művész. Ikon. Laurie Anderson, a New York-i underground legendája újra Budapesten.

Amerika egyik legismertebb - és legmerészebb - kreatív újítója íróként, képzőművészként és énekesként a legkülönbözőbb művészeti ágakat kapcsolja össze, a legújabb technológiákat különösen innovatív módon építi be produkcióiba. Előadásaiban feloldódnak a kísérleti zene, a színház és a vizuális művészetek közötti határok.

A Cirque Le Roux vendégjátéka @ MüPa, október 7., kedd, 20:00 A társulat a világ számos országában vendégszerepelt már, eredeti hangvételű előadásaik (The 7 Fingers, Circus Monti, Vague du Cirque) a szakma és a közönség részéről is lelkes fogadtatásra találtak. A The Elephant in the Room vérbeli Cirque Le Roux-produkció. A fekete-fehér filmek és az 1920-1930-as évek atmoszférájától ihletett, a színház, a pantomim, az akrobatika és a revü izgalmas keverékét kínáló előadás műfaja cirkusz, komédia és - ezüst mandzsettagombok! A The Elephant in the Room tragikomikus, egyszerre mosolyfakasztó és fátyolosan nosztalgikus hangulatát a kanadai zeneszerző, Alexandra Streliski végtelenül egyszerű, visszafogott, Erik Satie, Philip Glass és a francia Yann Tiersen világához hasonló muzsikája teszi teljessé.

Gábor Áron kiállítása @ Faur Galéria, október 9.-november 3.

A tárlat a hatvanéves Gábor Áron izgalmas, színes pályájának legkiválóbb munkáit mutatja be. A festő világának ismert motívumai tűnnek fel: lendületes expresszivitással megelevenedő állatfigurák a 80-as évekből, a rendszerváltás időszakában örvénnyé sűrűsödő vonalkötegek, majd meditatív, suttogó fejábrázolások. Később az ember és a természet kapcsolata vált fontos kiindulási ponttá, így született meg az Aranykert-sorozat, majd a Nem várt történések.

Recirquel Újcirkusz Társulat - Párizs Éjjel @ CAFe sátor, október 10., 20:00

A Recirquel Újcirkusz Társulat új előadásban az újcirkusz jeles képviselői a múlt század húszas éveibe repítik a látogatókat. A századelő Párizsában találkozhatunk örömlányokkal, házalókkal, bejárhatjuk a város bisztróit és kocsmáit, megismerkedhetünk a végtelen vággyal és magányossággal, valamint a (tiltott) szerelemmel. Egy pezsgőmámoros utazás a szerelem és a fény városában.

Ivana Müller: In Common (Közös nevező) @ Trafó, október 10-11., 20:00

Okos kérdések, okos rendező: Ivana Müller előadásainak címei mindig pontosak, hol játékos formában, hol pedig filozofikusan, de magukban hordozzák az adott produkció alapkérdését. Ebben a darabban a Horvátországban született, jelenleg Franciaországban élő táncos, koreográfus, rendező, író tíz előadójával (különböző) politikai rendszereket társadalmi koreográfiákként táncoltat el. Sajátos nyelvet és szabályrendszert használva vetítik elénk a különböző politikai rendszerekből már jól ismert álláspontokat és problémákat. Az előadás központi kérdése pedig nem több és nem kevesebb mint az, hogy ki, mit, milyen formában képvisel. A koreográfiai és színpadi elemek sora meglepően tág (játszó)teret biztosít a legkülönbözőbb társadalmi és politikai felfedezéseknek.

The Necks feat.

Kjetil Møster
@ A38 Hajó, október 13., 19:00


Ha van zenekar, melynek nevét zeneértők és kritikusok egyaránt ájult tisztelettel emlegetik, akkor az idén több mint negyedszázados ausztrál trió, a The Necks az. Alig találni együttest, amely olyan könnyedséggel bújik ki a klasszikus skatulyákból, mint ez az első pillantásra hagyományos hangszerelésű (zongora, bőgő, dob) formáció.

A Necks-koncert ideális előzenekara a norvég szaxofonossal, Kjetil Møsterrel kiegészülő magyar trió, a Jü lesz. Møsterrel közösen felvett lemezük idén novemberben jelenik meg a legendás RareNoise Recordsnál, az albumot pedig nem más keverte, mint a basszusgitáros-producer legenda, Bill Laswell.

1914 @ Vígszínház, október 15., 19:00

A kortárs színház egyik legjelentősebb alkotója, Robert Wilson 1914 című darabjában a cseh irodalom emblematikus regénye, a Švejk, egy derék katona kalandjai találkozik Karl Kraus Az emberiség végnapjai című háborúellenes művével. A különleges látványvilág, metaforikus színpadi képek gazdagsága, a zene, a színpadi poézis és a meghökkentő humor eme egyedi kollázsát a Vígszínház tűzi műsorra.

Benjamin Clementine @ A38 Hajó, október 16., 20:00 A huszonöt éves, karizmatikus brit dalszerző-előadó, Benjamin Clementine kimagasló tehetség. Lenyűgözte Paul McCartney-t, fellépéseiről ódákat zeng a Guardian és a Telegraph. A zongorista-énekes bluesból, soulból, francia sanzonból összegyúrt, lenyűgöző, mélyen személyes dalai valóban egyedülállóak.

Budapesti koncertjének az A38 Hajón külön aktualitást ad, hogy fellépése előtt pár héttel jelenik meg első albuma, amely minden bizonnyal a legnagyobb világsztárok közé katapultálja majd, ezért az első alkalom egyben valószínűleg az utolsó is, hogy klubkoncerten láthassuk-hallhassuk ezt az izgalmas művészt.

St Vincent @ A38 Hajó, október 18., 19:00 Minden túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy az év legfontosabb klubkoncertjét rendezik ekkor az A38 Hajón. A kortárs art-rock egyik legjelentősebb alakja, az amerikai dalszerző és gitáros, a februárban megjelent negyedik lemezét bemutató St Vincent először lép fel Magyarországon. Az énekesnő a Digital Witness turné európai szakaszát Budapesten kezdi el.

Az egyedi hangú, különleges világú, gitárosként is elsőrangú (és nem mellékesen multiinstrumentalista, zongorán, basszusgitáron, sőt thereminen is játszó) St Vincent stílusát nem véletlenül hasonlították sokan Kate Bushéhoz és David Bowie-éhoz. De már ekkor látható volt, hogy jóval több Bush-epigonnál: az egyedi hangszerelések, az egyszerre személyes, költői, mégis morbid és sötét hangulatú dalszövegek, nem utolsósorban pedig összetéveszthetetlen gitárjátéka magasan kiemelte a hasonló előadók közül.

The Moritz Von Oswald Trio feat. Tony Allen & Max Loderbauer @ Trafó, október 18., 20:00
A berlini Moritz von Oswald az elmúlt negyed évszázad elektronikus zenéjének megkerülhetetlen alakja, nélküle nem létezne minimaltechno, de ő volt az, aki a Mark Ernestusszal közösen indított Basic Channel duóval, illetve kiadóval, majd később a Rhythm & Sounddal hidat épített a jamaicai zene és Detroit között, megteremtve lényegében a dubtechnót.

Tony Allen rendkívül komplex, hipnotikus ritmusvilágát és Max Loderbauer plasztikus és átható, elektronikus hangképeit a kifinomult Moritz von Oswald tökéletes egységgé rendezi. Az eredmény: maga az organikus és zsigeri őstechno. Nyereményjáték!

Három darab páros jegyet sorsolunk ki az 1914 című darab október 15-ei, Vígszínházban tartandó bemutatójára.

Mindössze annyit kell tenned, hogy helyesen válaszolsz ehhez az ajánlóhoz tartozó kommentben az alábbi kérdésre: Ki az előadás rendezője?

A válaszokat hétfő délig várjuk, a nyerteseket Facebookon értesítjük privát üzenetben!