Augusztus 11-én kezdődik a Sziget, ahol durván kinosztalgiázhatod magad, de ha a zenei világ újdonságaira vágysz, azt is megkaphatod. Megkapargattuk a rádiós lejátszási listákat és a lejátszónkat, majd összeállítottunk egy tizenegy számos listát szigorúan a kedvenc dalainkból, és elmondjuk, miért várjuk annyira a legnagyobb itthoni fesztivált.

DARKSIDE - Golden Arrow

Nicolas Jaar védjegyszerű, finom textúrái találkoznak Dave Harrington sejtelmes blues-gitárfutamaival, megteremtve egy furcsa, borongos űrutazás ideális háttérzenéjét. Így hangzana a Dire Straits egy tökéletes bolygón? Vagy ilyen zenét játszana a Pink Floyd, ha még mindig aktív lenne? Annyi biztos, hogy a páros úgy mossa össze a sercegő ambient-hangképeket melankolikus deep house-zal, úgy járja körbe az élő és elektronikus dobban, gitárban és szintetizátorban rejlő lehetőségeket, ahogy előttük még semmi. Gyönyörű szívdobbanás.

Mikor? Augusztus 17. (vasárnap), 23:30, A38 SzínpadBLINK 182 - What's My Age Again?

Emlékszel a VIVA2-es és MTV2-es időkre, amikor a gitárzenéért rajongók ezt a két csatornát túrták a még nem létező YouTube helyett, ha rockmuzsikára vágytak? Na, azok hiányoznak… Akkor (a 2000-es évek elején) volt pályafutása csúcsán az amerikai pop-punk hullámot meglovagoló három fős zenekar; Tom, Mark és Travis napjainkra elvileg felnőttek, és hiába adtak ki komolyabb(nak szánt) lemezeket, talán ők is a nosztalgikusnak számító, infantilis szövegű dalaikat játsszák szívesebben a Nagyszínpadon, mint például a pucér klipjéről elhíresült What’s My Age Again?-t.

Mikor? Augusztus 11. (hétfő), 21:30, NagyszínpadMOUNT KIMBIE - Made To Stray

Négy éve a Mount Kimbie a detroiti technót, a dubstepet, és egy elmegyógyintézetnyi ambientet egyesített egy olyan debütalbumon (Crooks & Lovers), ami egyszerre szólt az agynak és a lábaknak. Tavalyi, második lemezük (Cold Spring Fault Less Youth) már inkább csak az utóbbi testrészt vette célba, megtartva ugyan a rájuk jellemző posztdubstep stílusjegyeket, de izmosabb basszusfutamokkal és emészthetőbb megoldásokkal a táncparkett felé terelve azt. Első magyarországi fellépésük azonban makkos cipő nélkül is működik majd.
Mikor? Augusztus 17. (vasárnap), 18:00, A38 SzínpadQUEENS OF THE STONE AGE – Monsters In The Parasol

Palm Desert sivatagi nagykövetei egy évvel ezelőtt történetük első magyarországi fellépésén egy nem rossz, de nem is igazán emlékezetes koncertet adtak a VOLT-on. Josh Homme udvartartása a 2013-as …Like Clockwork lemezt turnéztatta akkor, ezért Sopronban annak az albumnak a dalaira épült a setlist. Hogy a Szigetre mivel készülnek, még nem tudjuk, de reméljük, hogy a tavaly kimaradt dalok közül elhozzák valamelyiket, és ha lehetne választani, a kezdeti idők egyik klasszikusát kérjük.

Mikor? Augusztus 12. (kedd), 19:30, NagyszínpadJAGWAR MA - Man I Need

"Olyan, mintha a Talking Heads játszana Happy Mondays számokat!" - nyilatkozta egy kritikus Jono Ma és Gabriel Winterfield duójának zenéjéről, és mi sem tudnánk találóbb hasonlatot mondani. A páros ugyanis úgy ötvözi a bélyegekbe csavart experimentális hangkollázsokat popos harmóniákkal, fülbemászó melódiákkal, egy csipetnyi afrobeattel, kiszuperált dobgépekből előcsalt hangmintákkal és a baggy mozgalom rockot és tánczenét kombináló megoldásaival, hogy az még akkor is virágba borítaná a Szigetet, ha a Burning Man fesztiválnak is helyet adó Nevada-sivatagban rendeznék meg.
Mikor? Augusztus 16. (szombat), 19:50, A38 SzínpadKORN – Love & Meth

A dubstepes kikacsintást követően legutóbbi lemezével visszakanyarodott régi világához a Korn, bár a Paradigm Shift-en lehet itt-ott érezni az eggyel ezelőtti gyűjtemény hatásait. Jonathan Davisék két éve slágerparádét és ritkaságokat szállítottak a Szigetre, most a zenekarba azóta visszatért Brian „Head” Welch gitárossal kiegészülve jó eséllyel a friss albumot nyomatják majd, és ha így lesz, a bombasztikus refrénű Love & Meth-et aligha felejtik otthon.
Mikor? Augusztus 15. (péntek), 21:30, NagyszínpadOUTKAST - Hey Ya!

Andre 3000 és Big Boi duója talán a legismertebb páros a hip-hopban, a műfaj keretein túlnyúló, soulból, funkból és gospelből táplálkozó "dirty south" hangzásuk pedig ezer szám közül is felismerhető. A kilencvenes évek leginkább formabontó párosa idén egy Coachellas fellépéssel tért vissza a színpadokra, a hat évig tartó szünet pedig sem rajtuk, sem pedig a klasszikus számaikon (ATLien, Ms. Jackson, So Fresh, So Clean - hogy csak párat említsünk) nem fogott. A furcsa afrofuturista művész (Andre) és hagyományosabb partycsászár rapper (Big Boi) első magyarországi koncertje még az erős idei line-upot figyelembe véve is az idei Sziget legfontosabb koncertje.

Mikor? Augusztus 17. (vasárnap), 19:30, NagyszínpadNOFX – Leave It Alone

Még egy örök gyerek punk csapat az USA-ból, azzal a különbséggel, hogy ők az életben nem fognak felnőni.

A Fat Mike vezette legendás kaliforniai horda már vagy 30 éve tolja a három akkordot, hozzánk negyedik alkalommal látogat el. Vidámság, ökörködés, bulizás, poénhegyek biztosan lesznek, a Leave It Alone című punkhimnuszt bizonyára a vége felé lövik el, hogy ki legyünk rá éhezve.

Mikor? Augusztus 17. (vasárnap), 19:50, A38 Színpad
CRYSTAL FIGHTERS - Champion Sound

Ha léteznek párhuzamos univerzumok, akkor biztos van egy olyan is, ahol állandóan süt a nap, a fűben heverve faunok baszk folk zenét játszanak, a DJ-k sosem fáradnak el, a drogok hatása pedig sosem múlik el. Ez a misztikus hely ad otthont a Crystal Fighters csapatának, akik a táncparkettért kiáltó ütemeket megszínezik a popzenétől teljesen idegen(nek tűnő) hangszerekkel és fülbemászó melódiákkal. Sokak szerint ilyen lenne az Arcade Fire és a Phoenix szerelemgyerek, mások szerint ilyen zenéket játszanának egy baszk kisváros lakói a századfordulón, ha egy időutazó felszerelné őket a huszonegyedik századi hangszerarzenállal.
Mikor? Augusztus 16. (szombat), 23:30, A38 SzínpadJIMMY EAT WORLD – The Middle

Nem mondhatjuk a Jimmy Eat Worldre, hogy hazajárna Magyarországra, ezért az 1993-ban alakult rockzenekar szigetes fellépése a kihagyhatatlan kategóriába sorolandó, hiszen ki tudja, mikor tévednek erre legközelebb. Minden bandának megvan a kirakatdala, Jimmy-éknek a kicsit mélabús, de igazi „feelgood” hangulatú The Middle az, amelyikre a legnagyobb csapatás várható.

Mikor? Augusztus 12. (kedd), 21:40, A38 Színpad +1 MACKLEMORE & RYAN LEWIS - Thrift shop feat. WANZ

Macklemore Amerika aktuális ünnepelt hip-hop csillagainak egyike, akinek népszerűségéről több milliós rajongótábor és négy Grammy-díj is árulkodik. A végtelenül lehengerlő stílusú, karizmatikus rap-ikonnak kiváló érzéke van a slágergyártáshoz, kis túlzással képtelen olyat villantani, amivel ne döntené meg a chartok csúcsait. Ő Ben Haggerty, vagy ahogyan az egész világ ismeri; Macklemore, Seattle egyik legtökösebb előadója.

Mikor?

Augusztus 14. (csütörtök) 21:30, Pop-Rock Nagyszínpad