Új kezdeményezés, egészen pontosan séta indult a városban, ami Pink Budapest néven a város LMBTQ kultúráját járja körbe érdekfeszítően, tanulságosan, mindenki számára könnyen fogyaszthatóan. Mi részt vettünk a sétán, amiről azt mondjuk: szerintünk egyszer minden Budapest/a téma/és az aktív séták iránt érdeklődő csatlakozzon be egy kora esti járásra. Érdekes két óra lesz!

A Budapest Pride kapcsán még nagyobb aktualitást nyert PInk Budapest séta a héten debütált a Hosszúlépés. Járunk? és a Háttér Társaság szervezésében azzal a céllal, hogy az érdeklődők számára megismertesse Budapest LMBTQ kultúráját, politikáját, főbb eseményeit és szerveződéseit egy barátságos hangulatú séta keretében a belvárosban járva, helyszínről helyszínre, amit utána egy kicsit még magával visz az ember.

A téma az egyik legérzékenyebb társadalmi kérdést, a szexuális kisebbség életét boncolgatja kifejezetten Budapesten belül az 1800-as évek végétől, az I. és II. világháború előtti, utáni, majd a Kádár-korszak alatti időszakokon át.

A Pink Budapest (elnevezése a holokauszt során alkalmazott rózsaszín háromszög besorolásra után és az innen fakadó színre mint jelölés utal) elvisz az egykori fontos újság, a Mások szerkesztősége elé, a magyarországi melegek, leszbikusok, biszexuálisok és transzneműek kulturális és érdekvédelmi folyóiratát megidézve. A lap első tematikusként az országban '91 áprilisától működött, az évek során pedig számos alkalommal megkereste a rendőrség, hogy adja ki előfizetőinek névsorát.

A túra során szó esik a két évtizede működő Capelláról, Budapest nem is olyan rég még nagyon látogatott bárjáról a rakparton, ahonnan 1997-ben az első felvonulás indult a Vörösmarty térig és onnan vissza, akkor még 100-150 fővel, valamint a 19 éve működő Magyar utcai Action Bárhoz. A Pink Budapest szervezői egy-egy állomásnál háttértörténetekkel, sokszor idézetekkel toldják meg a fontos információkat, az irodalmi és közéleti hivatkozások mellett számos képanyag, fotók is illusztrálják, milyen is volt, lehetett Budapesten anno LMBTQ személynek lenni. A séta során felmerül Pilinszky, Karády Katalin, Gobbi Hilda, és Tormay Cecile neve is, hogy miért, annak érdemes utána olvasni vagy helyben meghallgatni.
Pink Budapest séták:

2013. július 4, csütörtök 18 óra

2013. július 7, vasárnap 14 óra

2013. július 7, vasárnap 17 óra

2013. július 12. péntek 18 óra

2013. július 27. péntek 18 óra

A séta kb. 120-150 percig tart magyar nyelven, de igény szerint angolul, németül és franciául is megszervezik.