Amerika - közelebbről Seattle - legtökösebb és leghíresebb hiphopfenegyereke táncoltatja meg a Nagyszínpad előtti vélhetően több tízezer fős tömeget csütörtökön. Macklemore mellett a Szigetre öt év elteltével visszatérő Lily Allen a nap másik bulifelelőse.

Bastille

Nagy-Britannia legaktuálisabb feltörekvő zenekara a négy tehetséges zenészből álló Bastille. Nevük francia, de a brit fővárosban alakultak meg, zenéjük értelem és érzelem csodálatos-harmonikus együttállásáról árulkodik, ellenállhatatlan, mégsem hatásvadász, megnyerő és intelligens, stílusát tekintve leginkább a szintipophoz áll közel. Munkáikról elismerően nyilatkoznak a kritikusok, letették már névjegyüket a legnépszerűbb brit fesztiválokon, első lemezüket a Bad Bloodot 2013 legjobb albumai között jegyezték. Négy kategóriában jelölték őket idén a legfontosabb brit zenei díjra, legeredetibb dalukat, a Pompeiit pedig a magyar közönség jól ismeri, hiszen előszeretettel játsszák a hazai rádiók is.

Hol? Mikor? Nagyszínpad, 17:45Lily Allen

Ha csak egyetlen hölgyet láthatnátok az idei Sziget Fesztiválon, ki lenne az? Beyoncé? Hm. Lady Gaga? Hmm-hmm. Miley Cyrus? Hmmm. Minden nagy fesztivál kívánságlistájára kell egy olyan fiatal, tehetséges és extravagáns popénekesnő, aki nem megosztja a közönséget, hanem egyesíti, mert annyira vonzó, annyira cool, annyira tud énekelni, és még annyi minden mást is tud. Lily Allen pontosan ilyen karakter; öt éve már, hogy utoljára nálunk járt, közvetlenségével, őszinte bájával és emlékezetes színpadi show-jával lopta be magát a magyar közönség szívébe, és idén is mindent be fog vetni annak érdekében, hogy az ujja köré csavarja a rá kíváncsi tömegeket - a legkevesebb, amit várunk tőle, hogy készülő harmadik szólólemezéből ízelítőt ad nekünk.

Hol? Mikor? Nagyszínpad, 19:30Irie Maffia

A 2005-ben alakult Irie Maffia rövid idő alatt az egyik legjobb magyar koncertzenekarrá nőtte ki magát. Nem csoda, hiszen a reggae, hiphop, rock és funk határait egymásba mosó bandának a frontvonalában koncentrálódnak az új generációs kedvencek: a ghánai-magyar énekesnő, Sena, a legeredetibb jamaicai reggae-hanggal megáldott MC Columbo és a rapsztár családapa, MC Busa licitálnak egymásra szövegeikkel.

Hol? Mikor? A38 Színpad, 19:50Macklemore & Ryan Lewis

Macklemore Amerika aktuálisan legünnepeltebb, legfényesebben ragyogó hiphopcsillagainak egyike, igazi nagyágyú, kinek népszerűsége jelenleg az egekben jár. Milliós rajongótáborral rendelkező, lehengerlő stílusú, karizmatikus rapikon, végtelenül laza, ugyanakkor vérprofi előadó, tehetségét számos szakmai díjjal, köztük négy Grammyvel ismerték el. Kiváló érzéke van a slágergyártáshoz, kis túlzással képtelen olyat villantani, amivel ne ostromolná meg a chartok csúcsait, alap, hogy klipjei többmilliós nézettségről indulnak a videomegosztókon, neve pedig ott van az élbolyban minden nemzetközi fesztivál kívánságlistáján. Ő Ben Haggerty, vagy ahogyan az egész világ ismeri, Macklemore, Seattle legtökösebb és leghíresebb hiphopfenegyereke.

Hol? Mikor? Nagyszínpad, 21:30The Carbonfools

Zenéjük mindent mindennel keverő, ironikus, elektronikus alapokra épülő, élő hangszerekkel kevert, fantáziadús egyveleg. Bemutatkozó albumukat, a Poisoned Gulasht 2004-ben készítették el, második lemezüket, a Carbon Heartot pedig 2008 őszén; ekkor már a banda tagja volt Fehér Balázs énekes. A jelenleg öttagú zenekar hosszú ideje állandó fellépője a legnagyobb hazai fesztiváloknak, de Nyugat-Európában is ismertek, tavalyelőtt például a Dreadzone-nal játszottak Nagy-Britanniában. Legfrissebb lemezük 2012-ben jelent meg Carbonsweet címmel.

Hol? Mikor? Petőfi Rádió - VOLT Fesztivál Színpad, 21:50Stromae

A ruandai felmenőkkel rendelkező belga énekes és dalszerző valódi csodabogár, karizmatikus egyéniség, aki az elektronika, a hiphop, a eurodance és a hagyományos afrikai zenék sokszínű egyvelegéből keveri ki megnyerő slágereit. Munkái a frankofón világban rendkívül népszerűek, fontos zenei díjakkal ismerték el tehetségét, valamint számos nemzetközi sztár is felfigyelt az utóbbi időben a Stromae-jelenségre. Eddig két nagylemeze jelent meg, Alors on danse és Papaoutai című számával pedig milliókat vitt táncba.

Hol? Mikor? A38 Színpad, 23:30