A választások előtt a magyar sajtó tekintélyes része azzal az egyébként teljesen helytálló megfigyeléssel volt elfoglalva, hogy lassan nemzeti sport lesz abból, hogy hogyan adjunk át egy befejezett rekonstrukciót minimum kétszer, néha háromszor. A Várkert Bazár gyakorlatilag a biztos pusztulástól menekült meg, ezért ahogy eddig, most sem az átadáscunamival szeretnénk foglalkozni. A megnyitott Várkert Bazárban jártunk, amelyre már az első napon rengetegen voltak kíváncsiak.

Mint arról korábban részletesen beszámoltunk, az évtizedek óta a Várhegy oldalában pusztuló épületek rekonstrukciója, vagyis a felújítás második üteme áprilisban ért véget, ezzel Ybl Miklós egyik főműve megmenekült a biztos pusztulástól. A halaszthatatlan felújítás mellett szólt az is, hogy az idén 131 éves épületegyüttes hosszú ideje szerepelt a világ száz leginkább veszélyeztetett műemlékének listáján.

Az épületegyüttes területét mi lentről, a szintén megújult Lánchíd utca felől közelítjük meg. Utóbbi egyébként 5000 folyóméter járdaszegélyt és 7000 négyzetméter esztétikus bazalt kockakő burkolatot kapott, valamint megújult a közvilágítás és a zöldterületek is.

Mostantól gyakorlatilag szinte bármilyen közlekedési eszközzel érkezhetünk, így használhatjuk az új villamosmegállót vagy a szintén mostanra elkészült új kikötőt is.

Az új közlekedési lehetőségek szerepét amúgy is nehéz túlértékelni, hiszen sokkal szorosabbá vált a Duna-part és a Vár közötti kapcsolat, valamint könnyebbé vált a Vár megkerülése is, ami eddig jóformán lehetetlen küldetésnek bizonyult.

Az északi és a déli épületekben kaptak helyet a kiállítások, többek között a most nyílt Világörökség - magyar örökség: Hungarikonok című tárlat is. A hegy gyomrában felépített multifunkciós rendezvénytér mellett kapott helyet egyelőre a hatalmas, 1:500 arányú Budapest-makett egy része, amely mellett órákat el tudnánk állni.

A gloriett rámpáin juthatunk fel a neoreneszánsz kertbe. Áprilisban ez a hely még egy homokbányához hasonlított, most pedig egy virágzó, gyönyörű növényekkel teleültetett zöldterület, ami ideális terepet nyújthat a pihenéshez a Vár felé tartva vagy éppen onnan lefelé jövet.

Szintén kellemes időtöltést ígér az úgynevezett Öntőház udvar is, amelynek kellemes teraszán mi is időzünk kicsit. A hangulatában kicsit a Millenáris parkra emlékeztető, sok kortárs építészeti megoldást alkalmazó területen a gasztronómiáé lesz a főszerep.

Az épületegyüttes számos érdekes építészeti részletet, izgalmas hajlásokat, töréseket, átjárókat rejteget. Hamarosan Dévényi Tamás építésszel járjuk be a területet, hogy a legapróbb építészeti finomságokat is bemutathassuk nektek. Addig pedig mi mást tanácsolnánk, nézzétek meg személyesen is.