Amikor már a harmadik ismerősünk Facebook-falán láttuk, hogy nyit valami LÄRM névre hallgató hely pont a Fogas Házban, kíváncsiak lettünk, hogy pontosan mi fog történni, amitől a hétköznapokon tisztességesen dolgozó fővárosiak egy emberként üvöltenek fel, hogy „na végre, kéne már egy jó klub”. Leültünk beszélgetni Vida Verával és Manekkal, akik januárban kitalálták a LÄRM-et, négy héttel ezelőtt nekiálltak, holnap pedig már megszólalhat az a bizonyos gyomorrengető basszus.

Azt szögezzük le már az elején, hogy nem, a Fogas nem szűnik meg. Viszont az emeleten helyet kap egy teljesen más műfaj, a gyomorvelőtrázó elektronikus zene olyan közegben, amit minden DJ elfogadna dolgozószobaként. Kicsit megtévesztő a dolog, mert a Fogas Ház bejárata egyben a LÄRM bejárata is lesz, csak nem egyenesen kell berongyolni a tánctérre és kikérni az első sört, hanem a pizzás pult után egy éles jobbkanyarral a lépcsőház felé kell kormányozni.

Az első emeleten pedig valószínűleg már a sűrűsödő basszus szólamokból is lehet hallani, hogy jó helyen járunk, mert pont azért aggattak a falakra is heraklith-lapokat, hogy a tömény elektronikus beatek úgy vágják gyomron az embert, mint valamilyen egy hónapos Super Size Me-diéta. Vera (kolor) és Manek (Toldi) sem padawan, ha szórakozóhelyekről van szó, de olyat még ők sem láttak, hogy a belváros közepén halláskárosodás határát súroló decibeles hangerőnél is békésen lehet a másik épületben nézni az X-faktor születiket. Pedig itt a mérések alapján erről van szó, és éppen ezért akarják itt továbbgörgetni a bulinegyed lavináját: legyen egy olyan hely Pesten, ahol a hangzás mindent visz, de ettől függetlenül mégsem kell feltétlenül 1000 embernek Avicii-re tombolnia.

Alaphangon azért, mert legfeljebb 250-en férnek be, és a zenei kínálat sem pont az MR2 Színpad kelléktárával dolgozik majd tavasszal: az első hétvégére egy erős magyar lineuppal készülnek, így érkezik Tom Select, Tolo, Andras Bader, Silf, vagy Splatter a Küss Mich-ből. A későbbiekre már külföldi előadók is tervben vannak, és a tavaszi-nyári tesztidőszakban bátran lehet azzal számolni, hogy amelyik szegmense az elektronikus zenének nem kerül terítékre, azt valószínűleg még nem is találták ki. Ősztől már más jellegű koncertek sem kizártak, ha a lármás LÄRM megteremti a saját törzsközönségét.

Hogy ez tényleg úgy szólaljon meg, mint Budapesten sehol máshol, arról egy Martin Audio-hangrendszer gondoskodik (ugyanezt használja a kolor is), kiegészülve azokkal a falra szerelt akusztikus elemekkel, amelyeket az A38 hajó belsejének tervezőcsapata talált ki.

A LÄRM nem a nyitható napfénytetőről, túlméretezett léggömbökről és a kibelezett zsigulikról fog szólni, mert a belső tér fekete falakból és magából a DJ-pultból áll. Viszont egy teremmel arrébb egy kisebb leülős rész és a Fogas kínálatával kísértetiesen hasonló italokat áruló pult akár néhány pillanatig keltheti azt a téves benyomást is, hogy itt nem a zenén van a hangsúly.
Őszig minden hétvégén este 10 és reggel 6 között lesz nyitva a kicsit szobaszínházra hasonlító LÄRM, aktuális fellépőtől függően 500 Ft és 1000 Ft közötti jegyárakkal.