Idén 20 éves a zenekar, november 22-én, péntek este pedig nagy születésnapi koncert a Gödörben. Kiket hívtatok el az estére? Mivel készültök?

A vendégek legyenek meglepetések, de annyit elárulhatok, hogy lesz köztük olyan, aki talán az első számú hazai dumaember, lesz korábbi énekesnőnk egy majdnem 15 éves Anima-dallal, jön az egyik legjobb multiinstrumentalista, aki ráadásul Anima-lemezen is játszott több számban is, de lesz olyan is, aki még soha nem lépett fel velünk, a lemezeinken sem játszott sohasem, de a hazai zenei színtér régi szereplője.
Milyen volt a kezdet?
Az Anima Szombathelyen alakult 1993-ban. Sokáig csak próbálgattuk, hogy mit s merre, egy falusi művház alagsorában. Rengeteg kísérletezés után léptünk először nyilvánosság elé, az első koncert felvételét éppen a napokban találtuk meg.

Nálad volt? Egyszer azt mondtad viccelődve, hogy az egyik legrosszabban dokumentált magyar zenekar vagytok.

A régi számítógépünkön volt, oda egy kazettáról került be. Ez egy szerencsés véletlen; jobb persze, mintha a második vagy a 134. koncertet találtuk volna meg.
Terveztek új lemezt a közeljövőben? Stúdióztok most?
Épp most is stúdiózunk, készül egy új dal, amit hamarosan, még karácsony előtt hallani lehet majd, januárban egy Londonban készített klippel együtt jelentetünk meg új dalt, és jövőre egy teljes albummal jelentkezünk.
Miket hallgatsz most?
Mindent! Éppen most olvastam Pándi barátom ma megjelent interjúját, amiben arról beszél, hogy nincs zene, ami után ne érdeklődne. Maximálisan egyet tudok vele érteni, zajzenétől a komolyzenéig, dubtól a kemény rockig mindent imádok. Csak az előadó karizmája fontos, a többi nem számít!

Milyen (kultikus) helyekre jártál, jártatok a kilencvenes években Budapesten? Milyen volt az éjszakai élet, amikor elkezdtetek játszani?

Nem nagyon érdekel az éjszakai élet, már csak azért sem, mert Szombathelyen éltem akkor, ott meg semmilyen éjszakai élet nem volt. A Tilos Rádió partikon játszottam, már az elsőkön is, ezek nagyon jó hangulatúak voltak, ezen kívül a Tilos az Á-ban is rengeteg jó koncertet láttam. Ezek kultikus helyek voltak, és a régi West-Balkán helyszínek is közel álltak a szívemhez.
És mi a helyzet most?
Rengeteg hely van, nagyjából tök egyformák, de ha jó a zene vagy izgalmas előadó lép fel, bárhol előfordulhatok. De azt, hogy csak úgy menjek valahova, nem teszem.

20 év távlatából hogy látod a saját zenekarod? Most milyen irányok, hatások érdekelnek a leginkább?

Minden zene izgat, mindig is ez volt a helyzet. A Beatles-mániámat nem írja felül a techno iránti szerelmem, és fordítva sem, minden együtt létezik a szívemben, és ez így jó. Ezért írtunk, írunk ma is nagyon sokféle stílusban dalokat: az előző dalunk, a Wonder egy gospel-elemekkel teletűzdelt swing, a következő, ami karácsony apropóján született meg, egy dub-reggae dal lesz, ráadásul magyar szöveggel, utána meg a már említett, Londonban készített klippel jövünk ki egy soul-hip-hop szerzeménnyel. De ez már januárban lesz, s ezzel meg is kezdjük a következő 20 évünket.
Melyik koncertetek volt a legemlékezetesebb?
Nagyon sok ilyen van, nehéz lenne egyet kiemelni. Nagy élmény volt orosz filmfesztiválon, spanyol koncerten egy tó közepén vagy éppen a Benelux-államokban fellépni. De sok-sok kicsi, korai koncert van, amire jó szívvel emlékszem. Ha egy hazait és egy külföldit kellene kiemelnem mindenképpen, akkor a sok-sok évvel ezelőtti, Duna-árasztotta Kopaszi-gáton található, régi West Balkán-koncertünkre emlékszem szívesem, amikor a színpadra csónakon hordtuk be a hangszereket. A külföldiek közül meg a legelső, 1995-ös bécsi koncertünk maradt meg leginkább, amikor olyanokkal játszhattunk együtt, mint az első lemezét ott bemutató Goldie, a Nightmares of Wax, a Cypress Hill vagy az Onyx.

Szoktál nosztalgiázni? Van benned bármi iránt nosztalgikus hangulat a zenekart illetően?



Soha, az olyan nagypapás lenne! Mindig előre nézek, a következő feladatok izgatnak. Dalok, hangszerelések vagy éppen egy-egy kolléga dj-setje vagy koncertje itthon vagy külföldön.
Kiket figyelsz a hazai palettán?
Mindent figyelek, dalszerzőket, énekeseket, producereket, van is egy csomó kedvencem: a Polar Deartől Chris.su-ig, Iamyanktól a Grand Mexican Warlockig, meg még vagy 100 előadó, DJ és zenekar.

Dolgozol most egyéb mellékprojekteken?

Sokféle dolgon töröm a fejem, amikor dj-zünk, technót játszunk Németh Gergővel, aztán megcsináltuk a Sword and Scythe tehcnoprojektet Gergácz Gáborral, és feleségemmel, Fedorával is van közös zenekarunk, a December4. Sok mindent tervezek a jövőre nézve is, ez az, ami mozgásban tart folyamatosan.

Címkék