Manapság az ember egy Sziget-karszalaggal a kezén bármit megtehet Budapesten. Az emberek a fesztiválra való tekintettel elnézik a különös viselkedést, a koszos lábakat és a különös testszagot. De hogyan jutott el a tarajos punkok által látogatott Diáksziget David Guettáig és a 750 forintos sörig? Hogy került ide ennyi holland? “Budapest ikonikus helyei” című sorozatunkon belül ezekre a kérdésekre próbálunk magyarázatot találni.

A taraj, a bakancs és a Diáksziget

1993-ban Gerendai Károly, Müller Péter Sziámi és Szekfű Balázs fejéből pattant ki az ötlet, hogy egy olyan ifjúsági találkozót szervezzenek, ahol olcsón lehet jót bulizni. Ezt elsősorban a saját barátaiknak szervezték, a cél pedig nem a pénzkeresés, hanem a bulizás volt. A rendezvény kezdetben Diáksziget néven futott, majd az evolúciónak köszönhetően 1996-ban először PepsiSzigetre, 2002-től pedig SzigetFesztiválra változott. 2013-ban a monumentalitás előtt tisztelegve SzigetFesztiválköztársaság néven rendezték meg Európa egyik legnagyobb együttlétét.A rendezvény népszerűsége a “jókor jó helyen” helyzetnek volt köszönhető: a rendszerváltás után a fiatalok nagyon vágytak a közösségre és arra, hogy tartozzanak valahová. Az első évben 43 000 ember vett részt az eseményen, külföldiek nélkül, a költségvetés pedig 26 millió forint volt. Az elkövetkező években a számok folyamatosan növekedtek: 1996-ban, az utolsó Diákszigeten már 260 ezren buliztak, akiknek a 30%-a külföldi volt.A külföldiek, akik ma a Sziget keménymagját adják, már a második évben képbe kerültek, hiszen a szervezők Woodstock 25. évfordulója kapcsán Eurowoodstock alcímmel rendezték meg a 1994-es bulit, amelyen fellépett a Jethro Tull, a Ten Years After és Frank Zappa zenekara, a Grandmothers of Invention is. Ez a rendezvény már 18 helyszínen, 350 programmal fogadta a fiatalokat, akik százezerrel többen voltak, mint egy évvel korábban. A fesztivál ára ezúttal már 120 millió forint volt.A Pepsi Sziget - “Egy hét múlva jövök”

A PepsiSzigetről 1996-tól már a Music Television is tudósított, és a szervezésben is profi szakemberek vettek részt. A szponzori pénznek hála a cég megmaradhatott az előző évi veszteség után, és végre igazi világsztárokat is meg tudott hívni, akik még több hazai és külföldi látogatót csaltak Budapestre. A fellépők között a PepsiSziget évei alatt ott volt David Bowie (1997), a Faith No More (1997), a Motörhead (1997), a Chumbawamba (1998), Patti Smith (1998), a Faithless (1999), az Oasis (2000), Lou Reed (2000) és a Morcheeba (2001). Ekkor a sör ára nagyjából fele annyi volt, mint idén.
2000-től vált a rendezvény igazán összműfajúvá, korábban a rock stílus volt a meghatározóbb. Ez a stílusváltás természetesen több embert, és változatosabb közönséget eredményezett. Ezzel a hatalmas sikerrel együtt persze útnak indultak az árak is felfelé, és már nem a legolcsóbb nyaralásról beszéltünk. A

fesztivál

területére elkezdtek kitelepülni a különböző szórakozóhelyek, cégek és persze mindenki pénzt akart keresni és hírnevet akart szerezni.

Sziget Fesztivál - A buliváros

2002-től megváltozott a szponzorálási rendszer, és onnantól Sziget Fesztiválként vált ismertté. Ekkor már egy egész buliváros épült az Óbudai-szigetre, debütált a hallucinogén Luminárium, és a fesztivál a térség legnagyobb kulturális rendezvénye lett egymilliárdos költségvetéssel, 1000 programmal, 600 fellépővel és 355 ezer látgatóval, akiknek a 60%-a már külföldi volt.Az ezt követő néhány évben elkezdődött a nagy terjeszkedés is, ami elsősorban az ebben az időszakban bevezetett kulturális programokkal (pl.: Civil Sziget, Szabadtéri Színház) magyarázható, de ekkor állandósult a VOLT Fesztivál helyszíne is. A sör ára ekkorra már a belvárosi szórakozóhelyek fölé ment.Ezen kívül 2005-től bevezették a mínusz egyedik, illetve nulladik napot. Ezek a tematikus estek általában a magyar zenével és hazai előadók munkásságával foglalkoznak. Ilyen volt az Illés 40. születésnpja, a Magyar Dal Napja, a Gesztivál, a Csík zenekar bulija, a Kispál és a Borz búcsúkoncetje, a Tankcsapda 20 éves jubileumi fellépése, a nagy Ákos koncert és idén a Cipő emlékkoncert.

Sziget Fesztivál rengeteg kisebb zenekar mellett a következő nagyobb fellépőket tudta a III. kerületbe csábítani: Cure (2002), Pulp (2002), Iggy Pop (2002), Massive Attack (2003), Pet Shop Boys (2004), Franz Ferdinand (2005), Korn (2005), Nick Cave (2005), Ministry (2006), Radiohead (2006), Chemical Brothers (2007), Nine Inch Nails (2007), Tool (2007), Pink (2007), Sex Pistols (2008), Iron Maiden (2008), The Offspring (2009), Placebo (2009), Fatboy Slim (2009), Papa Roach (2010), Fear factory (2010), Billy Talent (2010), 30 seconds to Marsh (2010), Deftones (2011), Rise Against (2011), Kaiser Chiefs (2011), Prince (2011), LMFAO (2012), Snoop Dogg (2012), Blur (2013), David Guetta (2013).

A Sziget jelentőssége

A helyszín rendkívül vonzó, mivel a Sziget egyszerre szimbolizálja a tarsadalomtól való elzárkózást, ugyanakkor az ott tartózkodókkal való összetartozást, bár a közönség teljesen más, mint az első alkalommal.

A sok fiatal, aki részt vett a 2013-as Szigeten, elmondhatja, hogy egykor a szülei is jártak a fesztiválra, néhány esetben még akár az is elképzelhető, hogy pár David Guettára tomboló tizenéves valamelyik színpad vagy fa árnyékában fogant. De nem csak a generáció, hanem a közönség összetétele is megváltozott, köszönhetően a gazdasági és politikai változásoknak, illetve az egyszerűbben kialakítható nemzetközi kapcsolatoknak: a kezdetben teljesen magyar kezdeményezést mára főleg külföldiek látogatják, és mind a szolgáltalások, mind pedig az árak terén (750 forint/dobozos sör) az ő igényeikhez tervezett óriásrendezvénnyé változott.Ennek sokan nem örülnek, viszont kétségtelen, hogy a Sziget óriási jelentősséggel bír országimázs-alakítás terén, és már megalapozott egy lapon említeni a gasztroforradalommal, a mangalicával, a romkocsmákkal vagy a Tokaji borral.

De persze nem csak a turizmus és Budapest
Európa térképére való felrakása a legfontosabb, hanem az, hogy a Sziget az elmúlt 20 évben közelebb hozta egymáshoz a fiatalokat, alkalmat teremtett az ismerkedésre és a szocializálódásra, ez által pedig életreszóló élményeket szerzett sokaknak. Lehet beszélni persze komoly milliárdokról, számokról, decibelekről, drága sörről, holland-invázióról és egyre romló színvonalról, a lényeg ugyanaz, mint 2 évtizeddel ezelőtt: “Még mindig kell egy hét együttlét”.