A fesztivál szó alapvetően nem csak a hangos rock, vagy éppen elektronikus zenei attrakciókat jelöli, inkább egy összefoglaló neve a jókedvű kikapcsolódásnak, ahol a tánc, a zene, a kultúra, a közösségi szórakozás a lényeg. Budapesten immár XIX. alkalommal rendezik meg a Duna Karnevált, mely üde színfolt a nyári városi fesztiválok között. Kulturális örökségünk népszerűsítése mellett a különböző kultúrák közötti párbeszédet is erősíti. A hazai hagyományos és kortárs színpadi produkciók mellett számos európai, ázsiai és tengerentúli társulat is fellép.

A fesztivál 1996 óta minden nyáron Budapestre érkezik, és felkerült Európa 500 legrangosabb eseményeinek listájára, az Europe Top 500-ra is. A Duna Karnevál számos Európai Uniós, EU-Mediterrán és V4-es kulturális projectet kezdeményezett és sikerrel integrált programjai közé. Célja közt szerepel a szórakoztatás mellett, hogy a hagyományőrzést ugyanúgy magukénak érezzék a nagyvárosiak is, hiszen a rohanó életmód nem mindig teszi lehetővé ezt.

A Duna Karnevál legfontosabb állomásai:

Karneváli Felvonulás a Pesti Vigadótól a belvároson át a Vörösmarty térreKözel 700 táncos és zenész teremt valódi karneváli hangulatot Budapest szívében. Táncgálával és tértáncházzal köszöntik a Karnevált.

Vörösmarty tér, Hagyományok Háza, Budafok Borváros

Programsorozat a hét minden napján: szabadtéri koncertek, külföldi valamint hazai néptánc és a népzene, a világ- és kortárs tánc, a fúvós-, szimfonikus- és világzenei produkciók. A vidék Népművészeti remekei, Népművészeti Hazai Ízek, Hungarikumok Kiállítása és Vására.

Duna Karnevál Gála a Hagyományok házában


A külföldi és hazai táncegyüttesek közel 300 művészének egyedülálló, közös előadása a Magyar Állami Népi Együttes és a Duna Művészegyüttes főszereplésével.

V. Lánchíd Nemzetközi Néptáncverseny Erzsébetligeti Színház A külföldi táncegyüttesek nemes versengése, melynek célja a kultúrák közötti párbeszéd erősítése a hagyományőrzés és korszerűség jegyében A produkciókat nemzetközi zsűri értékeli és ítéli oda az Arany-, Ezüst-, Bronz LÁNCHÍD díjakat és különdíjakat.

Gyermek- és Ifjúsági Néptánc VilágfesztiválA hazai és nemzetközi gyerekcsoportoknak lehetőséget ad a bemutatkozásra, egymás hagyományainak és kultúrájának tiszteletére és gyakorlati megismerésére közösségi élmények útján.Június 22-ig az egész városban keressétek a XIX. Duna Karnevál helyszíneit, programjait.

www.dunakarneval.hu