Most nem Párizsba, hanem Budapestre szökött be az ősz, és olyan gyorsan tovább is állt, hogy már elbúcsúztunk az aranysárga levelektől. Ott tartunk, hogy a hőmérséklet aggasztó mértékben közelíti az antarktiszi mélységeket, sőt már a hó is beijesztett egy kicsit. Ha Starkok lennénk, mély sóhaj kíséretében nyögnénk ki rekedtes hangon, hogy megérkezett a tél. Valószínűleg még az ízig-vérig skandinávok sem szállnak velünk vitába, ha azt mondjuk, hogy az igazán hideg telet megszokni nem lehet, csak elviselni. Szerencsére számos lehetőségünk van arra, hogy miközben fázunk, jól is érezzük magunkat.

A fűszeres-gyümölcsös forralt bor az egyik legkézenfekvőbb minden évben, mert egy perc alatt képes felhevíteni a testet, mintha egészben lenyeltünk volna egy olajradiátort. És még egészségesebb is. Forralt bort a karácsonyi vásárokon kívül szinte minden kocsmában/étteremben kaphatunk ilyenkor, de az idei év nagy fordulata, hogy a forralt sör is debütált a Legenda Busz jóvoltából a Gozsduban.

Valószínűleg ez is a mínuszokkal függ össze, de télen nagyon rá vagyunk pörögve a forró csokoládéra. Ennek nyilván megvannak a biológiai okai is, de ahelyett, hogy endorfinról, afrodiziákumról meg boldogság hormonokról papolunk, inkább csak szimplán ne mondjunk nemet a kísértésre. Van néhány hely a városban, ami különösen vonzó lehet a csokifüggőknek:

Az Astoriánál fellelhető Carlos Café különösen finom és sűrű forró csokija (a tetején tejszínhabbal) kevesebb, mint 400 Ft-ba kerül.

A Rengeteg Romkafé a múltba repít, ha éppen az Élesztő kézműves sörei helyett inkább valamilyen forró italt vinnénk be egy kellemesen kaotikus kávézós közegben. Itt ráadásul úgy párosíthatjuk össze-vissza a különböző gyümölcsöket-fűszereket a forró csokival, ahogy anyukánk mindig megtiltotta.

Az Azték Choxolat egy belső udvarban, az Astoria és a Deák között az egyik ultimate randihelyként muszáj, hogy extra forró csokival szolgáljon. A választék nem is okoz csalódást, néhány kombináció annyira szürreális, hogy nem is értjük, mitől lehet jó. És mégis.Néha hajlamosak vagyunk elfeledkezni a tényről, hogy a milánói és a párizsi operaház után a harmadik legjobb akusztikával a budapesti épület rendelkezik, így itt nemcsak fázni nem fogunk, még jó eséllyel olyat látunk olyat, amit Európában máshol csak kevés helyen. Ha mást nem, legalább az épületet.

A koncertek és élőzenés helyek is könnyen kirángathatnak a központi fűtéses szobából. A Corvintető minden héten Rewinddal és más DJ-k fellépéseivel vár mindenkit. A Jack Doyle's Ír Pubban is rendszeresen élő zene társul a legendás ír sörökhöz. A világklasszis A38 állóhajót senkinek sem kell bemutatni, mert olyan széles közönséget tud megszólítani, hogy nincs olyan fővárosi, aki ne találna itt valamilyen csábító koncert legalább havonta egyszer. Egyik nap Random Trip, majd valamilyen alternatív bölcsész zenekar, amíg elérkezünk az elektronikus progresszív műfajokhoz, és akkor még nem is szóltunk a gitárheroe-t foglalkozás szinten művelő rock-együttesekről.

Nem a hideg otthoni kibekkelése az igazi kihívás, hanem az, ha közben körülnézünk a városban, mit is lehetne csinálni ilyenkor. Az előny, ha valaki skandináv felmenőkkel rendelkezik, de tudjuk, hogy ez itthon nem kifejezetten általános. Megkérdeztük Lance Armstrongot, segít-e ha vérátömlesztést kérünk, és egy svéd jégszános vérével próbáljuk átvészelni a telet. Azt mondta, ő nem tenné, mert fél a tűktől.Skandináv vér ide vagy oda, egy norvég-svéd-dán trió is szájtátva nézheti a városligeti Műjégpályát, mert ez Európa legnagyobb korcsolyapályája. A belépő 1200 Ft, korcsolyát pedig 700 Ft-ért lehet bérelni. Ha pénztárcabarát megoldást szeretnél, ajánljuk az óbudai főtéren található pályát.

Közkeletű tévhit, hogy városon belül csak úgy lehet szánkózni, ha a nagyapa betegre izzadva húzza unokáját a belvárosban. Elég felmenni Normafára (BKV-val legfeljebb 30 perc) - ahol egyébként instagramért kiáltó kilátás nyílik a városra -, és a vérre menő versenyben lenyomni az óvodáscsoportokat.

A kiadós hideg után kijár egy kis kikapcsolódás valamelyik menő fürdőben. Itt tényleg annyi kiváló lehetőség van, hogy elég csak rábökni valamelyikre. Ezekben csalódni - és fázni - biztosan nem fogunk.