Ha te is azok közé tartozol, akik az első tavaszi napsütéses hétvégétől kezdve a lángos-fröccs-vízibicikli délibábjával küzdenek például egy budapesti irodaházban, a 100% Balatont neked találták ki. Hogy kis vigaszt nyújtsunk az első csobbanásig, összeszedtünk néhány helyet, amit érdemes fölkeresned a balatoni emlékek fölidézéséhez, ráadásul nemsokára egy 100% Balaton-bulin is részt vehetsz a két budapesti DiVinoban!

Balatonból csak egy van, van viszont néhány hely Budapesten is, ahol nosztalgiázhatunk vagy felidézhetjük a strandokon vagy a borospincékben megszokott ízeket. Vagy még jobbakat. Az albertfalvai Lángos Szaküzlet vagy a nálunk is bemutatott Flórián téri lángos-zarándokhely nem kispályázik, a legtöbb balatoni helyet is megveri minőségben. Érdemes a termékeket összehasonlítani Balatonszéplak kultikus lángosaival, az etalonként ismert balatoni helyhez mérten sem fog szégyent vallani egyik sem.

Nem lennénk igazságosak, ha gasztronómiai vonalon megrekednénk a zsírban kisült tésztadarabok bemutatásánál. A hekk ugyan távolról sem balatoni hal, de ettől még nem rossz. A ropogósra sült keszeg - kovászos uborkával és egy kis kenyérrel - viszont echte balatoni fogás, akárcsak a balatoni halászlé, ami több ponton is különbözik a bajai és a szegedi vonaltól. Akár ezeket is végigkóstolhattad az idén második alkalommal megrendezett Budapesti Halfesztiválon a Nemzeti Múzeum kertjében. Ha erről véletlenül lemaradtál, akkor sincs gond, keszeget és hekket is találsz a randihelyszínként sem utolsó Római-part számos büféjében, a Kopaszi-gáton a Vakvarjú Beach grillteraszán, vagy a még délebbre, a bicikliút mellett található Dunaparti Megálló londoni buszból átalakított konyhájában.

Teljesen más - és legyünk őszinték, wellness-kompatibilisebb - kulináris kalandokban lehet részünk a közelmúltban nyitott hegyvidéki Gurmi Balatonban tett látogatás után. A lényeg, hogy ők beszerzik az elsősorban a Balaton-felvidékről származó alapanyagokat, amit a remek konyhájáról ismert csopaki Szent Donát Birtok séfjei előkészítenek, mi pedig a csomagokból otthon varázsolhatunk kész fogásokat. Az ötlet eredeti, a végeredmény pedig meglepően jó!Gurmi Balaton (bezárt)
Cím:

1124 Budapest, Apor Vilmos tér 11-12.

Ha Balaton, akkor borok. A vitorlások, a hullámok és Tihany látványát felidézni ugyan nem tudjuk, de természetesen - más kósza hírekkel ellentétben - bármikor kiülhetünk a közelmúltban felújított Erzsébet térre egy üveg balatoni borral, a Szabadság híd közepére lehuppanni pedig ugyan kevésbé kényelmes, de a dunai panoráma és a "Slow Budapest" életérzés sokakat kárpótol.

A Balatonról tehát egyszerre jutnak eszünkbe gasztronómiai kalandok, kirándulások, na és persze a bulik. Utóbbiról a fővárosban sem kell lemondanod, hiszen május 7-én, szerdán igazi "balatoni" partyban lehet részed egyszerre két helyszínen, a Bazilikánál és a Gozsduban található DiVinoban. Az egyébként ingyenes buliban egy pohár 100% Balaton bor (tramini, pinot blanc, olaszrizling és szürkebarát házasítás) jár mindenkinek for free, papírhajók és nyárindító zenék: ez vár rád, na meg a többi - jó eséllyelnyári kedvenc - Homola-bor, amelyekről hol máshol, a We Love Balatonon olvashatsz hosszabban. Miért várnál augusztusig, kezdd el már most a nyarat!