Rendszeresen találunk gasztró-különlegességeket Budapesten, legutóbbi nagy felfedezésünkhöz pedig az vezetett, hogy indiai ebédre vágytunk. A III. kerületi Mr. Masala elég rendesen el van dugva a világ kíváncsi szemei elől, ennek ellenére ebédidőben kígyózó sorok várják, hogy autentikus indiai ételekhez jussanak. A hely ékes bizonyítéka annak, hogy nem a külső számít.

A Kolosy térhez közeli indiaiéttermet még a cím előzetes bemagolásával is nehéz volt megtalálni: a bejárathoz meredek lépcsők és éles kanyarok vezettek. Mégis meglepő sorban állásnak lehettünk szemtanúi, rövid időn belül pedig megtudtuk, hogy mi az oka a nagy érdeklődésnek. Az száz méterről is érezhető illatok egyébként sokat elárultak.

A Mr. Masala különlegessége, hogy itt szinte minden és mindenki Indiából származik. A tulajdonos, SanjaySharma 20 éve él Budapesten, és régi vágya vált valóra, amikor körülbelül egy évvel ezelőtt megnyithatta a saját éttermét.

Neki egyébként nem ez az első vállalkozása a magyarfővárosban: a Vörömarty utcában egy MasalaMarket nevű boltot is üzemeltet, ahol autentikus és természetes ételeket árulnak. A Mr. Masalába is innen érkeznek az ételekhez szükséges alapanyagok.

Az étlap meglepően gazdag: a választék jól ismert indiafogásokat és soha nem látott ételkülönlegességeket is tartalmaz. Magyarosításról szó sincs. Többek között van lencseleves (390 Ft), paradicsomleves (390 Ft), fokhagymaleves (390 Ft), vegyes zöldség curry (890 Ft), spenót sajttal (990 Ft), paneer tikka masala (990 Ft), kadhal prawn (1990 Ft), mustárleveles csirke (1190 Ft), daal gosht (1990 Ft), kebab masala (1990 Ft), samosa (350 Ft). Remek dolog, hogy vegetáriánus és teljesen vegán ételek is vannak, az adagok pedig nagyok. Természetesen napi menü is kínálnak: a húsmentes verzió 1000 Ft, a húsos pedig 1200 Ft. Emellett házhoz szállítást vállalnak.

Mi a napi menüt kóstoltuk meg, ami currys-masalás fűszerekkel készült lencseleves és feketelencse, csicseriborsó, illetve zöldborsó pörkölt volt - természetesen indiai módra. A második fogáshoz naan is járt, ami tulajdonképpen a laffa indiai változata.

Két dolognak örültünk egyébként nagyon: az egyik, hogy itt végre nem a curry-túladagolásról szól az indiaikonyha, a másik pedig, hogy nem méregerősek az ételek. A délutáni óráktól egyébként kicsit megszalad a csípős a szakács kezében, de ebéd környékén eltekintenek attól, hogy direkt leizzasszák a vendégeket. Külön érdem, hogy szinte tényleg semmit nem vesznek készen: még saját sajtot is készítenek hátul a konyhában, hogy garantálják a hiteles ízeket és a frissességet.

A hely hitelességét bizonyítja az is, hogy a Mr. Masalába jár a budapestiindiai közösség jelentős része, és alkalomadtán a nagykövet is tiszteletét teszi egy-egy ebédre/vacsorára.

Az osztatlan sikerre való tekintettel, némi bővítés lesz a közeli jövőben, amelynek során a szomszéd helyiséget is az étteremhez csatolják. Jó időben teraszt is nyitnak.