Mi, budapestiek folytonos rohanásban vagyunk, és rábízzuk az életünket az okostelefonunkra, amely nélkül el sem tudnánk képzelni a mindennapjainkat. Miközben rohanunk, megpróbáljuk felvenni a versenyt az idővel, holott nem is az rohan el mellettünk, hanem mi rohanunk el mellette. Ez a szomorú helyzet inspirálta a Slow Budapest mozgalmat, amely minden eszközzel megpróbál minket rávenni, hogy egy kicsit lassítsunk, és élvezzük ki a pillanatokat.

A Slow Budapest mozgalom tulajdonképpen a felgyorsult városi élet ellenkultúrája, amelynek célja, hogy lefékezzen minket a mindennapi rohanásban. Az ötletet 2012-ben váltotta valóra Krajcsó Nelli, aki maga is a stressz, a mindennapi rohanás áldozata volt, amely miatt egyébként még egészségügyi problémái is lettek. Ekkor határozta el, hogy lelassít, és ahelyett, hogy átrohanna az életen, kiélvezi annak minden értékes pillanatát. Ezt másokkal is meg szerette volna osztani. A mozgalomról egyébként a Budapest TED-en is beszélt.

A mozgalom lényege, hogy apró lépéseket kell tenni, és megtalálni az életben az egyensúlyt. Ezt el lehet érni azzal, hogy buszozás helyett sétálunk és gondolkodunk, vagy hogy nem a számítógép előtt, munka közben fogyasztjuk el a reggelinket, hanem nyugodtan a konyhában. Ezen kívül érdemes a technológiával is kialakítani egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb kapcsolatot, hiszen amellett, hogy az okostelefonjainkon keresztül mindig elérhetőek vagyunk, rögtön számon is lehet kérni rajtunk mindent. Ez pedig már komoly magánéleti problémákhoz vezethet, éppen úgy, ahogy a kütyük által generált függőség, amely miatt Amerikában már digitális detoxikálókat is működtetnek. Képzeljük csak el, hogy mennyire máshogy nézne ki például a Biblia, ha a Hegyi beszéd közben a hallgatók fotózgatással, becsekkolással és a fontosabb gondolatok Twitteren való megosztásával ütötték volna el az időt.

A Slow Budapest egy 15 fős önkéntesekből álló csapattal és sok kreatív ötlettel próbálja ráirányítani a figyelmet az égető problémára: heti szinten adnak slow tanácsokat, illetve különböző slow események szervezésével, közösségi találkozókkal próbálják az emberekkel megismertetni a lassabb tempó előnyeit. Volt például “slow food” esemény, de “slow hetet” is szerveztek már, amelynek keretein belül előfordult biciklizős nap, jógázós nap, illetve könyveket is osztogattak az egyik reggel, hogy ezzel is lelassítsák a túlpörgetett elméket.
Az egyik legkreatívabb kezdeményezés most télen történt, amikor a karácsonyra való tekintettel időt lehetett ajándékozni. Ezt úgy érték el, hogy a hagyományos értelemben vet ajándékok helyett élményeket, együtt töltött időt lehetett kívánni az ünnepekre.

Természetesen a 2014-es évre is van már terv bőven, többek közt Pincési Orsolya, projektvezetőnek köszönhetően. Először is nagyon szeretnének Facebook közösségből egyesületté válni, amelyet bárki támogathat és amelynek bárki hivatalosan is a tagja lehet, másrészt pedig rendszeres slow workshopokat, digitális detoxikálót, és slow-hely gyűjteményként működő térképet terveznek.