Milyen hely egy kalicka? Erről leginkább egy madarat kellene megkérdeznünk, hogy az esztétikai szempontokon túlmenően egyéb tulajdonságairól is képesek legyünk mondani valamit. Madárnyelv híján azonban csak a légies szépség és a szabadságvesztés szimbóluma között feszülő izgalmas ellentmondást érzékeljük. Szerencsére a Rottenbiller utca 32. alatt található Kalickában az utóbbi fel sem merül, sőt a dekoratív küllem mellé még finom ízek is társulnak, meg barátságos közeg, tele kulturális programokkal. Korlátokról szó sincsen.

Körbezárt szabadságCsaknem három éve egy testvérpár elkezdett életet lehelni a város egy azon pontjára, ahol két percnél mindenképpen többet kell gyalogolni, hogy az ember találjon egy, az adott helyhez hasonló „beülőst”. A Kalicka nincsen messze a Keleti pályaudvartól, és a Wesselényi utcai trolimegálló is pár lépésnyire található, de az ötödik-hatodik kerületi popsokszögből mindenképpen kiesik. Épp emiatt kapja pluszpontjai jelentős hányadát, hiszen nem csupán a környékről érkezők kedvence lehet, hanem remek szabadulási úti cél abban az esetben, ha kicsit kiszakadnánk a belvárosi helyeken aktív szociális hálózatunkból.

Néha jólesik az egyébként végletekig imádott közegtől is eltávolodni, egyedül lenni, ne adj’ Isten este is egy nyilvános dolgozóhelyet választani. Akkor is nyugodtan szavazhatunk a Kalickára, ha egy hirtelen gondolattól vezérelve visszanyerjük a hitünket a titkos randit illetően. Ebben az esetben érdemes néhány témával a tarsolyunkban érkezni, mert a háttérzene hangereje abszolút beszélgetéspárti az éjfélig nyitva tartó bárban.

Sütiillat, burgerlázA Kalickában egész nap hallani lehet a szomszédos Állatorvosi Egyetem hallgatóinak főként magyar és angol nyelveken megszólaló diskurzusával egybemosott egyéb beszélgetések zümmögését, ha pedig szerencsénk van, a helyben készülő kakaós csiga illata is betölti majd a levegőt. A péksüteményeken kívül ehetünk több, műfaját tekintve utcára szánt fogást is: a hamburger-sült krumpli páros például örök kedvenc (1350 forint).

Azon termékek közül, amelyek az esti órák fényén túl a vendégek véralkohol szintjét is fokozzák, kiemelkedik a csapolt Belle Vue Kriek belga meggysör ( 530 forint/pohár), illetve a Hoegaarden búzasör (450 forint/pohár). Egy pohár Borsodi 250 forintba kerül, úgyhogy a mennyiségpártiaknak sem kell lemondani a Jakócs Dorottya által festett, többek között Szőke Gábor Miklós installációjával is díszített környezetről.

KultúrfogságA Kalickában nemcsak a küllem inspiráló, hanem az is, hogy rendszeresen szerveződnek irodalmi, kulturális, illetve tematikus gasztroestek is a havonta-kéthavonta cserélődő képzőművészeti kiállítások és a kis házi könyvtár mellett. Bár van egy kemény mag, akik rendszeres résztvevők ezeken a közösségi programokon, szerencsére folyamatosan bővül a kutya- és bicajtulajdonosok által erősen színezett közönség.

Aki pedig az egész napos megpróbáltatások után inkább egy laza pingpongra szavaz, annak maximum a hideg szabhat gátat, a teraszon ugyanis ingyenesen igénybe lehet venni az asztalt.

Ugye, nincs is olyan messze az a Rottenbiller utca?

Kalicka Bistro
Cím:

1077 Budapest, Rottenbiller utca 32.
Nyitva tartás: H-P 09:00-éjfél, Sz

14:00-éjfél