A jó időben az egyik legjobb, hogy a Duna is bekapcsolódik a város életébe kiülős helyek formájában: a partok megtelnek büfékkel és székekkel, a levegő pedig az illatok mellett önfeledt izgalommal. A szokásos Római-part és a Kopaszi gát helyett ezúttal másban göndolkoztunk és ellátogattunk a Dunaparti Megállóba, ahol londoni emeletes buszokkal, indusztriális kilátással és a klasszik palacsinta-hekk-sör-lángos kombóval találkoztunk. A fotósunk nem mondott semmit, csak önfeledten dorombolt.

A DunapartiMegálló ötlete 8 évvel ezelőtt, egy pár lépésnyire található irodaház büféjében született meg annak az egyszerű gondolatnak a mentén, hogy a szabadban sokkal jobb limonádézni és dolgozni, mint egy lehangoló irodában. Ez igaz.

A projekt egy kis fa bungalóval indult, ami aztán a jól ismert londoniemeletesbuszokkal egészült ki. Mivel a környéken hiánypótlónak számított egy Duna-parti kiülős hely (meg úgy egyáltalán, bármilyen hely) ezért hamar siker koronázta a kezdeményezést, és a helyiek, kezet fogva a közelben dolgozókkal, elkezdtek ide járni, hogy egy korsó hideg sör mellett fotoszintetizálhassák ki magukat egy megfáradt nap után.

Hamar rákaptak persze a biciklisek is, akiknek mára ez lett az egyik kedvenc pihenőpontjuk. Ez a Duna mentén húzódó bicikliúttal is magyarázható, amely gyors és könnyű megközelítést tesz lehetővé. Ha viszont valaki gyalogosan szeretne jönni, akkor érdemes túlélő-felszereléssel is rákészülni: az ide vezető - szó szerint árkon-bokron vezető - út, politkailag korrektül megfogalmazva, igencsak “vadregényes”. Szóval magas sarkúban és színház előtt, lakkcipőben idetipegni nem ajánlott - cserébe a fáradozásokért viszont egy elég szuper élményben lehet részünk.

A Dunaparti Megálló a szokásos vízparti választékkal operál: van palacsinta, sültkrumpli, hekk (30 Ft/dkg), hideg, csapolt Budweiser (420 Ft) és lángos (260Ft). Ez utóbbiból lehengerlő a választék, a klasszikus sima és fokhagymás verzió mellett van virslis, bolognais, káposztás, vagy például az éppen szezonális medvehagymás - de amúgy nagyjából bármit megcsinálnak, amit kér az ember. A lángosról még annyit, hogy ugyanez a csapat csinálja Albertfalván a villamos kocsiszínnél található lángosost, amivel már év lángosa címet is nyertek.

Ételben az idei extra az lesz, hogy nyílik egy faház, ahol hamburgerek és különböző grill dolgok lesznek. Az ételek mindegyike igen jól csúszik egy házi szörp (190 Ft/3dl), egy jegeskávé, vagy egy házi limonádé kíséretében. Az sem elhanyagolható, hogy a gasztroélmények közepette bámulhatjuk a Csepel Művek indusztriál vonalait is, ami nekünk speciel nagyon tetszett, ráadásul biztosra vesszük, hogy éjjel még látványosabb.

Ami a kikapcsolódás részét illeti, nos, itt minden korosztály megtalálja a szórakozást: a gyerekeknek van játszótér, a relaxálni vágyóknak egy napernyős-pihenőszékesplázs, lehet obégatni a buszok tetejéről, plusz akad olykor élőzene (gitáros, vagy blues) is. Ja, és az egész 100%-ban kutyabarát. Mi kell még?

Dunaparti Megálló +36 20 440 6424
FacebookHunyadi János út 162, Budapest 1116