Sokak szerint a saláta nem étel, gyakran nyúltápnak csúfolják és a legtöbben még mindig nem jutottak túl azon, hogy megmosolyogják azokat, akik zöld dolgokat esznek ebédre. Ez mind nagy hiba. A gasztro-komfortzónánkból  kilépve felfedeztük a nemrég nyílt Legelő Salátabárt, ahol a következőre jutottunk: a cézár saláta csak egy a sok közül, és nem csak valami mellé lehet ilyesmit enni. És igen, jóllaktunk.

A saláta nem étel? De!Ahogy az angol nyelvet sem a számítógépeknek köszönhetjük, úgy a salátázás sem a modellek szellemi terméke. Egy nagy tál, tele zöld összetevőkkel igenis lehet kiadós, laktató, és nem feltélenül leszünk tőle éhesek egy óra múlva. Ennek ellenére nálunk még nem igazán van kultúrája a salátázásnak, a gasztronómia világában Budapesten még mindig csak a kispadon ül nálunk ez az étel, amit főleg valami mellé fogyasztunk.

A Legelő azon egyszerű gondolat alapján jött létre, hogy pótolja a saláta-területen tátongó hiányt, ezáltal pedig megteremtse az erre való igényt. Ennek az lett az eredménye, hogy egészséges dolgokat eszünk, anélkül, hogy nyúlnak éreznénk magunkat. Itt a saláta a főétel.

Ember- és állatbarát, viszont apróAz első ránézésre egy Subwayszendvicsbárra emlékeztető hely dizájnja letisztult, kevés a díszítőelem, kivétel egy falra szerelt hosszú tükör, amelyet azért alkalmaznak, hogy ellássa a tér kitágításának feladatkörét. Ez több-kevesebb sikerrel megy is, ennek ellenére a hely tényleg kicsi: az üzletnek nagyjából a felét foglalja el a pult, a másik felén pedig 4 darab asztal található, amelyeknél - ha barátok közt vagyunk - nagyjából 10 ember tud kényelmesen enni. Mi csak hárman voltunk, tehát nem volt gond az ültetés.

A helyhiányt akár negatívumként is felfoghattuk volna, de nem volt rá időnk, mert azonnal odajött Nelson: az 50 kilós Golden Retriver, aki az egyik tulajdonos mindene, és információink szerint rendszeresen itt heverészik (nagyrészt persze az útban). A négylábú egyébként csodálatos, mind a rendelésnél, mint pedig étkezés közben (lepattanóra várva) hatalmas segítséget nyújt a vendégeknek, akiknek - hála a kutyának - eszükbe sem jut, hogy a telefonjuk nyomkodásával töltsék el a várakozási időt. Ide egyébként saját kedvencünket is elhozhatjuk, legyen szó egy másik kutyáról, macskáról, vagy akár alpakkáról.

Saláta: a főfogásA Legelőben az előre kitalált menü mellett mi magunk is elkészíthetjük a salátánkat meghatározott egységárak alapján. A pultban van saláta, paradicsom, kaliforniai paprika, kukorica, gombák, hagymák, rukkola, cékla, borsó, spenót, csicseriborsó, káposzta, bab, zeller, csirkemell, bacon, kacsamell és marhahátszín, valamint az ezekhez tartozó öntetek. Ezekből úgy rakjuk össze ebédünket, ahogy nekünk tetszik.

Emellett persze létezik fix étlap is, ahol többek közt olyan előre kitalált fogások vannak, mint az almás kéksajt saláta 1290 Ft,-ért (alma, márványsajt, avocado, szőlő, almaecet, fehérhagyma, olívaolaj, só, fehérbors, cukor, puffasztott búzatallér), Budapest saláta 1250 Ft-ért (brokkoli, karfiol, fehérhagyma, majonéz, tejföl, só, fehérbors, paradicsom, cukor, ecet, vegyes zöldsaláta), Keleti varázs 1090 Ft-ért (vadrizs és barna rizs változó arányban, gyömbérgyökér, kaliforniai paprika, ruccola, ananász, szezámolaj, szezámmag, fokhagyma, szójaszósz, sárgarépa, fehérhagyma), tökmagos fungi 1850 Ft-ért (vegyes zöldsaláta, fehérhagyma, tökmag, tökmagolaj, változó arányban erdei gombafélék), nizzai saláta 1890 Ft-ért (tojás, ceruzabab, tonhal, paradicsom, lilahagyma, fekete olíva, római saláta, mustár, kapribogyó, fehérbors, szardellapaszta, joghurt, olívaolaj, só).

Vannak persze csak a téli szezon alatt futó kombók, mint például az 1190 Ft-os vackor saláta (vegyes zöldsaláta rukkolával, sült körte, mandarin, camembert, dió, méz). Az árak egyébként a közeljövőben változni fognak, az új menü bevezetésekor majdnem minden olcsóbb lesz.

Egyébként az ételek mindegyike elvitelre is kérhető: bizonyos előre kitalált salátákat dizájnos műanyag poharakban, a saját magunk által összeválogatott kombókat pedig papírdobozokban vihetjük magunkkal.