Minden Garfield-hasonmás reggelente alkalmi függője lesz a telefon szundi gombjának, ami csak a konstans öt perces késést hozhatja magával és a tükör előtti heroikus küzdelmet a folyamatosan lecsukódó szemmel. Aki hasonló háborút folytat magával, annak minden olyan hely megváltás, ahol gyorsan lehet egészséges reggelihez jutni, hogy ne a még alvó bélbolyhok blokkolják az első korty reggeli kávét. Az október végén nyílt Kolosy Ébresztő Óbudán pont ebben akar segíteni azzal, hogy közelebb hozza a kézműves kézművesének a kézművesét.

Good morning, starshine
Ahogy belépünk az üzletbe olyan családias közeg fogad minket, mintha a nagymama éléskamrájába tévedtünk volna, ahol mindig akad egy kis tartalék almás pite. A polcokon, precízen elrendezett sorokban különböző lekvárok, befőttek, olajok sorakoznak, a képet pedig a lámpabúrának alcázott tésztaszűrők teszik teljessé.

A családias közeg itt nem valami rosszul felvett póz, mintha egy ausztrál színész próbálná eljátszani, hogy ő valójában egy

kőkemény fekete bőrű katona. Nagyon is őszinte, mert tényleg egy család áll a pult mögött, hogy kiváló olasz kávéval és menő, helyben sütött francia pékáruval várja a félálomban is egészséges kalóriára éhes arcokat.

Egyáltalán nem véletlen ha ismerősbe botlunk, mert a Kolosy Ébresztő a budai gasztroforradalom úttörőjének, a Szendzso egyik Zsoltijának a fejéből pattant ki. Az ötlet hasonló: vidéki beszállítók, őstermelők termékeit eljuttatni Budapestre, ahol igény mindig van az e-vitaminoktól, guargumiktól, hypótól mentes dolgokra. A belső egy kicsit azért más, mert itt nincs hely leülni, a legtöbben csak kérnek valamit gyorsan elvitelre és mennek is tovább.

The Earth says hello
Így kerülnek Zsusska lekvárjai, befőttjei vagy szörpjei (mint például a fenyőrügy, amit még mindig nem értünk hogy lehet összehozni) a polcokra és a Tekeresvölgyi kézműves tejtermékekjoghurtjai a hűtőbe, sajtjai pedig a bagelek kellős közepébe, hogy eltakarják a lyukat.

Indíthatjuk a reggelt akár egy 5-6 különböző friss gyümölcsből ott helyben kisajtolt lével (750 Ft), amiben annyi C-vitamin van, mintha legalább öt Szent-Györgyi Albertet facsarnánk ki egyszerre.

Az igazi francia croissant-t kérhetjük szendvicsként (560 Ft) vagy csak tisztán, az üreshez pedig különböző krémeket (pl. tonhal) rendelhetünk, vagy olyan tálakat, amiket telezsúfoltak felvágottakkal, friss salátával és sajtokkal.

You twinkle above us
A biztonsági játékosoknak javasoljuk az omlettet, vagy a ham&eggset, amihez olyan házi sonka adja az alapot, amiért minden évben türelmetlenül várjuk, hogy lányokat locsoljunk és megünnepelhessük Jézus csodálatos feltámadását. Akinek ez, a bagel vagy a quesadilla (780 Ft) túl tömény reggelire, annak ott vannak a különböző szendvicsek (500-1200 Ft), mert a tapasztalatok szerint mi, magyarok jobban szeretünk sósat enni reggelire.

A Kolosy Ébresztő nevéhez hűen főleg reggel aktív, de az óbudai közönség igényeinek engedve napi egy leves (600 Ft) is felkerült a menüre: amikor ott jártunk, éppen egy sütőtök krémleves volt műsoron, ami ügyesen játszott az édes és a fanyar közötti átmenettel. Ezzel együtt a levesbár jelzőt hagyjuk meg más street food helyeknek, mert itt a napi egynél több leves pont annyira kizárt, mint Beckett-drámában az egyszerű karakter.

We twinkle below
Délben, egy gyors leves után az édesség sem maradhat el, akár a házi készítésű (tényleg) krémes (480 Ft), akár a sajttorta olyan választás, amit mi is csak ajánlani tudunk. A megszokottnál kicsivel magasabb árkategória szerintünk itt a minőség miatt megbocsátható, mert ilyen egyedi kínálattal Budapesten csak kevés helyen találkozhatunk.

Akinek a bevezetőben ismertetett Garfield-effektus ismerős (márpedig a vs.hu legutóbb megírta, hogy hétfőn reggel 40 százalékkal nagyobb az esélyünk az infarktusra), mindenképpen ajánljuk kipróbálásra a Kolosy Ébresztőt, mert a kedves szavaktól, a jó gyümölcslétől és a croissant-tól a szundi gomb nyomogatása helyett inkább a Kolosy térlátogatására szokhatunk át.

A Kolosy Ébresztő 2017 szeptemberében bezárt.