Dafke: jiddis eredetű szó, jelentése: csak azért is, csak azért se! Dafke deli: frissen nyitott, ígéretesnek tűnő kis hely a belvárosi forgatagban, ahol csak azért is a legjobb szendvicseket és reggelit szeretnék adni nektek! Emellett mi sem mehettünk el szó nélkül, dafke megkóstoltuk!

A Dafke elsősorban reggelizős, szendvicsezős hely, a belváros közepén, olyan szomszédokkal, mint a Központ, a Telep vagy a My little Melbourne.

A cél az volt, hogy a pesti zsidó negyedben is legyen egy igazi, autentikus pastrami lelőhely, olyan, mint a régi klasszikus New York-i zsidó családi vállalkozások, amilyen például a Katz deli – mesélte nekünk a frissen nyitott hely egyik tulajdonosa.

A névválasztásnál is szempont volt, hogy valami hangzatos, jiddis kifejezés legyen.

A kis teraszt már szépen birtokba vették a vendégek, a belső téren még van mit csiszolni, nincs teljesen kész, hatalmas rózsaszín felületek, és arany kredencek látványa tárul elénk, elég csajosra sikeredett, ahhoz képest, hogy srácok a tulajdonosok. Az emeleten még dolgoznak, ott is lesznek majd asztalok; egyelőre inkább a terasz a népszerű, amíg jó az idő.
Specialitásuk a Dafke deli szendvics, ezt mindenképp meg kellett kóstolnunk! Kérhetjük friss fehér bagettben, vagy ha olyan illúzióink lennének, hogy ez az étel akár diétás is lehet (nem), akkor van rozskenyeres verzió is. A bagett nagyobb, a rozskenyeres kisebb, nőiesebb adag, szóval azt választottuk. Az egész szendvicset kérhetjük egyébként XL-es méretben is, abban 200 gramm húst kapunk.

Két nagyobb méretű háromszög érkezik, gyönyörű, amolyan nagyiféle porcelántányéron. Nézzük csak mit találtunk a szendvicsben: 120 gramm füstölt marhaszegy, tejszínes torma, narancsos mustár, kovászos uborka és savanyú káposzta. A kenyeret jus-vel, azaz házi pecsenyelével kenik meg. A szendvicshez jár coleslaw, azaz amerikai káposztasaláta is, ami itt lila káposztával készül. A hús íze kiváló, a szendvics annyira tartalmas, hogy így sem bírtuk megenni az egészet. Ha hibát kell keresnünk, akkor talán a kenyér széle az, ami kissé szárazabb volt, ezen lehetne majd még finomítani.

A legjobb minőségű marhaszegyet egy magyar beszállítónál találták meg, füstölve érkezik a konyhára, ahol egy séf csak azzal foglalkozik, hogy a szendvicsbe kerülő husika megfelelően legyen gőzölve, párolva. A pastramit nem vékony szeletekre vágják, hanem kockára – úgy, ahogyan otthon készült régen a zsidó háztartásokban - hogy jobban érvényesüljön a hús szaftossága.

Legközelebb kipróbáljuk a reggelit is, eléggé kecsegtető a kínálat. A tojásételekhez olyan különleges feltétek vannak, mint például a füstölt libamell, vagy a marhaszegy.

A bagelt maguknak süttetik, és akik ettek már igazán jó bagelt külföldön, tudják, hogy milyen nehéz igazi, friss, jó állagú bagelt találni.

Eddig a tojásrántottás bagel a favorit a vendégeknél, de van kacsatatáros és lazactatáros, cheddar sajtos vagy újhagymás sajtkrémes verzió is. Készítenek kalácskétszersültet, mindenféle kencékkel, de az édesszájúak választhatnak palacsintát is.
Szomszédjukkal (My little Melbourne) nem könnyű felvenni a versenyt kávéban, de úgy tűnik a srácoknak elég jól sikerült, mert a kávéjuk isteni.

Ha már az italoknál tartunk, van saját címkés kóser pálinkájuk és könnyű boraik is, ha valaki alkoholizálni szeretne. Összességében nagyon kedves kis hely, az látszik, hogy még van vele munka bőven, de mi drukkolunk hozzá!
Dafke Deli (bezárt)
Cím: 1075 Budapest Madách Imre út 3.