Arról már februárban beszámoltunk, hogy az URIMURI elköltözött, és a Bazilika mellett béta verzióban nyitott meg. Most már kezd kirajzolódni annak a háznak a profilja, amelynek az egyik legnépszerűbb belvárosi szórakozóhely része lesz egy kávézóval és egy étteremmel, valamint kreatív cégek számára kialakított irodákkal együtt, ezért megkértük Baldaszti Pétert, hogy avasson be minket a részletekbe. Miközben végigvettük a terveket, kiderült mi is az a NOMURI, mit keresnek még mindig építőanyagok az URIMURI közepén, miért csak a Jacques Liszttel hajlandó dolgozni és miért nem érzi kudarcnak a Baldaszti’s Grand bezárását.

Baldaszti Péterrel interjút készíteni izzasztó élmény. Persze egyáltalán nem arról van szó, hogy kellemetlen ember lenne, aki pokróc válaszokat ad, vagy lenézi az újságírókat. Sőt. Nagyon sokat tud beszélni arról, amit csinál, és látszik, hogy minden döntését komoly munka és alapos gondolkodási folyamat előzi meg. Az izzadás mint faktor viszont menthetetlenül jelen van, mert a korábban az olasz Beghelli család tulajdonában parlagon heverő épület hiába gyönyörű, nem kifejezetten új építésű, és egyelőre még nem szereltek be légkondicionálókat az irodákba. Ezért a harmadik emeleten Baldaszti délnyugati fekvésű irodájában marad az izzadás és a talány, hogy vajon mi készül itt már egy ideje a Sas utcában.

A honlapjuk kifejezetten titkolózik, és a
Facebook sem szakad szét a posztjaiktól. A figyelmesebbek azt pont kideríthetik, honnan jön ez a nomurizás, de azért rákérdeztünk Baldasztinál, pontosan mi is a történet mögötte. „Amikor tavaly ősszel belevágtunk a Sas utcai projektbe, a piac elkeresztelte Baldaszti House névre, amit viszont nem nagyon akartam használni. A végleges névben a hôtel szó eredeti, francia jelentését használjuk, ami középületnek, vagy háznak felel meg. Az URIMURI kényszerű költözése során kiderült, hogy a muri japánul lehetetlent jelent, ezért elkezdtük mi egymás között a költözést nomurinak hívni, mondván: lehetetlen nem létezik. Ezzel gyűjtöttünk erőt az URIMURI újjáépítéséhez”.

Amikor múlt héten ott jártunk, az épület előtti terület éppen nagy fekete falakkal volt elbarikádozva, amitől már tényleg a vak is látja, hogy itt valami készül. „Ez a földszinti homlokzat felújítása miatt van. Homokfúvásos technikát használnak a restauráláshoz, és ha nem húzzuk fel ezeket a falakat, az egész környéket elborította volna a por” – magyarázza ennek az okát Baldaszti, akiről az interjú során bőven kiderül, hogy bármiről képes megfontoltan és tagoltan magyarázni. Ha megunná a menő szórakozóhelyek és éttermek nyitását, szerintünk simán ki tudná békíteni néhány csúcstalálkozó alatt még Putyint és Tyimosenkót is. Mint egy jól működő kreatív műhely, az épület olyan fiatal vállalkozásoknak ad otthont, mint a USE unused divatmárka, a Hosszúlépés, vagy a Ma este színház, de mi most maradunk a földszintnél és szépen sorra vesszük, hogyan alakul a szórakozóhely, a kávézó és az étterem sorsa.URIMURI– A szórakozóhelyAz URIMURI 2012-ben indult, és még tavaly nyáron is vígan a belváros egyik kult szórakozóhelyeként ismerte a fővárosi buliélet a jól megszokott deep house, nu disco ütemekkel, a különböző színű „négyes shotokkal” és olyan exkluzív környezettel, amit egy Andrássy úti ház udvara kiválóan tudott hozni. Az idill azonban ősszel véget ért, mert költözniük kellett, a Szent István-bazilika mellett található épület pedig kiváló új helyszínnek bizonyult. Így került a földszintre az új URIMURI, ami kapott a neve mellé egy beta jelzőt, és a februári nyitás után még nekünk is azt mondták, hogy májusban bezárják rövid időre, mert még ki kell alakítani a végleges belső teret.

Ez mégsem így lett. A Numbernow építészcsapata most gyakorlatilag egy ízlésesen elrendezett építési területet rendezett be építési anyagokból készült design-elemekkel: így a pultok kisebb raklapokból, gipszkarton falakból állnak, a leülős helyeken pedig mintha felgöngyölt polifoamokat találnánk. „Egy lassú átmenet kezdete az új elrendezés. Ahogy befejeződik a NOMURI egységeinek építése, úgy ezek az anyagok elfogynak majd a térből, és a végleges design-megoldások kerülnek a helyükre” – mondja Baldaszti Péter.

Arra, hogy miért a lassú átmenetet választották, viszonylag egyszerű a válasz: „A törzsközönségünkkel nem játszhatjuk el megint, hogy egy hónapra bezárunk. Az elmúlt hónapokban a vendégeink türelmét így is próbára tettük az elrendezések változtatásával, de most már szép lassan helyükre kerülnek a dolgok. Innentől kezdve ha nagyon kell, legfeljebb csak pár napra zárunk majd be.” Eredetileg nagyon szerették volna az Andrássy úti helyszín belső terét reprodukálni, de idővel rájöttek, hogy ez nem fog működni: innentől kezdve pedig a határozott alternatív zenei kultúrát és az ezzel kéz a kézben járó életérzést akarták ismét megtalálni. „Nekem múlt pénteken volt először a Sas utcában olyan érzésem, mint anno a legjobb Andrássy úti estéken.”

Annak számos oka van, hogy az eredetileg május elejére tervezett átalakításból miért június közepe lett: például azért, mert Baldaszti csapata hiába nyitott már lassan féltucatnyi helyet, a tervezés során most sem tudnak minden szempontot figyelembe venni. Az egész épület alakításánál be kell tartaniuk a műemlékvédelmi szabályokat, amik sokszor könyörtelenebbek, mint Vlagyimir Klicsko pofonjai. Ezen kívül a zenei élmény miatt fontos akusztika alakításával is rengeteg idő ment el: „Nem hinnéd el, de rengeteget változtat a hang terjedésén már az is, ha másfél méterrel arrébb tolsz egy pultot, vagy ha más anyaggal béleled ki a gerendát. Pontosan ezért öt különböző elrendezést próbáltunk ki néhány hónap alatt, mire eljutottuk a mostani megoldásig”. Baldaszti szerint a mostani állapot hiába néz ki majdnem olyan jól, mint a végleges design, ők azért még mindig béta-verziónak hívják. Részben azért is, mert idővel az URIMURI nevet valószínűleg elhagyják, és a bulik a HŐTEL NOMURI neve alatt futnak majd tovább.

Café NOMURI– A kávézóA kávézó a következő a sorban, hiszen néhány hét múlva menthetetlenül nyitni fog. „Ha a kőpillérek felújítása elkészül, beszerelhetik az új nyílászárókat, és utána kb. 10 nap kell a nyitásig. Ez júliusban várható”.

A Café NOMURI-ban egy világbajnok barista, Horváth Lajos felel majd a minőségi kávékért, az ételekről pedig Tóth Attila gondoskodik, aki a Hold utcai Kispiac Bisztróban már megmutatta, hogy hazai alapanyagokból is kifejezetten jó minőséget lehet összehozni. A környéken kávézót nyitni kb. olyan, mint a Gozsduban újabb itatóhellyel próbálkozni, mert az Espresso Embassy, a My Little Melbourne és a Printa is bőven birtokba vette a környéket. Ehhez képest Baldaszti kifejezetten magabiztosan állítja, hogy ez a hely az olyan kávézóláncokkal szemben jön létre, akik drágán árulják a gyengébb minőségű kávékat: „Mi nem azt mondjuk, hogy a többi új hullámos helynél sokkal jobb kávét tudunk majd adni. Az ételkínálat lesz kiemelkedően jó, ezen kívül mi inkább a Starbucksban és társaiban rossz kávét fogyasztóknak szeretnénk minőségi alternatívát nyújtani”.

Ezen a ponton kiderült, hogy egy emelettel feljebb éppen a szendvicsek finomhangolását végezték, amitől a komoly mélyinterjú átment egy rögtönzött gourmet-gyorstalpalóba. Először is csatlakozott hozzánk Tóth Attila, aki sorban bemutatta többek között a konfitált marhahúsos barbecue marhát barna baguette-ban, vagy a wasabi mustáros-csirkés megoldást. A baguette-ek kivétel nélkül a Jacques Liszt pékségből érkeznek majd, lefagyasztva, hogy a végső sütést már helyben végezzék el. Arról Attila beszélt, hogy miért az Apáczai Csere János utca kirendeltségét választották: „Egyedül ők tudtak nagy mennyiségben megbízható minőséget előállítani. A megbízható minőség alatt pedig az adalékanyag nélküli termékeket értem”. A szendvicsek mellett saját készítésű kenyérrel és különböző mártogatósokkal és krémekkel is készülnek, a kacsamájpástétom például kap a nyakába egy adag Szepsy furmintot, amit kóstolás előtt vakmerő, kóstolás után pedig forradalmian jó ötletnek tartottunk.

OMU – Az étteremAki pedig a szendvicseknél tartalmasabbat akar majd enni, csak a főbejáraton túl kezdődő OMU-ig kell zarándokolnia – legfeljebb 10 métert. A várhatóan 40-50 vendéget befogadó OMU a főváros ázsiai gasztrovonalának adhat egy kiadós nyaklevest négyféle étellel: ramennel, tempurával, bunnal és - a könnyebb fogásokra éheseknek - különböző salátákkal. A kávézóhoz hasonlóan itt is beta üzemmód helyett teljes gázzal akarnak nyitni: „Ha a nyár utolsó napjaiban elindulunk, azzal már elégedett leszek. Az egyes fogások végső kidolgozása zajlik jelenleg, ezért Attila a kávézó nyitása után párizsi vagy londoni éttermekben gyűjt majd néhány hétig tapasztalatot. A belső térről is most hozzuk meg a végleges döntéseket a Position építész irodával, akik a kávézó, az étterem és az egész ház építészeti koncepciójáért felelnek.”

Hová tart a piac?Ez így leírva nagyon jól hangzik, és lehet kezdeni gondolkodni, hogy milyen tempurával érdemes majd hangolni Blatti bulijai előtt, de kérdés, hogy mennyire lesz folyamatos kereslet ezekre a prémium szolgáltatásokra. „A mi küldetésünk része, hogy szeretnénk kicsit az igényes fogyasztás felé terelni a hazai piacot. Viszont látni kell, hogy a felnövő generáció, amelyik igényesebb dolgokat vár el a vendéglátástól, most még korlátozott anyagi lehetőségekkel rendelkezik”. Baldaszti szerint ma már a piac sokkal szofisztikáltabb termékeket tud kínálni, mint pár éve, de az ő területükön túlkínálat van, és az emberek anyagi lehetőségei nem abban az ütemben javulnak, ahogyan a piac bővül, ezért arra számít, hogy sok hely bezár a közeljövőben.

Ahogy az idén kiadott fővárosi trendeket vizsgáló tanulmányukban is írják, most az új hullámos kávézók és az ázsiai konyha térhódítása erősen jelen van a piacon, ezért nem véletlen az OMU és a Café NOMURI nyitása. Kérdés, hogy a NOMURI a Baldaszti’s Grand és a MADAME NOI bezárása után képes lesz-e talpon maradni.

„A MADAME NOI nem azért zárt be, mert nem szerették a vendégek. A szeptemberi nyitás után egy hónappal derült ki, hogy februárban ki kell költöznünk abból az épületből. Jelenleg nincs napirenden, de még nem mondtunk le arról, hogy valahol újra ki fogjuk nyitni” – mondja Baldaszti, majd a Baldaszti’s Grand bezárásáról is kifejezetten őszintén beszél. Például elmondja, hogy miért nem tartja kudarcnak.

„Ez felfogásbeli különbség, mert én semmit nem élek meg kudarcként. Nagyon sok rossz döntést hoztam, és elkövettem azt a hibát, hogy egy idő után a sikeresen rajtoló éttermet, az üzleti szempontokat háttérbe szorítva, a saját személyes gasztronómiai ambícióimnak rendeltem alá. Ez most már nem történhet meg, éppen ezért a Baldaszti’s Grand számomra nem kudarc volt, hanem óriási tanulság. Most már a saját ötleteimet az üzleti szempontok mentén, inkább a piaci trendekhez és a piac jövőjével kapcsolatos feltételezéseimhez illeszkedve érvényesítem. A HŐTEL NOMURI pedig pontosan erről fog szólni.” NOMURI (bezárt)
Cím:

1051 Budapest, Sas utca 15.