A humusz a világ egyik legfinomabb étele. A kultikus közel-keleti fogás már jó ideje jelen van Budapesten, de valamiért eddig még nem sikerült megrendíthetetlen kulturális alapokat lefektetnie, pedig épp itt lenne már az ideje. A Gozsdu Udvar legújabb étterme a Hummus Market talán képes lesz ezen változtatni, hiszen izraeli recept alapján, izraeli fűszerek felhasználásával készíti frissen a krémek krémjét, egy olyan környezetben, ahol az együtt evés, a hangoskodás és a bekiabálás a konyhába alapvető.

Izraelben a lazulós közös evésnek nagy kultúrája van, ennek budapesti megteremtésére pedig kétségtelenül a Gozsdu udvar a tökéletes helyszín. Ezért nyílt meg éppen itt a legújabb budapestihumusz lelőhely, a Hummus Market, amely élni és enni-inni nagyon szerető izraeliek nyitottak az általuk megszokott közel-keleti helyek mintájára. Itt nem zavar senkit, ha a zene egy kicsit túl hangos, ha kiabálunk és hadonászunk evés közben, sőt az is teljesen oké, ha elfogyott a pitánk és beüvöltünk a konyhára, hogy szeretnénk még egyet. Azt is megtudtuk, hogy nem baj, ha az ember egyedül érkezik, mert jó eséllyel valaki le fog ülni mellé, hiszen ez is hozzátartozik a hely szelleméhez.

A Hummus Market egy nem túl nagy belső részből és egy remek hangulatú teraszból áll, ahol a nyári napon sütkérezve ehetjük a város eddigi talán legjobb humuszát a jól megszokott kombinációkban: vannak különböző pitákban érkező szendvicsek, hummusztálak, saláták, sütik, és sokak nagy örömére alkoholos italok.

Mi a kóstolást egy jó nagy üvegnyi arakkal kezdtük, ami egy grapefruitos, mentás, negro cukorkára hajazó ital. Viszont érdemes vele vigyázni, mert a nyári melegben nagyon itatja magát, viszont van benne alkohol bőven. Nekünk szerencsénk volt, az étel éppen időben érkezett, így már remek hangulatban kezdhettünk neki a kóstolásnak - majd az este hátralévő részének.

Próbáltunk falafelszendvicset (750 Ft), shakshukát (1300 Ft), falafeltálat (1200 Ft) szezámmagkrémeskarfiolt (400 Ft), fokhagymás répasalátát (400 Ft), hummustálat padlizsánnal, főtt tojással, arab salátával, és bármennyire is tapasztalt humuszevők vagyunk, semmiben nem találtunk hibát: a krém tökéletes volt mind állagra, mind pedig ízre; a falafelgolyók eddig itt ízlettek a legjobban; az adagok tekintélyesek; a szezámmagos-fokhagymáskarfiol sali pedig abszolút függőséget okoz, és igazából önmagában is ellenénk vele, akár minden nap. Ezen kívül a piták is frissen, helybenkészülnek, a zöldségeket is itt vágják fel és a fűszereken kívül mindent Magyarországról szereznek be.

A HummusMarket különlegessége még, hogy semmit sem készítenek el előre, minden kizárólag frissen kerül az asztalunkra. Olyan műhelytitkokat is megtudtunk, hogy a humuszt például nem szabad sokáig állni hagyni, mert megsárgul, illetve, hogy a krémet a hűtőbe is tilos berakni, mert megváltozik az állaga és az íze. Úgy tűnik, hogy akkor a legtöbben a városban valamit igencsak rosszul csinálnak. Tisztelet persze a kivételnek.

A hely étlapja nagyjából már fix, viszont természetesen lehet szezonáliskülönlegességekre és kisebb változtatásokra készülni a jövőben. Az egyik legígéretesebb terv a már meglévő italválaszték mellé a kintisörcsap bevezetése, ami valószínűleg hamar az ivós-hely titulust is kiérdemli majd a HummusMarket. Ami amúgy teljesen jogos, ez pont egy olyan pontja a városnak, ahol jó áron jót eszünk, majd szívesen ücsörgünk és szocializálódunk még néhány órácskát némi ital társaságában. Erre egyébként bőven van időnk, mert a hely hajnali 2-ig nyitva van.
Hummus Market (bezárt)
Cím:

1075 Budapest, Holló utca 10.