Amikor január elején megírtuk a nagy street food összeállításunkat, teljesen biztosak voltunk benne, hogy a mexikói szcénáról is alapos képet nyújtunk, és az Arriba, Street Tacos, El Rapido, Burrita Bar négyesnél sehol sem pörgetik jobban a tortillákat. A kommentekből viszont kiderült, hogy egy új, pár hónapja nyílt hely elkerülte a figyelmünket, mert azt pont nem gondoltuk volna, hogy a gyorséttermektől roskadozó MOM Parktól két lépésre fog valaki sikeres mexikói kajáldát nyitni. Maradjunk annyiban, hogy szeretjük a kellemes meglepetéseket, pláne, ha annyira finomak, mint a Gringos Amigos helyben sütött tortillái.

A Burrita Barfehér falaival ellentétben, itt jóval mexikóibb a hangulat: bánatosan ácsorgó szamár nincs, viszont van színkavalkád, parkettára festett mexikói-mintás szőnyegekkel felturbózva. A plafon pedig olyan, mintha fölénk telepítették volna Kalocsa éves pirospaprika-termését, ami egy óvatlan pillanatban bármikor a nyakunkba szakadhat. Amikor már pont a fejünkbe nyomnánk egy lámpabúraként funkcionáló sombrerót és jó hangosan üvöltenénk a Volare dalszövegét hallás után, feltűnik Doug és olyan ékes magyarsággal üdvözöl minket, hogy akár elkezdhetné

tanítani Király Lindának a Himnuszt.

Doug egyike a Gringos Amigos négy alapítójának, és Las Vegas-i gyerekként éppen annyi köze volt Magyarországhoz, mint a Kispál-dalszövegeknek a direkt mondanivalóhoz. Aztán nyolc évvel ezelőtt megismert egy magyar lányt, aminek mi más lehetett volna a vége, mint hogy mexikói éttermet nyisson először Kecskeméten, majd tavaly novemberben Budapesten is.

Kifejezetten egyszerű oka van annak, hogy miért pont mexikói származású kalóriával terhelik a gyomrunkat: mert Amerikában ez a legnépszerűbb étel, és Doug Budapesten nem tudott igazán jó hazait enni. Azon kifejezetten meglepődtünk, hogy még a burgernél is népszerűbb. Most az Amigos ezeket a közkedvelt ízeket hozza el az Alkotás utcába úgy, hogy szinte csak a magyar föld által felnevelt zöldségeket és a Böszörményi utcai hentes minőségi áruját használja fel a misszió közben.

A mikróval szemben komoly zéró toleranciát hirdettek: itt mindent helyben sütött tortillába csavarnak, amiből még gluténmentes verziót is kérhetünk. A tésztája jóval vastagabb, mint a fapados bolti verzióké, miközben egy kicsit ropogós is marad. Mindenképpen kipróbálásra érdemes.

Az étlap minden fontos területet lefed: burrito, taco, nachos, enchilada és quesadilla (1590 Ft) is lehetőség. Mindegyik túlméretezett tálban érkezik, rengeteg friss zöldséggel, és egytől egyig jár hozzájuk rizs és/vagy bab köretnek.

Többféle húsból választhatunk, szerintünk a szaftos csirke és az éppen egy kicsit csípős marhahús telitalálat, és az édes disznó sem rossz, de mivel most először ettünk ilyet, az ízlelőbimbóink sokáig megragadtak az ismerkedési fázisban. Az egyik szósz a legvadabb álmainkat is felülmúlta, mert először sokkolt a belőle áradó átható dohányszag, utána pedig olyan tűzokádós élményben részesített minket, amire egy bödön Erős Pista sem lenne képes.

Szerencsére mindig hat különböző limonádéval (újratölthető, 390 Ft) nyugtathatjuk le a feltacózott belső szerveinket, köztük a horchata névre keresztelt mexikói nemzeti itallal: a fahéjas, cukros rizstejjel.

A kiskorú amigókat külön Nino menüvel és rajztáblával feldobott játszósarokkal várják. A GringosKecskemét és az Alkotás utca meghódítása után újabb pisztolypárbajt nyerne azzal, hogy szeretne tovább terjeszkedni a fővárosban. Ha pedig ez megvan, akár a külföldi üzlet nyitása sem kizárt.

Facebook