A februári mozikínálatot erőteljesen befolyásolja a hónap közepén bekövetkező csók és könnyáradat, de szerencsére még az Oscar-hajrá sem ért véget, így nem kell feltétlenül másodszor (vagy harmadszor) is ráfanyalodnunk a továbbra is lelkesen kokaint reggeliző Leonardo DiCaprióra, ha értékelhető filmre szeretnénk beülni. Érkezik A Nimfomániás második része, Joaquin Phoenix menthetetlenül beleszeret a szexi hangú telefonjába, Peter Berg jó színészekkel próbálja helyreállítani a hírnevét, Ralph Fiennes a The Grand Budapest Hotel előtt még rendezett egyet és a sajtreszelő hasúra gyúrt Jon Snow együtt pusztul Pompeji városával.

A nimfomániás - 2. részA világ legjobban várt rendezői változatának kikerülése előtt megnézhetjük, hogyan tették Lars von Trier producerei moziképessé Charlotte Gainsbourg össztársadalmi orgiájának második részét. Szerintünk az első epizód sokkal inkább szólt a magányról, mint valami veszettül öncélú pornómaratonról, az előzetes alapján pedig a vizuálisan sokkal durvább második részben már egy szerelemből kiábrándult, teljesen szélsőségekig merészkedő főhőst látunk majd. Közben persze folytatódik a pszichológiával és bölcsészkedéssel terhelt gyóntatás a nimfomániás lány és a vallásosan is racionális Stellan Skarsgard között.

Premier: február 6.

A Lego-kalandA trailer alapján a hollywoodi gyártósorról egy újabb "átlagos fiú megmenti a világot" tucatsztori gördült elénk szép csendesen. A párhuzamos Lego-univerzumban játszódó sztori kb. annyira tűnik érdekesnek mintha Steven Seagal és Dragon Wilson összefogna a szuper gonosz Dolph Lundgren ellen. A tény, hogy Lego figurákat animáltak be - nyilván kiválóan - valószínűleg 20 perc után már semmi újat nem tud mutatni, és a szinkron miatt a filmet az sem menti meg, hogy Morgan Freeman, Liam Neeson és Jonah Hill is adta a hangját néhány szereplőnek.

Premier: február 6.

A nőEgy percig sem esik nehezünkre elhinni, hogy valaki már a valószínűtlenül dögös Scarlett Johansson hangjába is bele tud szeretni. Az Amerikai Filmakadémia ebben jobban kételkedik, mert a The Master-ben elkövetett lenyűgöző alakítása után Joaquin Phoenix idén nem nyerhet aranyszobrocskát az operációs rendszerével nagyon bensőséges viszonyba kerülő író szerepéért. Ismerve Spike Jonze rendező stílusát (Adaptáció, John Malkovich-menet) egy csöpögéstől mentes filmet várunk a kapcsolatokról, amiből kiderül, hogy a szerelem valójában mennyire cudar is tud lenni.

Premier: február 6.

NyárutóMár A nő is valószínűleg Valentin-nap miatt érkezik február idusa előtt egy héttel, de a Nyárutó esetében ez nem is lehet kérdés. A szerelem intézményéből végképp kiábrándult Kate "Titanic" Winslethez bekopogtat a szenvedély egy szökött fegyenc alakjában, és mivel a nők imádják a galamblelkű rosszfiúkat, Josh Brolin már egy barackos süteménnyel visszahozza a hitét a piszok férfiakban. A bökkenő ott van, hogy a gyilkosságért elítélt embereket általában keresni szokták, így a happy end szinte teljesen kizárt. Jason Reitman a Junóval és az Egek urával már letett annyit az asztalra, hogy a nem kifejezetten érdekes sztori ellenére is adjunk a dolognak egy esélyt.

Premier: február 6.

RobotzsaruA szuperhős cunami egyik farvizén érkezik a Robotzsaru remake-je, hogy a világ balhés területei után (a trailer alapján értsd: arabok és Közel-Kelet) rendet tegyen a 2028-as Detroitban is. De az amerikaiaknak nem elég egy gyártósoron összetákolt robot, nekik egyedi példány kell, amelynek legalább némi emberi arca is van. Az Elit halálosztók 1-2 után azt várjuk, hogy José Padilha Hollywoodban tett bemutatkozása egy korrekt akciófilmet fog a vászonra hozni. Meg persze egy lányok körében borzasztóan népszerűtlen Valentin-napi időtöltést.

Premier: február 6.

A túlélőPeter Berg egyszerűen imád érzelmes tesztoszteronbombának álcázott filmeket összedobni, amelyhez most kifejezetten válogatott társaságot hajtott össze. Mark Wahlberg volt már lúzer boxoló, Taylor Kitsch renitens középiskolai fullback amerikai focista, Emile Hirsch egyszer végigment a vadonba vezető úton, Eric Bana holttestét pedig maga Brad Pitt kocsikáztatta végig Trója falai alatt. Ránézésre az afganisztáni küldetésükből egy rossz döntés miatt vérfürdőt rendező amerikai kommandócsapatról szóló filmmel Berg végre feledtetheti az Arany Málnákkal kidekorált Csatahajót.

Premier: február 6.

Megdönteni Hajnal TímeátA Filmalap egészen a Moszkva térig és Szabó Simonig nyúlt vissza, hogy összehozzon egy korrekt hazai zsánerfilmet. Az új Royalt már Bögöcsnek hívják és mi más lehetne mint pornóproducer, aki kopaszodik, sörhasa van és messze nem olyan menő, mint a rendszerváltáskor, de ugyanúgy agresszív, manipulál és ügyeskedik. Az Amerikából/Olaszországból hazatérő Osvárt Andrea társul mellé femme fatale-nak, akit ez a kisstílű arc el akar kapni egy menetre. Hogy miért? Mert egy érettségi találkozón levideózta hogyan csalja meg avőlegényét egy volt osztálytársával. Az alaphelyzet nem rossz és egészen biztos, hogy többet kapunk a pénzünkért mint bármelyik Sas Tamás-féle SOS, mindenki szerelmes mindenkibe-témájú Valentin-napi opusztól, de reméljük, a készítők úgy akarták megőrizni a legjobb poénokat, hogy kispórolták őket a trailerből.

Premier: február 13.

Téli meseIgazi epic Valentin-napi film, ahogy Colin Farrell fehér lovon száguld át a Brooklyn hídon, miközben reinkarnálódott galamblelkű rosszfiúként (déja vu) keresi 100 éve meghalt igaz szerelmét a XXI. századi New Yorkban. Állati zavaros, pont mint a trailer. Egyedül abban bízhatunk, hogy az Oscar-díjas forgatókönyvíró, Akiva Goldsman rendet tud vágni a sztoriban és egy könnyezős epikus love storyval örvendezteti meg a tinilányokat.

Premier: február 13.

PompejiElég sokszor feldolgozott történet már a Vezúv kitörése, de úgy tűnik, Hollywoodban mindenképp le akarnak húzni róla még egy bőrt a reszelős hasúra gyúrt Trónok HarcásJon Snow-val a hősszerelmes főszerepben. Kiefer Sutherland és a MátrixosCarrie-Anne Moss sem marad ki abból a történetből, hogyan választja most Hollywood ügyeletes katasztrófafilmnek a rettegett itáliai vulkánt és a város alatt megmaradt legendás kőszobrokat.

Premier: február 20.

A titokzatos szeretőRalph Fiennes a Coriolanus után megint az angol irodalom egyik klasszikusához nyúlt azzal, hogy eljátssza a kapuzárási pánik jegyében fiatal lányt elhódító Charles Dickenst. A jelmezeket Oscarra jelölték, de a rendezés és a színészek nem kaptak hasonlóan nagy dicséretet. Félő, hogy az a bizonyos titokzatos szerető a közönség számára is láthatatlan marad.

Premier: február 20.

Apáim történeteValószínűleg senki nem gondolta volna a kis Sarah Polley-ról, miközben minden délután a Duna TV-n rohangált a rémisztően idilli Váratlan Utazásban, hogy egyszer még komoly filmes lesz belőle. Ehhez képest volt már Oscar-jelölt is, most pedig összehozott egy kifejezetten bátor dokumentumfilmet a saját családjáról. Arra volt kíváncsi, hogy az emberek miként mesélnek történeteket, amíg annyi mindenkit meghallgatott, hogy a vakítás előtti Oidipusz helyzetébe került: lehet, hogy nem is ismeri a vér szerinti apját.

Premier: február 27.

Non-stopLiam Neesonra az utóbbi években rájár a rúd, egyfolytában el akarják rabolni a lányát (Taken 1-2), most meg valaki(k) embereket gyilkolnak a repülőn, amin ő utazik felügyelőként. A trailer alapján feszes thrillert várunk, sok fordulattal, amihez sokat tehet hozzá a szarukeretes szemüvege mögül rejtelmesen pislogó Julianne Moore és a 12 év rabszolgaságért frissen Oscarra jelölt Lupita Nyong'o.

Premier: február 27.